Λαγκάρντ: «Βλέπει» ευκαιρία για παγκόσμια αναβάθμιση του ευρώ λόγω Τραμπ

26/05/2025 | 21:32

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, χαρακτήρισε τις ασταθείς πολιτικές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ  «καταλυτική ευκαιρία» για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ, επιτρέποντας στην ευρωζώνη να αποκτήσει μερίδιο από τα οφέλη που μέχρι τώρα απολάμβανε αποκλειστικά το δολάριο των ΗΠΑ.

Μιλώντας στο Βερολίνο, η Λαγκάρντ επισήμανε ότι, εάν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά χρόνιες αδυναμίες που περιορίζουν την οικονομική δυναμική της ΕΕ, μπορούν να προσδοκούν σε χαμηλότερο κόστος δανεισμού και μεγαλύτερη προστασία από συναλλαγματικές διακυμάνσεις και οικονομικές κυρώσεις.

«Οι εξελίξεις δημιουργούν το άνοιγμα για μια ‘παγκόσμια στιγμή του ευρώ», δήλωσε τη Δευτέρα. «Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Ευρώπη να αναλάβει μεγαλύτερο έλεγχο της μοίρας της. Αλλά δεν πρόκειται για προνόμιο που θα μας δοθεί απλώς, πρέπει να το κερδίσουμε».

Η τοποθέτηση της Λαγκάρντ αποκαλύπτει τη στρατηγική των ευρωπαϊκών ιθυνόντων να μετατρέψουν σε πλεονέκτημα τις επιθέσεις της διοίκησης Τραμπ εναντίον του παγκόσμιου εμπορίου και των αμερικανικών θεσμών. Οι επενδυτές έχουν δείξει ενδιαφέρον, εγκαταλείποντας το δολάριο εν μέσω εμπορικών εντάσεων — εξέλιξη που ενισχύει το ευρώ, σε μια κίνηση που η ίδια η Λαγκάρντ είχε χαρακτηρίσει «αντίθετη προς τη λογική», αλλά δικαιολογημένη.

Κατά την ομιλία της, αναφέρθηκε και σε προηγούμενες περιπτώσεις όπου ενέργειες των ΗΠΑ θα μπορούσαν να είχαν κλονίσει την παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου, όπως όταν ο Ρίτσαρντ Νίξον ανέστειλε τη μετατρεψιμότητά του σε χρυσό τη δεκαετία του 1970. «Τότε δεν υπήρχε αξιόπιστη εναλλακτική λύση. Σήμερα, όμως, υπάρχει το ευρώ, ένα διεθνές νόμισμα δίπλα στο δολάριο», υπογράμμισε.

Στην πιο πρόσφατη έκθεσή της, η ΕΚΤ διαπίστωσε ότι ο διεθνής ρόλος του ευρώ παρέμεινε «σε γενικές γραμμές σταθερός» το 2023. Ωστόσο, η Λαγκάρντ προσδιόρισε τρεις βασικούς τομείς που είναι κρίσιμοι για την ενίσχυση του κύρους του:

  1. Γεωπολιτική σταθερότητα και άμυνα: Τόνισε την ανάγκη για μια σταθερή και αξιόπιστη γεωπολιτική βάση, με εμμονή στο ανοιχτό εμπόριο, υποστηριζόμενο από ισχυρές αμυντικές δυνατότητες.
  2. Ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς: Επανέλαβε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η ενιαία αγορά, να υποστηριχθούν οι νεοφυείς επιχειρήσεις, να περιοριστεί η γραφειοκρατία και να προχωρήσει η ένωση αποταμίευσης και επενδύσεων, στην οποία η πρόοδος παραμένει αργή.
  3. Κοινή χρηματοδότηση: Επανέφερε την πρόταση για περισσότερη κοινή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ακόμη και στον τομέα της άμυνας, παρότι πρόκειται για πολιτικά ευαίσθητο ζήτημα. Τόνισε πως μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε μια πιο βαθιά και αξιόπιστη αγορά κρατικών τίτλων στην Ευρώπη.

«Η οικονομική λογική υπαγορεύει ότι τα δημόσια αγαθά πρέπει να χρηματοδοτούνται από κοινού», δήλωσε. «Μια τέτοια κοινή προσέγγιση μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη σταδιακή αύξηση της προσφοράς ασφαλών περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη».

Τέλος, υπογράμμισε πως η Ευρώπη οφείλει να επιδείξει θεσμική και νομική σταθερότητα, ώστε να διασφαλίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη μακροπρόθεσμη αξία του ευρώ.

Πηγή: newmoney.gr

Eurovision 2025: Πόσα ήταν φέτος τα κέρδη της ΕΡΤ – Η χρηματική ζημιά με τη Μαρίνα Σάττι

Δείτε πόσα κιλά πρέπει να έχει η γάτα σας

Πάτρα: Εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την μάχη του Μανιακίου

Κρέας: Το μαγείρεμα που μειώνει τις καρκινογόνες ουσίες κατά 90%

Νέιρα: «Νιώθω ότι παραμένω στο σπίτι μου – Μας συγκίνησε ο κόσμος του ΟΦΗ»

ΟΡΕΝ: «Ευχαριστούμε τον Πέτρο Κουσουλό για την εξαιρετική συνεργασία» – Έκλεισε στον ΑΝΤ1

Παραδοσιακά Κορινθιακά Κουλουράκια Ούζου – Ουζοκούλουρα

Το Σάββατο η κηδεία της Άννας-Μαρίας Αντωνοπούλου