Κανένα ενδεχόμενο δεν αφήνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει πράξη το σενάριο περί αλληλοψήφισης των προτάσεων προανακριτικής επιτροπής που επεξεργάζονται στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Πιο συγκεκριμένα τα τελευταία εικοσιτετράωρα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη συζητούν το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να καταθέσει την πρόταση του την οποία θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ψηφίσει αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα στελέχη της Κουμουνδούρου εμφανίζονται ωστόσο ιδιαίτερα αρνητικά σε αυτό το σενάριο, καθώς θεωρούν ότι η δική τους πρόταση είναι πιο συγκεκριμένη και ζητά να ελεγχθούν οι δύο υπουργοί (Μάκης Βορίδης και Λευτέρης Αυγενάκης) και για τα δύο αδικήματα για τα οποία μιλά η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία της συνέργειας και της ηθικής αυτουργίας, ενώ το ΠΑΣΟΚ αφήνει εκτός του ενός αδικήματος τον Μάκη Βορίδη.
Παράλληλα, οι ίδιοι άνθρωποι επισημαίνουν ότι στο σκεπτικό της πρότασης του ΠΑΣΟΚ επιχειρείται και πάλι συμψηφισμός ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος, καθώς η ευρωπαϊκή εισαγγελία στο παραπεμπτικό της είναι συγκεκριμένη για τον χρόνο που ζητάει να γίνει ο έλεγχος. Δηλαδή από το 2019 έως το 2024.
Προφανώς δεν υπήρχε κανένας λόγος να υπάρχει αναφορά στην περίοδο ΣΥΡΙΖΑ παρά μόνο το άγχος της Χαριλάου Τρικούπη να δείξει στους ψηφοφόρους της ότι επικρίνει τόσο τη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ, λένε στελέχη της Κουμουνδούρου, και επισημαίνουν ότι με αυτό τον τρόπο δεν μπορεί να προχωρήσει ποτέ το σενάριο του προοδευτικού μετώπου.
Σημειώνουν, δε, ότι η στάση των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν δείχνει την πρόθεση να προχωρήσει το σενάριο της σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων παρά μόνο μία ευκαιριακή συνεργασία.
Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, επέκρινε με σφοδρότητα τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για τα όσα είπε για την κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. «Ο κ. Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ερωτηθείς για την κριτική που του ασκείται από την αντιπολίτευση, απάντησε με ένα χυδαίο υβρεολόγιο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ο κ. Μαρινάκης, όση λάσπη κι αν πετάξει στην αντιπολίτευση, δεν μπορεί να μην απαντήσει στην αιτίαση της Ευρωπαίας Εισαγγελέως ότι στο γαλάζιο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ υπάρχει εγκληματική οργάνωση. Θα δώσει η κυβέρνηση τη δυνατότητα στη Δικαιοσύνη να ερευνήσει και να δώσει απαντήσεις ή θα συνεχίσει το σίριαλ της συγκάλυψης;
Όσο για την τοξικότητα δεν θα απαντήσουμε. Αυτή η αντιπαράθεση είναι και ανούσια και περιττή. Στην κυβέρνηση Μητσοτάκη πιστεύουν ότι οι πιο τοξικοί πολιτικοί μπορούν να παρουσιάζονται σαν μετριοπαθείς, οι φαύλοι ως εξυγιαντές, οι μεγαλύτεροι λαϊκιστές ως αντιλαϊκιστές, οι πιο συντηρητικοί ως προοδευτικοί, η ομάδα ψεμάτων ως “Ομάδα Αλήθειας”».