Βουλή: «Όχι» στην άρση ασυλίας 14 βουλευτών της ΝΔ που μετείχαν στην προανακριτική Τριαντόπουλου από την Επιτροπή Δεοντολογίας

08/07/2025 | 13:17

Κατά του αιτήματος άρσης της ασυλίας των 14 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι μετείχαν στην προανακριτική Τριαντόπουλου ψήφισε η πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δεοντολογίας σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης.

Υπέρ της απόρριψης του αιτήματος ψήφισε η Νέα Δημοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Νέα Αριστερά δήλωσαν «παρών», ενώ η Ελληνική Λύση, η ΝΙΚΗ και η Πλεύση Ελευθερίας υπερψήφισαν.

Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που ζητείται άρση της ασυλίας για πράξεις που σχετίζονται αποκλειστικά με τα κοινοβουλευτικά καθήκοντα.

Η απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας έχει εισηγητικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την προσεχή εβδομάδα από την Ολομέλεια.

Το αίτημα άρσης της βουλευτικής ασυλίας υποβλήθηκε κατόπιν της από 10-4-2025 μηνυτήριας αναφοράς της κας Μαρίας Καρυστιανού, για τις φερόμενες ως τελεσθείσες αξιόποινες πράξεις α) της παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα), β) της κατάχρησης εξουσίας (άρθρο 239 του Ποινικού Κώδικα) και γ) της εσχάτης προδοσίας (άρθρο 134 του Ποινικού Κώδικα), λόγω του ότι οι εν λόγω βουλευτές «υπερψήφισαν και υπέγραψαν το από 04-04-2025 Πόρισμα για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Χρήστου Τριαντόπουλου».

Οι 14 βουλευτές είναι οι:

 1. Παναγής Καππάτος,
 2. Μαρία Αντωνίου,
 3. Γεώργιος Βρεττάκος,
 4. Αγγελική Δεληκάρη,

Κλείσιμο 5. Αθανάσιος Ζεμπίλης,
 6. Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη,
 7. Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα,
 8. Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης,

Ο Μάικλ Ντάγκλας απολαμβάνει το τέλος της καριέρας του

Οι 4 λόγοι που δεν μπορούμε να αντισταθούμε στις ασπρόμαυρες γάτες

ΗΠΑ: Ο Τραμπ λέει ότι η προθεσμία της 1ης Αυγούστου για τους δασμούς δεν θα αλλάξει

Ευάννα Ζουμπούρογλου: «Το πρώτο διάστημα της εγκυμοσύνης μου ήθελα πολύ να τρώω τουρσί»

Ο γιος του Κάρλο Αντσελότι ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Μποταφόγκο

Γιόνας Βαλαντσιούνας για το μέλλον του: «Όταν ολοκληρωθεί η ανταλλαγή θα καταλήξουμε σε ένα σχέδιο»

Συνάντηση Γιώργου Παπανδρέου με τον Αρχιεπίσκοπο Σινά, κ. Δαμιανό

Κ. Χατζηδάκης για Λιβύη: Χρειάζεται αποφασιστικότητα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο