Όποιος ανάψει τσιγάρο σε παραλία ή σε δημόσιο πάρκο στη Γαλλία θα παραβιάζει τον νόμο από σήμερα, σύμφωνα με νέους κανόνες που αποσκοπούν στην προστασία των παιδιών από τους κινδύνους του παθητικού καπνίσματος και θα πληρώνει πρόστιμο από 135 έως 700 ευρώ.
Οι στάσεις λεωφορείων και οι περιοχές που βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με βιβλιοθήκες, πισίνες και σχολεία θα επηρεαστούν επίσης από την απαγόρευση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ μία ημέρα μετά τη δημοσίευσή της στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Guardian.
Ο κανόνας επιβάλλεται μία εβδομάδα πριν από την έναρξη των σχολικών διακοπών στη Γαλλία, σε μια προσπάθεια να προστατευθούν άμεσα τα παιδιά από τον καπνό στις παραλίες.
Ωστόσο, προς απογοήτευση ορισμένων ακτιβιστών κατά του καπνίσματος, η απαγόρευση δεν καλύπτει τις βεράντες των μπαρ και των εστιατορίων, όπου πολλοί Γάλλοι εξακολουθούν να καπνίζουν.
Αρχικά, οι κανόνες αναμενόταν να τεθούν σε ισχύ την Τρίτη, μετά από προηγούμενη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, αλλά η δημοσίευσή τους στην επίσημη εφημερίδα σημαίνει ότι η ημερομηνία έχει πλέον μετατεθεί.
Οι άνθρωποι δεν πρέπει επίσης να καπνίζουν σε απόσταση μικρότερη των 10 μέτρων από σχολεία, πισίνες, βιβλιοθήκες και άλλους χώρους όπου το κάπνισμα μπορεί να βλάψει ανηλίκους.
Το υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι θα ανακοινώσει σύντομα την πινακίδα που θα χρησιμοποιείται για την επισήμανση των εν λόγω περιοχών. Οι παραβάτες της απαγόρευσης θα μπορούν να τιμωρούνται με πρόστιμο από 135 ευρώ έως και 700 ευρώ.
«Ο καπνός πρέπει να εξαφανιστεί από τους χώρους όπου υπάρχουν παιδιά. Τα πάρκα, οι παραλίες, τα σχολεία είναι χώροι για παιχνίδι, μάθηση και αναπνοή. Δεν είναι χώροι για κάπνισμα», δήλωσε η υπουργός Υγείας, Κάθριν Βάτριν. Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα «προς μια γενιά χωρίς καπνό», πρόσθεσε, που είναι ο στόχος της Γαλλίας από το 2032.
Ο Ιβ Μαρτινέ, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής κατά του Καπνίσματος, δήλωσε ότι η απαγόρευση είναι «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά παραμένει ανεπαρκής», επικρίνοντας τη συνέχιση της άδειας καπνίσματος στις βεράντες των καφέ.
«Η υπουργός επισημαίνει την προστασία των παιδιών», αλλά τα παιδιά «πηγαίνουν και στις βεράντες», δήλωσε ο Μαρτινέ, ο οποίος είναι πνευμονολόγος.
Εκφράζει τη λύπη του για την απουσία των ηλεκτρονικών τσιγάρων από το κείμενο, λέγοντας ότι οι γεύσεις χρησιμοποιούνται για να «εθίσουν τους νέους».
Ωστόσο, ο Φρανκ Ντελβό, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχειακών Επαγγελμάτων και Βιομηχανιών της περιοχής του Παρισιού, δήλωσε ότι η απαγόρευση του καπνίσματος στις βεράντες των καφέ «θα μετατοπίσει απλώς το πρόβλημα, καθώς οι άνθρωποι που βρίσκονται στις βεράντες θα πηγαίνουν να καπνίζουν δίπλα στα καταστήματα».
Απαγόρευση καπνίσματος σε παραλίες και πάρκα της Γαλλίας – Πρόστιμα έως 700 ευρώ για την προστασία των παιδιών

29/06/2025 | 20:39
Χριστίνα Αλεξοπούλου: Συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας
30/06/2025 | 10:21
Σία Αναγνωστοπούλου: Ένα “Όχι” πάντα καραδοκεί…
30/06/2025 | 10:12
Τι να στη διατροφή σας στα 48 για να αποφύγετε την άνοια στα 70
30/06/2025 | 10:03
Τι λένε τα ζώδια σήμερα Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025
30/06/2025 | 09:54
Ο Ηρακλής Νικολακόπουλος πρόεδρος στον Κεραυνό
30/06/2025 | 09:49
Απολογείται ο γυμνασιάρχης που κατηγορείται για ασελγείς πράξεις σε μαθήτρια
30/06/2025 | 09:45
Ο Ιούλιος ετοιμάζεται να μας “κάψει” – Πότε έρχονται νέα 40αρια
30/06/2025 | 09:27
Στην Παναχαϊκή βρέθηκε ο Ιάσονας Φωτήλας
30/06/2025 | 09:18
Νορβηγία: Δεκάδες άνθρωποι έγιναν …εκατομμυριούχοι για λίγες ώρες!
30/06/2025 | 09:09
Μητροπολίτης Πατρών: Ιερό προσκύνημα στον Άγιο Γερβάσιο ΦΩΤΟ
30/06/2025 | 09:00
Ο Ολυμπιακός έκλεισε τον Σιπιόνι – Έρχεται στην Ελλάδα για να υπογράψει
30/06/2025 | 08:51
Από σήμερα οι εγγραφές και μετεγγραφές για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
30/06/2025 | 08:42
Κορμός με κρέπες
30/06/2025 | 08:33
Πάτρα: Σοκαριστικό τροχαίο με ποδηλάτη ΦΩΤΟ
30/06/2025 | 08:26
Ο Τραμπ θα εγκαινιάσει το «Αλκατράζ με αλιγάτορες» στη Φλόριντα
30/06/2025 | 08:15