Όποιος οδηγός δεν φοράει κράνος θα τιμωρείται. Αυτή είναι η νέα φιλοσοφία του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας για τους ελέγχους παραβάσεων μη χρήσης κράνους η οποία φέρει και τον βαρύγδουπο τίτλο “εκστρατεία μηδενικής ανοχής”
Τις λεπτομέρειες αυτής της εκστρατείας που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου πανελλαδικά ανέλυσε την Τετάρτη η διοικήτρια του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας κα Αγγελική Ευαγγελίδη επισημαίνοντας μάλιστα και τα πρόστιμα για τους παραβάτες τα οποία μετά και την εφαρμογή του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας είναι ιδιαίτερα τσουχτερά. Συγκεκριμένα στον οδηγό που δεν φορά κράνος επιβάλλεται το χρηματικό πρόστιμο των 350 ευρώ και η αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για 30 ημέρες. Ίδια είναι η ποινή για τον οδηγό που δεν μεριμνά και για τη χρήση κράνους από τον επιβάτη. Ο τελευταίος αν δεν κάνει χρήση κράνους θα τιμωρείται επίσης με χρηματικό πρόστιμο 350 ευρώ.
Πρόστιμα όμως έχει και για τους οδηγούς ηλεκτρικών πατινιών το οποίο φτάνει το ποσό των 30 ευρώ. Επίσης όπως επεσήμανε η κα Ευαγγελίδη από 13 Σεπτεμβρίου αυστηροποιείται και η έννοια της υποτροπής. Δηλαδή οι παραβάσεις που βεβαιώνονται τώρα ή έχουν βεβαιωθεί στα πρόσφατα πέντε έτη θα θεωρούνται υποτροπές. Στην 1η υποτροπή το πρόστιμο ανέρχεται στα 1.000 ευρώ και η άδεια αφαιρείται για 180 ημέρες. Στην 2η το πρόστιμο φτάνει τα 2000 ευρώ και η άδεια μπορεί να αφαιρεθεί μέχρι ένα έτος.
Τι δείχνουν τα στοιχεία
“Το κράνος δεν είναι αξεσουάρ, είναι ασπίδα ζωής” ανέφερε στο πλαίσιο της ενημέρωσης ο Προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου της ΓΕΠΑΔ Θεσσαλίας, Αστυνόμος Α’ Πέτρος Παπαδημητρίου.
Πράγματι ανατρέχοντας στα επίσημα στοιχεία από τις στατικές επετηρίδες της Ελληνικής Αστυνομίας σε βάθος δεκαετίας(2014-2024) προκύπτει ότι από τα 122 θανατηφόρα τροχαία που επιλήφθηκε η Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας στα 93 δεν έγινε χρήση ζώνης ή κράνους από τον οδηγό ή τον επιβάτη. Δηλαδή εφτά στα δέκα θύματα δεν φορούσαν ζώνη ή κράνος(ποσοστό 76.2%).
Σε ότι αφορά τις παραβάσεις για τη μη χρήση κράνους τα τελευταία δέκα χρόνια βεβαιώνονται κατά μέσο όρο 850 παραβάσεις. Το 2024 οι παραβάσεις ανήλθαν σε 1153 που αποτελεί και αριθμό ρεκόρ στη δεκαετία(Ο χαμηλότερος αριθμός καταγράφηκε το 2020 επί καραντίνας με 464 παραβάσεις).
Τα υπόλοιπα στοιχεία για το 2024
Ωστόσο όπως επεσήμανε η κα Ευαγγελίδη, οι έλεγχοι της τροχαίας δεν σταματάνε μόνο στη μη χρήση κράνους αλλά και σε άλλες κύριες παραβάσεις του ΚΟΚ όπως η παραβίαση σηματοδότη, το όριο ταχύτητας και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.
Αξίζει να δούμε κάποια στοιχεία για τις ανωτέρω παραβάσεις για την περσινή χρονιά με βάση τα στοιχεία της επετηρίδας.
Το 2024 καταγράφηκαν 9109 παραβάσεις του ορίου ταχύτητας (από 9204 το 2023), 779 παραβάσεις σηματοδότη (από 1124 το 2023), 946 παραβάσεις των ορίων μέθης -0.25 έως 0.60 (από 1063 το 2023).
Σε ότι αφορά τους θανάτους καταγράφηκαν 17 θανατηφόρα τροχαία έναντι δεκατεσσάρων το 2023. Συνολικά την δεκαετία 2014-2024, 151 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στους δρόμους της Λάρισας.
“Η ανθρώπινη ζωή δεν αναπληρώνεται”
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση της, η κα Ευαγγελίδη θέλησε να στείλει ακόμα ένα μήνυμα στους πολίτες το οποίο ξεφεύγει λίγο από το στενό πλαίσιο των προστίμων και ρίχνει το βάρος στην ίδια τη νοοτροπία του οδηγού.
“Οι έλεγχοι που ενεργεί η Τροχαία δεν είναι τιμωρητικοί αλλά αποσκοπούν στο να διαμορφωθεί μια πιο ώριμη και υπεύθυνη οδηγική συμπεριφορά” ανέφερε η κα Ευαγγελίδη προσθέτοντας πως: “την τήρηση του ΚΟΚ την οφείλει ο καθένας ξεχωριστά στον εαυτό του, στους συνανθρώπους του γιατί η ανθρώπινη ζωή δεν αναπληρώνεται. Γιατί οι οικογένειες μας και οι άνθρωποι που μας αγαπούν περιμένουν να γυρίσουμε στο σπίτι μας σώοι και ασφαλείς”.
Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET