Ναυτιλία: Ανατροπές από τις νέες κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας – Πώς επηρεάζονται οι Έλληνες εφοπλιστές

25/07/2025 | 18:59

Η 18η δέσμη κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας εστιάζει όσο ποτέ άλλοτε στη ναυτιλία, επιφέροντας ριζικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο διακινούνται τα ρωσικά πετρελαϊκά φορτία και πλήττοντας άμεσα τόσο τον παραδοσιακό εμπορικό στόλο όσο και το δίκτυο σκιώδους ναυτιλίας που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια.

Ο πυρήνας της επίπτωσης για τη ναυτιλία βρίσκεται στην αναθεώρηση του πλαφόν τιμής στο ρωσικό αργό. Το νέο, χαμηλότερο όριο των 47,60 δολαρίων ανά βαρέλι (έναντι των προηγούμενων 60 δολαρίων) επανακαθορίζει το πλαίσιο συμμόρφωσης για τους πλοιοκτήτες που επιθυμούν να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο εντός της νομιμότητας. Η αλλαγή αυτή καθιστά οικονομικά μη βιώσιμη τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου από ευρωπαϊκά πλοία ευρωπαϊκών συμφερόντων, κυρίως ελληνικής ιδιοκτησίας, που μέχρι σήμερα εκτελούσαν τέτοια δρομολόγια υπό συμμόρφωση με τους κανόνες του G7.

Σύμφωνα με την Oil Brokerage, περίπου 60 aframaxes και 35 suezmaxes θα αναγκαστούν να αποσυρθούν από τη ρωσική αγορά μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Τα πλοία αυτά αναμένεται να επιστρέψουν σε παραδοσιακές διαδρομές, προκαλώντας αναταράξεις στην ισορροπία προσφοράς/ζήτησης και πιέσεις στους ναύλους των βασικών ναυτιλιακών γραμμών.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Διάρρηξη σε σπίτι γνωστού Πατρινού με μεγάλη λεία – Αφαίρεσαν μέχρι και συλλεκτική πένα με την υπογραφή του Τζον Κένεντι!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Βαρύ χτύπημα της Ασφάλειας Πάτρας σε συμμορία απατεώνων-Απέσπασαν πάνω από 120.000 ευρώ-Συνελήφθη γυναίκα, “στο κόλπο” και ενεχυροδανειστήρια της πόλης

Αχαΐα: Την λήστεψαν οι συγγενείς, την βίασε ο ξάδελφος!

Κλειστή η Περιμετρική μέσα στις γιορτές από τους αγρότες – Έπεται κυκλοφοριακή κατάρρευση στην Πάτρα!

Πάτρα: Νταλίκα διέλυσε βανάκι πάνω σε μάντρα! ΦΩΤΟ

Πάτρα: 46χρονος κατέρρευσε μέσα στο σπίτι του και κατέληξε

Πάτρα: Άμεση σύλληψη από την ΕΛ.ΑΣ του επίδοξου ληστή του μίνι μάρκετ

Αχαΐα: Στα ίχνη της ΕΛ.ΑΣ σκληρή συμμορία – Τα μέλη της εμπλέκονται σε τουλάχιστον μία ληστεία και μία διάρρηξη οικίας