Η πρόσφατη διένεξη που ξέσπασε με αφορμή τη διαμαρτυρία πολιτών στη Σύρο, σε ένδειξη αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, δεν πέρασε απαρατήρητη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Οι πολίτες «μπλόκαραν» την αποβίβαση τουριστών από το Ισραήλ από το κρουαζιερόπλοιο Crown Iris και έβαλαν ιδέες στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Η κυβέρνηση σκληραίνει τη στάση της απέναντι σε όσους εμποδίζουν Ισραηλινούς να φτάσουν στη χώρα μας
«Όποιος επιχειρήσει να εμποδίσει πολίτη τρίτης χώρας να εισέλθει στη χώρα νομίμως, θα ακολουθείται σε βάρος του η διαδικασία της μήνυσης, της σύλληψης και εν συνεχεία της ποινικής μεταχείρισης βάσει του αντιρατσιστικού νόμου» δήλωσε (ACTION24) ο υπουργός ψέγοντας την εισαγγελία που «στη συγκεκριμένη έπρεπε να ασκήσει διώξεις εναντίον τους, να συλληφθούν και να ασκήσει δίωξη εναντίον τους».
Σημείωσε πως υπήρξε συνεννόηση με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλη Κικίλια και «από εδώ και πέρα μπαίνει στο παιχνίδι και η αστυνομία».
«Ρατσιστικές επιθέσεις»
«Στη δημοκρατική μας πολιτεία έχουμε Σύνταγμα και οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν. Στην περίπτωση της Γάζας -ενάμιση χρόνο τώρα- είχαμε στην Ελλάδα 522 συγκεντρώσεις, πορείες, διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες που ξεκινούσαν από το Σύνταγμα ή το Μέγαρο Μουσικής και κατέληγαν μπροστά στην πρεσβεία του Ισραήλ. Αυτό είναι δικαίωμα του καθενός να το κάνει και είναι στο πλαίσιο της δημοκρατικής μας διαδικασίας…. Να το κάνουν, αλλά από ένα σημείο και μετά, όταν αυτό μετατρέπεται σε επιθέσεις εναντίον πολιτών τρίτων χωρών ή Ελλήνων πολιτών για λόγους διάκρισης, τότε στη συγκεκριμένη περίπτωση πράγματι έχουν ρατσιστικό χαρακτήρα και είναι ρατσιστικές επιθέσεις», πρόσθεσε ο υπουργός.
Τι συνέβη στο λιμάνι της Σύρου
Θυμίζουμε πως στη συγκέντρωση συμμετείχαν μέλη τοπικών συλλόγων, σωματείων και πολίτες οι οποίοι ανύψωσαν σημαίες της Παλαιστίνης και ένα πανό με το σύνθημα: «Stop the Genecide» στέλνοντας το δικό τους πολιτικό μήνυμα για όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή. Οι συμμετέχοντες στην συγκέντρωση πραγματοποίησαν πορεία από τον παραλιακό δρόμο μέχρι και την Πλατεία Κανάρη.
Είχε προηγηθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας και στάθμευσης στην περιοχή «Νησάκι» από τις λιμενικές αρχές με αφορμή την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου, γεγονός που προκάλεσε εντονότερες αντιδράσεις και κάλεσμα σε συγκέντρωση, απέναντι από το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.
Το κρουαζιερόπλοιο Ισραηλινών συμφερόντων έλυσε κάβους από το λιμάνι νωρίς το απόγευμα, χωρίς να αποβιβαστούν οι ταξιδιώτες του. Οι Ισραηλινοί τουρίστες, οι οποίοι είχαν προγραμματίσει επίσκεψη στη Σύρο στο πλαίσιο της κρουαζιέρας τους, δεν μπόρεσαν να αποβιβαστούν, με αποτέλεσμα να εκφράσουν έντονη δυσαρέσκεια.