Ο Ίλον Μασκ, το «Κόμμα της Αμερικής» και ο θρίαμβος του Επαμεινώνδα στα Λεύκτρα

06/07/2025 | 09:32

Νέα τροπή πήρε χθες Σάββατο η ρήξη μεταξύ του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του άλλοτε συμμάχου του, Ίλον Μασκ, με τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία να ανακοινώνει τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού κόμματος, υποστηρίζοντας ότι το δημοσιονομικό νομοσχέδιο του Τραμπ θα οδηγήσει τις ΗΠΑ στην χρεοκοπία.

Ύστερα από δημοσκόπηση που διενήργησε μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Χ σχετικά με την ιδέα δημιουργίας ενός νέου πολιτικού φορέα, ο Μασκ ανακοίνωσε πως θα ιδρύσει το «Κόμμα της Αμερικής» («America Party») προκειμένου να χαρίσει στους Αμερικανούς την «ελευθερία» τους.

«Σήμερα, δημιουργείται το Κόμμα της Αμερικής για να σας δώσει πίσω την ελευθερία σας», έγραψε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

«Με αναλογία 2 προς 1, (δηλώσατε πως) επιθυμείτε ένα νέο πολιτικό κόμμα και θα το έχετε», τόνισε ο Ίλον Μασκ, κατηγορώντας Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς πως λειτουργούν ως ενιαίος κομματικός μηχανισμός ενάντια στα συμφέροντα των αμερικανών πολιτών.

Επικαλούμενος την στρατηγική που ακολούθησε ο Επαμεινώνδας στη μάχη των Λεύκτρων, ο Μασκ ανέφερε ότι «ο τρόπος με τον οποίο θα σπάσουμε το ενιαίο κομματικό μηχανισμό (uniparty system) είναι χρησιμοποιώντας μια παραλλαγή του τρόπου με τον οποίο ο Επαμεινώνδας διέλυσε τον μύθο της αήττητης Σπάρτης στα Λεύκτρα: Εξαιρετικά συγκεντρωμένη ισχύς σε συγκεκριμένη τοποθεσία στο πεδίο της μάχης».

Ερωτηθείς ποιος ήταν ο βασικός λόγος που τον έκανε να αλλάξει άρδην τη στάση του έναντι του προέδρου Τραμπ, ο Μασκ απάντησε: «Η αύξηση του ελλείμματος από ένα ήδη τρελό ποσό 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων επί (κυβέρνησης) Μπάιντεν στα 2,5 τρισεκ. δολάρια. Αυτό θα χρεοκοπήσει τη χώρα».

Ο γεννημένος στη Νότια Αφρική επιχειρηματίας δεν έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Donuts με σοκολάτα
16/01/2026 | 20:20

Πάτρα: Λήξη συναγερμού για τη νεαρή που απειλούσε να πέσει από ταράτσα – ΝΕΟΤΕΡΑ (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Βρέθηκε η τσάντα της 16χρονης Λόρας στου Ζωγράφου – Καλοστημένο σχέδιο για να φύγει από το σπίτι της “βλέπουν” οι αρχές

Πάτρα: 50χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του – Βρέθηκε νεκρός με τραύμα από μαχαίρι

Πάτρα: Στην κυκλοφορία ξανά από την Πέμπτη η Περιμετρική

“Πάτρα Ενωμένη”: Κοσμοσυρροή στην εκδήλωση για την κοπή πίτας της παράταξης – Κ. Σβόλης: “Το 2028 θα είμαι εκ νέου υποψήφιος για το Δήμο” (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ στιγμές στον “αέρα” – Ο Θ. Κατερινόπουλος έσωσε σε live μετάδοση τον άνδρα που απειλούσε να πέσει από κτίριο στην Ομόνοια (ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: Το «θρίλερ» με την εξαφάνιση της 16χρονης Λόρας – Τι λένε ο πατέρας και η φίλη της αγνοούμενης

Πάτρα: Κορυφώνεται η αγωνία για την 16χρονη Λόρα που αγνοείται – Το μήνυμα της οικογένειάς της