Ένας άνδρας από την Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, ο οποίος κατηγορείται ότι σκότωσε τον πατέρα του και ανάρτησε βίντεο με το κομμένο κεφάλι στο διαδίκτυο, ενώ παράλληλα προέτρεπε σε εξέγερση για ανατροπή της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, κάθεται σήμερα στο εδώλιο.
Πρόκειται για τον 33χρονο Τζάστιν Ντ. Μον ο οποίος κατηγορείται για ανθρωποκτονία και για τρομοκρατία. Φέρεται ως ο δράστης της δολοφονίας του Μάικλ Φ. Μον το 2024, στο σπίτι του στο Λέβιτταουν, όπου ζούσε μαζί με τη γυναίκα του και μητέρα του κατηγορουμένου. Εκείνη βρήκε το πτώμα του συζύγου της στο μπάνιο.
Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι ο Τζάστιν Μον πυροβόλησε τον πατέρα του με ένα πιστόλι που μόλις είχε αγοράσει και στη συνέχεια τον αποκεφάλισε χρησιμοποιώντας μαχαίρι κουζίνας και ματσέτα. Το 14λεπτο βίντεο που ανέβασε στο YouTube παρέμεινε για αρκετές ώρες «στον αέρα» προτού αφαιρεθεί.
Ο Μον συνελήφθη αργότερα την ίδια μέρα, αφότου φέρεται να σκαρφάλωσε οπλισμένος φράχτη ύψους περίπου 6 μέτρων στη στρατιωτική βάση Fort Indiantown Gap, την έδρα της Εθνοφρουράς της Πενσυλβάνια, στην προσπάθειά του να πείσει τους στρατιώτες «να στραφούν με τα όπλα κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης», σύμφωνα με τις αρχές.
Όταν συνελήφθη στην κατοχή του βρέθηκε ένα USB με φωτογραφίες ομοσπονδιακών κτιρίων και οδηγίες για την κατασκευή εκρηκτικών.
Ο Μον προέτρεπε σε βία μέσω αναρτήσεων του στο διαδίκτυο, ενώ στο βίντεο του YouTube εξαπέλυε ύβρεις κατά της κυβέρνησης, για το μεταναστευτικό, την κατάσταση στα σύνορα, για τη δημοσιονομική πολιτική, την εγκληματικότητα στις πόλεις και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο συνήγορός του, Στίβεν Μ. Τζόουνς, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν αναμένει το θέμα να διευθετηθεί με συμφωνία για ομολογία ενοχής.
Ο Μάικλ Μον, που ήταν 68 ετών, εργαζόταν ως μηχανικός στο γεωπεριβαλλοντικό τμήμα του Σώματος Μηχανικών του Στρατού των ΗΠΑ. Στο βίντεο, ο Τζάστιν Μον χαρακτήρισε τον πατέρα του προδότη.
Κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας για την ψυχική του κατάσταση πέρυσι, ειδικός της υπεράσπισης κατέθεσε ότι ο Μον είχε γράψει επιστολή στον πρέσβη της Ρωσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ζητώντας άσυλο και εκφράζοντας συγγνώμη στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για τον ισχυρισμό του ότι είναι ο τσάρος της Ρωσίας.
Πηγή AP