Πορτογαλία: Η κυβέρνηση σκέφτεται να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης

02/08/2025 | 07:56

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας θα διαβουλευτεί με τον πρόεδρο και το κοινοβούλιο της χώρας σχετικά με το ενδεχόμενο αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης τον Σεπτέμβριο στον ΟΗΕ, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Λουίς Μοντενέγκρο.

Η Πορτογαλία «σκέφτεται την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που θα μπορούσε να ολοκληρωθεί την εβδομάδα… της 80ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο», διευκρινίζει το δελτίο Τύπου.

Αυτή η απόφαση ελήφθη έπειτα από «πολλαπλές επαφές» με τους εταίρους της και κυρίως λαμβάνοντας υπόψη την «εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη της σύρραξης, τόσο σε ανθρωπιστικό επίπεδο όσο και από τις επανειλημμένες αναφορές μιας πιθανής προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών» εκ μέρους του Ισραήλ, συνεχίζει το δελτίο Τύπου.

Αυτή η ανακοίνωση εκδόθηκε την ώρα που ένας διεθνής οργανισμός παρακολούθησης της πείνας, τον οποίο στηρίζει ο ΟΗΕ, επιβεβαίωσε την Τρίτη πως το «χειρότερο σενάριο λιμού» βρίσκεται «σε εξέλιξη στη Γάζα».

Η Πορτογαλία αναμένεται επομένως να ακολουθήσει άλλες χώρες, όπως τον Καναδά, τη Βρετανία ή και τη Γαλλία, οι οποίες έχουν γνωστοποιήσει την πρόθεσή τους να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό Κράτος τον Σεπτέμβριο.

«Η κυβέρνηση διεξήγαγε μια πολύ προσεκτική και μελετημένη διαδικασία, πάντα έπειτα από συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους της και άλλους εταίρους», δήλωσε ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, λίγο μετά την ανακοίνωση της πορτογαλικής κυβέρνησης.

«Είναι μια απόφαση που είναι αποτέλεσμα ώριμης σκέψης», είπε από την πλευρά του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTP ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Πάουλο Ρανζέλ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

Πάτρα: Ξύπνησαν μνήμες στην Αμερικής – Νέο τροχαίο με δίκυκλο στο σημείο που σκοτώθηκε ο 27χρονος Δημήτρης Λιόπετας (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: 720 διαμερίσματα θα δημιουργηθούν στο στρατόπεδο Μανουσογιαννάκη – Εξαγγελίες Μητσοτάκη για αξιοποίηση ακινήτων για όσους δεν έχουν σπίτι

ΔΕΘ: Σφοδρή επίθεση Μητσοτάκη στον Πελετίδη για το 112 – “Νομίζει ότι μπορεί να κάνει αντάρτικο και να έχουμε τραγωδίες όπως στο Μάτι”

Πάτρα: Έκανε… σαματά, ζήτησε και τα ρέστα… από τους αστυνομικούς – Επεισοδιακή σύλληψη

Συνελήφθη ο ηγούμενος από το Μέγα Σπήλαιο – Θα πουλούσε ευαγγέλιο του 1700-Έξι συνολικά οι συλλήψεις – ΝΕΟΤΕΡΑ

Πάτρα: Σφοδρή σύγκρουση ΙΧ με δίκυκλο στην Ακτή Δυμαίων – Δύο τραυματίες (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Τροχαίο με τραυματισμό νεαρής δικυκλίστριας ΦΩΤΟ

Η λίστα με τους 12.720 οικισμούς που θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια – Ποιοί είναι στην Αχαΐα