Με Σοβαρότητα δίπλα στον συνάδερφο με αναπηρία

26/07/2025 | 13:02

Του Αντώνη Χαροκόπου*

Η προστασία της αξιοπρέπειας των ατόμων με αναπηρία, η εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους και η απρόσκοπτη πρόσβαση σε τεχνικά βοηθήματα, όπως τα αναπηρικά αμαξίδια, δεν είναι ούτε πράξεις καλής θέλησης ούτε ευκαιρίες κοινωνικής ανάδειξης. Είναι υποχρεώσεις της Πολιτείας.

Η συστηματική διεκδίκηση για παροχή αναπηρικών αμαξιδίων και τεχνικών βοηθημάτων στα ανασφάλιστα άτομα με αναπηρία, με βάση τις εξατομικευμένες ιατρικές τους ανάγκες, αποτελεί πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος. Πρόκειται για ένα ζήτημα δημόσιας πολιτικής, όχι προσωπικής πρακτικής υποστήριξης.

Στην κατεύθυνση αυτή, είναι κρίσιμο όλοι οι Σύλλογοι Κινητικά Αναπήρων να προσανατολίζονται σε μια λογική συλλογικής διεκδίκησης δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας θεσμικά αιτήματα και όχι υποκαθιστώντας τις ευθύνες του κράτους μέσα από μεμονωμένες παρεμβάσεις.

Η ύπαρξη έκτακτων αναγκών μπορεί να δικαιολογήσει, περιστασιακά, την κινητοποίηση φορέων ή προσώπων. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί το θεμελιώδες: οι ανάγκες των ατόμων με αναπηρία δεν προσφέρονται για επικοινωνιακή αξιοποίηση.

Ο δημόσιος λόγος και η δημόσια εικόνα γύρω από τις αναπηρικές ανάγκες πρέπει να διαχειρίζονται με σοβαρότητα, σεβασμό και πλήρη επίγνωση του πολιτικού τους βάρους.

Αυτό που χρειάζεται είναι συλλογική βούληση, συμπόρευση με τις διεκδικήσεις του κινήματος και προσανατολισμός σε μια κοινωνία χωρίς εκθέσεις. Ο σεβασμός δεν απονέμεται με μια χειρονομία αλλά κατοχυρώνεται με πράξεις ουσίας.

Το αναπηρικό κίνημα δεν έχει ανάγκη από προστάτες· έχει ανάγκη από συμμάχους. 

*Γ’ Αντιπρόεδρος Ε.Σ.Α.μεΑ

Πρόεδρος Π.ΟΜ.Α.μεΑ Δ.Ε. & Ν.Ι.Ν.

Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Πατρέων

Αίγιο: Ο 43χρονος που ξυλοκόπησε γιατρό στο νοσοκομείο την Παρασκευή, πέθανε σήμερα στο ίδιο νοσηλευτικό ίδρυμα! (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο – “Έφυγε” ο γνωστός γκαλερίστας Παναγιώτης Ζέρβας – Αύριο η κηδεία του

Αχαΐα: Άνδρας βρέθηκε νεκρός στην άκρη του δρόμου – Μυστήριο με τα αίτια θανάτου, έρευνα της ΕΛ.ΑΣ

Πάτρα: Στη φυλακή οι δύο από τους τρεις “νταήδες” των πεζόδρομων – Είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος για τους πολίτες

«Τι Ψυχή θα Παραδώσεις, Μωρή; – Μέρος Πρώτο» – Έρχεται στη μεγάλη οθόνη

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ-Πάτρα: Άνδρες γνωστοί στη “νύχτα” έδωσαν ραντεβού για να λύσουν τις διαφορές τους-Στη θέα του όπλου ο ένας εμβόλισε μοτοσικλέτα-Συνελήφθησαν τρία άτομα

Περιτονίτιδα και ισχαιμικό επεισόδιο έδειξε η νεκροψία του 43χρονου μποξέρ που γρονθοκόπησε ορθοπεδικό στο Αίγιο

Τραγωδία στην Αχαΐα: 48χρονος κατέρρευσε στο κυνήγι μπροστά στα μάτια του πατέρα του