Θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο ανακοίνωσε η Τουρκία – Απέκλεισε το Καστελόριζο – ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΕΣ

02/08/2025 | 12:03

Τον τουρκικό χάρτη για τα θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο ανακοίνωσε η Τουρκία, λίγες ημέρες μετά τις αντίστοιχες ανακοινώσεις της ελληνικής πλευράς, για τα θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο.


Ο χάρτης δείχνει ότι το θαλάσσιο πάρκο που ανακοίνωσε η Τουρκία στο Αιγαίο εκτείνεται εκτός χωρικών υδάτων δυτικά της Ίμβρου και Τενέδου, μεταξύ Σαμοθράκης και Λήμνου.


Στην Ανατολική Μεσόγειο, το θαλάσσιο πάρκο αποκλείει, κατά την πάγια τουρκική θέση, το Καστελόριζο αφού ξεκινά βορειοανατολικά της Ρόδου και φτάνει μέχρι και στα ανοιχτά του Κόλπου της Αττάλειας.

Τα τουρκικά μέσα αναφέρουν ότι τα νέα θαλάσσια πάρκα καταχωρήθηκαν στον χάρτη που έχει υποβληθεί στη Διακυβερνητική Ωκεανογραφική Επιτροπή της UNESCO. Η επικαιροποίηση, αναφέρουν πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ενσωματώθηκε στον χάρτη που είχε εκπονήσει το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Νομικού Δικαίου της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Άγκυρας (DEHUKAM), με τη συμβολή αρμόδιων φορέων και που καταχωρήθηκε τον περασμένο μήνα στην εν λόγω Επιτροπή της UNESCO.

Στόχος της Άγκυρας είναι να ανακοινώσει και άλλες θαλάσσιες ζώνες στα τουρκικά παράκτια ύδατα.

Θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο ανακοίνωσε η Τουρκία - Απέκλεισε το Καστελόριζο - ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΕΣ
Θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο ανακοίνωσε η Τουρκία - Απέκλεισε το Καστελόριζο - ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΕΣ

protothema.gr

Μπήκαν στην Πάτρα οι αγρότες με τρακτέρ – Έκλεισαν την Περιμετρική, έβγαλαν με τα χέρια περιπολικό από το δρόμο (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ισχυρή σεισμική δόνηση “κούνησε” την Πάτρα – Αισθητός σε όλη την Αχαΐα – Δείτε το επίκεντρο

Ουρές οχημάτων στην Περιμετρική της Πάτρας – Κλειστός επ’ αόριστον ο δρόμος από τους αγρότες, πρόταση στο τραπέζι για κινητοποίηση στη Γέφυρα την Τρίτη (ΦΩΤΟ)

Σοκαριστικό τροχαίο στο κέντρο της Πάτρας: Ο δικυκλιστής εκφενδονίστηκε πάνω σε ΙΧ (ΦΩΤΟ)

Τραγωδία στην Αχαΐα: Το ΙΧ έφυγε από τον δρόμο – Ένας νεκρός, ένας τραυματίας

Τραγωδία σε παράδρομο της Ιόνιας Οδού – Νεκρός Πατρινός οδηγός φορτηγού μετά από ανατροπή (ΦΩΤΟ)

Ολυμπία Οδός: Το 2026 ξεκινά η προσπάθεια χρηματοδότησης για το τμήμα Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα

Ένταση με οδηγό ΙΧ στο αγροτικό μπλόκο στην Κάτω Αχαΐα – Συγκρούστηκε με οχήματα και παραλίγο να παρασύρει πεζούς και μία αστυνομικό (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)