Καιρός: Καταιγιδοφόρο νέφος «χτύπησε» τη Θεσσαλία – «Έπεσε το μεγαλύτερο χαλάζι τα τελευταία 30 χρόνια»

21/06/2025 | 08:09

Άνοιξαν οι ουρανοί σήμερα (20.06.2025) σε πολλές περιοχές της χώρας- κυρίως στα βόρεια – με τη Θεσσαλία να δέχεται ένα «καταιγιδοφόρο νέφος», όπως αναφέρει ο Θοδωρής Κολυδάς για την κακοκαιρία.

«Το καταιγιδοφόρο νέφος που αναπτύχθηκε σήμερα στη Θεσσαλία προκάλεσε πολλές χαλαζοπτώσεις και ξεπέρασε σε ύψος τα 12km!
Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης μιας καταιγίδας η τροπόπαυση δρά ως φυσικό εμπόδιο στην ανάπτυξη των νεφών», γράφει σε σημερινή ανάρτηση ο γνωστός μετεωρολόγος, Θοδωρής Κολυδάς.

«Ωστόσο, σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις όπου οι ανοδικές κινήσεις του αέρα σε μία καταιγίδα ειναι έντονες και επίμονες, τότε οι κορυφές των καταιγίδων αυτών μπορούν να διεισδύσουν στη στρατόσφαιρα για μερικά εκατοντάδες μέτρα οδηγώντας σε πολύ ψυχρές κορυφές νεφών όπως συνέβη και σήμερα (overshooting κατα 1.15°C)

Σχεδόν κάθε χρόνο παρατηρούμε στη χώρα μας χαλάζι διαμέτρου 2-3 εκ, όμως στις 10 Ιουνίου 2013 οπότε και τότε πολύ ισχυρές καταιγίδες έπληξαν περιοχές της Ημαθίας και της Πιερίας παρατηρήθηκε χαλάζι διαμέτρου έως και 8 εκ. Είναι το μεγαλύτερο χαλάζι που γνωρίζουμε να έχει παρατηρηθεί στη χώρα μας τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια», συμπληρώνει.

Όπως εξηγεί ο κ. κολυδάς, «υπάρχει πάντως αναφορά του Τύπου η οποία αναφέρει ότι στις 15 Ιουνίου 1956 στο χωριό Λοξάδα Καρδίτσας 46 κάτοικοι τραυματίστηκαν και δεκάδες οικόσιτα ζώα σκοτώθηκαν από πρωτοφανή χαλαζόπτωση , ενω στη Σιάτιστα είκοσι δύο (22) άτομα σκοτώθηκαν το 1930 από χαλάζι σε μέγεθος αβγών. Το χαλάζι έπεσε ανήμερα του Αγίου Πνεύματος στη Σιάτιστα_Κοζάνης».

Άνοιξαν οι ουρανοί στη Λαμία – Πτώσεις δέντρων στη Λάρισα

Καταστροφικά μπουρίνια, σημειώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής στη Λαμία, συνοδευόμενα σε ορισμένες περιοχές από χαλαζόπτωση. 

Από την έντονη βροχόπτωση, «χτυπήθηκαν» ο Δήμος Δομοκού και περιοχές κυρίως της Δημοτικής Ενότητας Θεσσαλιώτιδας αλλά και τις άλλες δύο ΔΕ Δομοκού και Ξυνιάδας. Όπως γράφει το lamiareport, η βροχή έπεσε με τέτοια μανία που χαρακτηρίστηκε ως «μικρός Ντάνιελ» από τον Αντιδήμαρχο Θεσσαλιώτιδας Νικόλαο Καλημέρη.

Από την καταιγίδα στη Λαμία, πλημμύρισαν πολλά χωράφια
Από την καταιγίδα στη Λαμία, πλημμύρισαν πολλά χωράφια / lamiareport.gr

Φυσικά δεν έλειψαν και οι πτώσεις δέντρων, καθώς το μπουρίνι συνοδεύτηκε από ισχυρούς ανέμους οι ριπές των οποίων έφτασαν μέχρι και τα 34 χιλιόμετρα την ώρα. Δεν έλειψαν και οι πτώσεις κλαδιών πάνω σε γραμμές ρεύματος προκαλώντας πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση. 

Η Λάρισα, σαρώθηκε από δυνατούς ανέμους με τους Λαρισαίους να τρέχουν προσπαθώντας να προστατευτούν από το ξαφνικό φαινόμενο, ενώ προκλήθηκαν και αρκετές πτώσεις δέντρων σε διάφορα σημεία της πόλης.

Τέντες ξηλώθηκαν, ενώ πολλές γλάστρες έχουν φύγει από μπαλκόνια και παράθυρα, σημειώνει το onlarissa.gr

Μακαρονάδα με μύδια, λευκό κρασί και σκόρδο

Ληστεία: Άγνωστοι εισέβαλαν σε σπίτι και τραυμάτισαν 72χρονο – Τον εντόπισε αναίσθητο η σύζυγός του

Το ιστιοφόρο έμεινε ακυβέρνητο – Ώρες αγωνίας για τους 6 τουρίστες

Μίλτος Τεντόγλου: Πρωτιά με άλμα στα 8.23μ στο μίτινγκ του Ντεσάου

Το Ισραήλ λέει ότι αποτράπηκε ιρανική επίθεση κατά υπηκόων του στην Κύπρο 

Μαρία Καρυστιανού: Νέες αποκαλύψεις για τον άνδρα που της έλεγε να «προσέχει» – Τι ισχυρίζεται ο ίδιος

Ευρωμπάσκετ γυναικών: «Αέρας» η Γαλλία, 111-37 την Ελβετία

Καταμαράν που έμεινε ακυβέρνητο στον Πόρο μέσα σε μπουρίνι και καταιγίδα