Η οδήγηση δεν είναι ποτέ εντελώς ακίνδυνη, και ιδιαίτερα στις διακοπές, όπου ο δρόμος είναι άγνωστος, οι οδηγοί πρέπει να είναι προσεκτικοί.
Οι κακοτράχαλοι δρόμοι, οι ακραίες καιρικές συνθήκες και η κυκλοφοριακή συμφόρηση μπορούν να μετατρέψουν ένα υπέροχο ταξίδι σε εφιάλτη αν το αυτοκίνητό σας σας εγκαταλείψει στη μέση του πουθενά.
Αλλά πρέπει οι άνθρωποι να είναι πιο προσεκτικοί σε ορισμένες χώρες από ό,τι σε άλλες; Μια μελέτη της Ovoko λέει ότι πρέπει.
Τρανσφαγκαράσαν της Ρουμανίας: Ορεινοί κίνδυνοι
Η Ρουμανία παρουσιάζει τον υψηλότερο κίνδυνο να υποστεί βλάβη αυτοκίνητό σας (98,3), σύμφωνα με το Euronews.
Οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στον DN7, γνωστό και ως Τρανσφαγκαράσαν.

Μια φωτογραφία της διαδρομής Τρανσφαγκαράσαν στη Ρουμανία – Canva
Η ορεινή διαδρομή μήκους 151 χιλιομέτρων που συνδέει τις περιοχές της Τρανσυλβανίας και της Βλαχίας πλήττεται συχνά από πλημμύρες, κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων, καθιστώντας την μία από τις πιο επικίνδυνες στην Ευρώπη.
Αυτός ο περίπλοκος δρόμος, που κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 για να προετοιμάσει τη χώρα για μια πιθανή σοβιετική εισβολή, είχε υψηλό ανθρώπινο κόστος.
Τοπικές αναφορές αναφέρουν ότι τουλάχιστον 40 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της κατασκευής του.
Η M1 της Ουγγαρίας: Ένας προβληματικός δρόμος στην Κεντρική Ευρώπη
Η Ουγγαρία κατέλαβε τη δεύτερη θέση, με βαθμολογία 91,90.
Ο αυτοκινητόδρομος M1, η κύρια αρτηρία μεταξύ της Βουδαπέστης και της αυστριακής πρωτεύουσας Βιέννης, έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ατυχημάτων της χώρας.

Μια τεράστια τρύπα είναι ορατή στον αυτοκινητόδρομο M1 μετά την κατάρρευσή του ως αποτέλεσμα της πλημμύρας του ρέματος Cuhai-Bakony κοντά στο Gyoer, 124 χλμ. δυτικά της Βουδαπέστης, Ουγγαρία, 19 Μαΐου 2010 AP Photos/MTI, Karoly Gyoeri
Ένα από τα χειρότερα ατυχήματα ήταν μια αλυσιδωτή σύγκρουση 42 οχημάτων, μεταξύ των οποίων πέντε φορτηγά με ρυμουλκούμενα, που συνέβη το 2023, μόλις 25 χιλιόμετρα έξω από τη Βουδαπέστη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ατύχημα συνέβη μετά από ένα κύμα σκόνης που σάρωσε τον αυτοκινητόδρομο.
Στο σημείο έσπευσαν τέσσερα ελικόπτερα διάσωσης. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και πάνω από 30 τραυματίστηκαν.
Ο αυτοκινητόδρομος υποβάλλεται σήμερα σε εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης των υποδομών, προκειμένου να συμμορφωθεί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Κατάρα: Το καταραμένο ορεινό πέρασμα της Ελλάδας
Στην Ελλάδα, το ορεινό πέρασμα της Κατάρας, που εκτείνεται μεταξύ των ανατολικών περιοχών της Θεσσαλίας και της Ηπείρου, είναι μια επική διαδρομή σε υψόμετρο 1.705 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, με θέα στα γύρω βουνά και τις κοιλάδες.
Ο μύθος λέει ότι όταν ένας επίσκοπος προσπάθησε να το διασχίσει το 1800, αντιμετώπισε τόσο μεγάλες δυσκολίες που καταράστηκε το βουνό, το οποίο από τότε είναι γνωστό ως Κατάρα.
Έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους «πιο επικίνδυνους, τρομακτικούς και ψηλότερους ορεινούς δρόμους της Ευρώπης». Οι οδηγοί πρέπει να προσέχουν τα αντίθετα οχήματα λόγω των στενών και απότομων στροφών.
Καλύτερα να μην τον χρησιμοποιείτε το χειμώνα, ειδικά με παλιό αυτοκίνητο.

Σήμερα, η κυκλοφορία σε αυτή τη διαδρομή έχει μειωθεί δραματικά λόγω της έναρξης λειτουργίας της ασφαλέστερης αυτοκινητόδρομου Εγνατίας Οδού Α2, η οποία διέρχεται από σήραγγες πιο νότια.
Η ηλικία του αυτοκινήτου παίζει σημαντικό ρόλο, ιδιαίτερα για τα ενοικιαζόμενα.
Στην Ελλάδα, η μέση ηλικία των αυτοκινήτων είναι 18 έτη — από τις υψηλότερες στην Ευρώπη — γεγονός που σημαίνει ότι τα οχήματα διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο να χαλάσουν (7η θέση, βαθμολογία 77,96).
Στελβίο: Στροφές και ανάβαση στις Άλπεις
Την Ελλάδα ακολουθεί η Ιταλία (8η θέση, 70,96).

Δυτική ράμπα του περάσματος Στέλβιο, Τρεντίνο-Άλτο Άντιρο/Νότιο Τιρόλο, Ιταλία
Πέρα από τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους, η γεωγραφία της είναι από τις πιο δύσκολες για τα αυτοκίνητα, με βουνά στο εσωτερικό και δρόμους σε απόκρημνες ακτές σε όλη τη χώρα.
Το πέρασμα Στελβίο, μήκους 49 χλμ., με υψόμετρο που ξεπερνά τα 2.700 μέτρα και τις κλειστές στροφές του, είναι ένας από τους ομορφότερους αλλά και πιο επικίνδυνους δρόμους της χώρας.
Αυτός ο μαγευτικός δρόμος στις ανατολικές Άλπεις κατασκευάστηκε από την Αυτοκρατορία των Αψβούργων μεταξύ 1820 και 1825 για να συνδέσει την Αυστρία με τα εδάφη της Λομβαρδίας.
Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αποτέλεσε το σκηνικό πολλών μαχών μεταξύ της Ιταλίας και της Αυστριακής Αυτοκρατορίας.
Το πέρασμα κλείνει κάθε χρόνο για μία ημέρα στα τέλη Αυγούστου, για να δώσει χώρο σε περίπου 8.000 ποδηλάτες και δεκάδες δρομείς.