Όσα πρέπει να ξέρετε για τις καλοκαιρινές μολύνσεις στις πισίνες

19/07/2025 | 20:06

Το next best thing μετά τη θάλασσα για να δροσιστούμε το καλοκαίρι, είναι μια βουτιά σε πισίνα. Επειδή υπάρχει περίπτωση, ωστόσο, να μας βγει σε κακό, δείτε τι να προσέχετε και πώς να προστατευτείτε, χωρίς υπερβολές και άγχος. Τις βουτιές, άλλωστε, πρέπει πρώτα απ’ όλα να τις απολαμβάνουμε.

Η πισίνα το καλοκαίρι, είτε είναι του εξοχικού, είτε του κολυμβητηρίου, είτε του ξενοδοχείου, είναι το απόλυτο σκηνικό χαλάρωσης και ο ιδανικός τρόπος να δροσιστούμε χωρίς να πάμε μακριά, ψάχνοντας την ιδανική παραλία μέσα στο λιοπύρι για να διαπιστώσουμε ότι δεν χωράμε να απλώσουμε την ψάθα μας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, όσο φιλόξενη μπορεί να είναι μια πισίνα με εμάς, άλλο τόσο είναι και με διάφορους μικρούς αόρατους εισβολείς που μπορεί να απειλήσουν την υγεία μας. 

Από στομαχικές διαταραχές μέχρι δερματικά εξανθήματα και ωτίτιδες, οι μολύνσεις στις πισίνες είναι πιο συχνές απ’ όσο φαντάζεστε, ειδικά όταν χαλαρώνουμε και παραμελούμε τα βασικά μέτρα προστασίας. Πριν, λοιπόν, κάνετε την επόμενη βουτιά, αξίζει να γνωρίζετε τους πιθανούς κινδύνους, όχι για να αγχωθείτε και να αφορίσετε τις πισίνες, αλλά για να κάνετε τα έξυπνα βήματα που θα σας κρατήσουν ασφαλείς, χωρίς να στερηθείτε ούτε λεπτό από τις καλοκαιρινές σας απολαύσεις.

Φέτος κολυμπάμε με τα παιδιά με ασφάλεια: Όλες οι συμβουλές που πρέπει να γνωρίζετε

Οι πιο συχνές μολύνσεις που σχετίζονται με τις πισίνες
Ακόμα και οι πιο καλοσυντηρημένες πισίνες μπορούν, κάτω από ορισμένες συνθήκες, να φιλοξενούν μικρόβια που προκαλούν:

Γαστρεντερίτιδες: Προκαλούνται από βακτήρια (π.χ. E. coli), ιούς (π.χ. νοροϊός) ή παράσιτα (Cryptosporidium). Το πρόβλημα ξεκινά όταν κάποιος καταπιεί έστω και μικρή ποσότητα μολυσμένου νερού.

Μυκητιάσεις και δερματικές λοιμώξεις: Ζεστό και υγρό περιβάλλον; Ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων που προκαλούν εξανθήματα, θυλακίτιδα (μόλυνση των τριχοθυλακίων) ή ακόμα και «πόδι του αθλητή», μια μυκητιασική λοίμωξη του δέρματος που εμφανίζεται συνήθως στα πέλματα και ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών.

Ωτίτιδα του κολυμβητή: Μια ενοχλητική μόλυνση στο έξω αυτί, ειδικά αν το νερό παραμένει παγιδευμένο στο κανάλι του αυτιού για πολλές ώρες.

Επιπεφυκίτιδα και ερεθισμοί στα μάτια: Το χλώριο αλλά και οι μικροοργανισμοί μπορεί να ερεθίσουν ή να μολύνουν τα μάτια, προκαλώντας κοκκίνισμα, τσούξιμο ή δακρύρροια.

Τα 7 χρυσά tips για ασφαλείς βουτιές
Για να απολαύσετε ξέγνοιαστα τις διακοπές σας, ακολουθήστε μερικά απλά αλλά πολύτιμα βήματα.

Δώστε βάση στην καθαριότητα της πισίνας: Το νερό πρέπει να είναι διαυγές και τα πλακάκια καθαρά. Η έντονη μυρωδιά χλωρίου δεν είναι σημάδι καλής απολύμανσης -συχνά δείχνει κακή ισορροπία χημικών.

Κάντε πάντα ντους πριν και μετά: Ένα σύντομο ντους πριν το μπάνιο μειώνει τη μεταφορά μικροβίων στο νερό, ενώ το ντους μετά απομακρύνει υπολείμματα χλωρίου και βακτήρια από το δέρμα σας.

Μην καταπίνετε νερό: Ακόμα κι αν σας φαίνεται αθώο, το νερό της πισίνας μπορεί να φιλοξενεί μικροοργανισμούς που προκαλούν γαστρεντερίτιδα.

Όσα πρέπει να ξέρετε για τις καλοκαιρινές μολύνσεις στις πισίνες

Χρησιμοποιήστε γυαλάκια κολύμβησης και ωτοασπίδες: Έτσι προστατεύετε τόσο τα μάτια όσο και τα αυτιά σας από ερεθισμούς και μολύνσεις.

Αποφύγετε την πισίνα αν έχετε πληγές ή λοιμώξεις: Ακόμη και μια μικρή εκδορά μπορεί να γίνει πύλη εισόδου μικροβίων ή να μεταφέρει μικρόβια στους άλλους.

Μην κολυμπάτε αν είστε άρρωστοι: Αν έχετε διάρροια ή πυρετό, μείνετε εκτός νερού για τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων. Είναι βασικός κανόνας δημόσιας υγείας.

Προσέξτε ιδιαίτερα τα παιδιά: Τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στις μολύνσεις. Φροντίστε να κάνουν ντους, να μην καταπίνουν νερό και να μην κολυμπούν αν είναι άρρωστα.

Πότε να απευθυνθείτε σε γιατρό;
Αν μετά από μπάνιο σε πισίνα εμφανίσετε: διάρροια, εμετούς ή πυρετό, δερματικά εξανθήματα ή έντονη φαγούρα, πόνο ή βούισμα στο αυτί, κοκκίνισμα ή ερεθισμό στα μάτια, καλό είναι να ζητήσετε ιατρική συμβουλή. Οι περισσότερες μολύνσεις είναι ήπιες, αλλά κάποιες μπορεί να χρειάζονται φαρμακευτική αντιμετώπιση.

clickatlife

Πάτρα: Νταλίκα παρέσυρε γυναίκα! ΦΩΤΟ ΣΟΚ

Πάτρα: Κατέληξε η γυναίκα που παρασύρθηκε από νταλίκα στα Δεμένικα – Συνελήφθη ο οδηγός της νταλίκας

Πάτρα: Σύγκρουση αυτοκινήτου με τρένο-Ένας τραυματίας- Δείτε ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ από την επιχείρηση απεγκλωβισμού του πρώην Λυκειάρχη

Πάτρα: Τραγωδία στην Αγία Μαρίνα στα Σελλά – Άνδρας κατέρρευσε ενώ εκκλησιαζόταν

Πάτρα: Η στιγμή της σύγκρουσης συρμού του Προαστιακού με αυτοκίνητο – ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤA

Ακυβέρνητο σκάφος στο Αίγιο

Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή ο Πέτρος Μανέτας

Πάτρα: Φόβος και τρόμος ηλικιωμένος οδηγός χωρίς δίπλωμα – “Έκοβε” βόλτες με ΙΧ στην πλ. Γεωργίου!