Το «δώρο» που χαρίζει στον σκύλο σας υγεία και ευεξία

27/05/2025 | 08:29

Ένα «δώρο» ανεκτίμητης αξίας (και) για τον σκύλο σας είναι οι επισκέψεις σας στον κτηνίατρο, καθώς μπορείτε να προλάβετε καταστάσεις δυσάρεστες για την υγεία του. Γι’ αυτό θα πρέπει να είναι η πρώτη σας προτεραιότητα.

Βεβαίως, η συχνότητα που επισκέπτεστε τον κτηνίατρο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Όπως η ηλικία, το ιστορικό της υγείας του, κ.ά.

Όταν πρόκειται για έναν ενήλικο σκύλο χωρίς προβλήματα υγείας, συνιστάται ένα ετήσιο check-up

Προτείνεται σε όλους του κηδεμόνες ζώων να σχεδιάζουν ένα πλάνο υγείας, από νωρίς, με τον κτηνίατρο τους

«Ένα πολύ συχνό ερώτημα των νέων κηδεμόνων ζώων είναι, κάθε πότε πρέπει να επισκέπτονται τον κτηνίατρο, εκτός κάποιου έκτακτου περιστατικού. Έχοντας ως γνώμονα ότι η πρόληψη είναι πάντα προτιμότερη της θεραπείας, συνιστάται ο σκύλος -ανάλογα με την ηλικία και το ιστορικό της υγείας του- να ελέγχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα», διευκρινίζει η κτηνίατρος, Δέσποινα Κοτρομάγια.

Οι επισκέψεις των κουταβιών στον κτηνίατρο

Όσον αφορά τα κουτάβια, εξηγεί η κυρία Κοτρομάγια, οι τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο είναι πιο συχνές, καθώς τον πρώτο χρόνο της ζωής τους μπαίνουν τα θεμέλια για την υγεία και ανάπτυξη τους.

Συγκεκριμένα, τα κουτάβια επισκέπτονται τον κτηνίατρο αφού κλείσουν τους δύο μήνες ζωής. Σε κάθε επίσκεψη, όπως περιγράφει η κυρία Κοτρομάγια, προγραμματίζονται οι εμβολιασμοί και οι επαναληπτικές αποπαρασιτώσεις, τόσο για τα ενδοπαράσιτα όσο και για εξωπαράσιτα.

Μετριέται και καταγράφεται το σωματικό βάρος, γίνεται εξέταση των ζωτικών σημείων, των δοντιών, του τριχώματος και της γενικής εικόνας του ζώου.

Οι ενήλικοι σκύλοι στον κτηνίατρο

«Σχετικά με τους ενήλικους σκύλους, και ανάλογα την ηλικία, το ιστορικό, τη φυλή και άλλες παραμέτρους, εξατομικεύεται ένα πλάνο πρόληψης. Ώστε να εξασφαλιστεί η διατήρηση της υγείας και η εντόπιση, όσο νωρίτερα γίνεται, κάποιων, πιθανών, αρχικών καταστάσεων ή παθήσεων», διευκρινίζει η κυρία Κοτρομάγια.

Όταν πρόκειται για έναν ενήλικο σκύλο, χωρίς προβλήματα υγείας, ο κτηνίατρος, συνήθως, λέει η κυρία Κοτρομάγια, συστήνει ένα ετήσιο check-up. Στο check-up γίνεται μια ενδελεχής κλινική εξέταση, τακτικός εμβολιασμός και αποπαρασιτώσεις.

Επίσης, συστήνονται, συνήθως, εξετάσεις αίματος (γενική αίματος) και βιοχημικό προφίλ, για τον έλεγχο λειτουργίας των νεφρών, ήπατος, πρωτεϊνών, ηλεκτρολυτών, κ.ά.

«Προαιρετικά, στον ετήσιο αιματολογικό έλεγχο είναι καλό να προτείνεται ο έλεγχος λοιμωδών νοσημάτων, που συναντώνται συχνά στο περιβάλλον όπου ζει ο σκύλος.
Συγκεκριμένα για τη χώρα μας, τα νοσήματα για τα οποία είναι ωφέλιμο να εξετάζονται προληπτικά οι σκύλοι κάθε χρόνο είναι η λεισμανίαση και η ερλιχίωση. Όπως και η μπαμπεζίωση, ή/και η αναπλάσμωση», ενημερώνει η κυρία Κοτρομάγια.

Όσον αφορά τους ενήλικους σκύλους που ζουν στη βόρεια Ελλάδα, συστήνεται πιο συχνά και ο αιματολογικός έλεγχος για τη διροφιλάρια.

«Όλες οι παραπάνω ασθένειες μεταδίδονται μέσω τσιμπουριών, ή τσιμπήματος σκνίπας. Κάτι, που καθιστά τους σκύλους μας εύκολα θύματα, καθώς υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να έρθουν σε επαφή και να μολυνθούν», τονίζει η κυρία Κοτρομάγια.

Όταν ο σκύλος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας

Επειδή είναι μεγάλος ο αριθμός των σκύλων που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα υγείας, όπως λέει η κυρία Κοτρομάγια, προτείνονται πάντα εξατομικευμένα πλάνα επισκέψεων στον κτηνίατρο. Και εξαρτώνται από τις συγκεκριμένες ανάγκες τους, στο πλαίσιο πρόληψης και σε χρονικά διαστήματα, από τρεις έως έξι μήνες. Ή και ενός έτους, όταν πρόκειται για συνθήκες ύφεσης και καλυτέρευσης της εικόνας του ζώου.

Για να μιλήσουμε συγκεκριμένα, ένας σκύλος με ευρήματα κατά την ακρόαση καρδιάς συστήνεται να ελεγχθεί με υπερηχογράφημα. Και εάν διαπιστωθεί κάποιου τύπου καρδιοπάθειας, ή ανεπάρκειας, προτείνεται προληπτικός έλεγχος στους έξι μήνες. Ή, ακόμη, και στους τρεις μήνες, με επαναληπτικό υπερηχογράφημα για μετρήσεις και σύγκριση.

Πολλά νοσήματα μπορούν να εντοπιστούν ή να αποφευχθούν με τις επισκέψεις στον κτηνίατρο

Γενικότερα, όπως υπογραμμίζει η κυρία Κοτρομάγια, πλήθος νοσημάτων μπορούν να αποφευχθούν, ή και να εντοπιστούν σε πρώιμο στάδιο με μεγάλη πιθανότητα αναστροφής των συμπτωμάτων τους.

Γι’ αυτό, συστήνεται σε όλους του κηδεμόνες ζώων να σχεδιάζουν ένα πλάνο υγείας, από νωρίς, με τον κτηνίατρο τους.

Και αυτό γίνεται, όπως λέει κλείνοντας η κυρία Κοτρομάγια, έτσι ώστε οι κτηνίατροι να απαντούν σε, τυχόν, απορίες των κηδεμόνων ζώων. Και να τους είναι ξεκάθαρο το χρονοδιάγραμμα επισκέψεων, εμβολιασμών, εξετάσεων. Και για ό,τι άλλο μπορεί να χρειαστεί, ανάλογα με την περίπτωση κάθε ζώου.

Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας: Ορθή οικιστική ανάπτυξη χωρίς να θίγονται τα δικαιώματα χιλιάδων πολιτών

Δημοσκόπηση Pulse: Το 74% λέει «ναι» στην άρση μονιμότητας στο Δημόσιο – Στις 15,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ και “Πλεύση”

Σε ισχύ από την 1η Ιουνίου η υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων από φυσικές καταστροφές

Πάτρα: 8 μήνες χωρίς ασανσέρ το κτίριο του 1ου Α.Τ. και της Τροχαίας στην Ανθούπολη

Αφράτα Cupcakes με χρωματιστή βουτυρόκρεμα

Η έκθεση «Ένας κόσμος χωρίς τέλος» στο Πολύεδρο από 3 Ιουνίου

Δημοσκόπηση MRB: Στις 14,1 μονάδες η διαφορά της ΝΔ από τη δεύτερη “Πλεύση” – Τι λένε οι πολίτες για την άρση μονιμότητας στο Δημόσιο

Πάτρα: Νέο συλλαλητήριο το πρωί του Σαββάτου για την Παλαιστίνη