Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι κάστορες μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών των πυρκαγιών.
Στις 21 Οκτωβρίου του 2020, ξέσπασε στην Αμερική η δεύτερη μεγαλύτερη πυρκαγιά της ιστορίας της Πολιτείας του Κολοράντο. Οι φωτιές με την ονομασία East Troublesome πυροδοτήθηκαν από τους δυνατούς ανέμους και τα ξερά δάση, καταστρέφοντας τεράστιες εκτάσεις, ιστορικά κτίρια, και σκοτώνοντας δύο ανθρώπους. Συνολικά, έκαψαν 800.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Άθικτες οι λιμνούλες των καστόρων
Οι λιμνούλες των καστόρων έμειναν άθικτες. Αυτό δεν αποτέλεσε έκπληξη. Οι κάστορες χτίζουν φράγματα που αποθηκεύουν νερό, το οποίο φυσικά δεν καίγεται. Παρόλα αυτά, τα οφέλη που επέφεραν τα ημιυδρόβια τρωκτικά ήταν ακόμα μεγαλύτερα. Στα πλαίσια μιας έρευνας που δημοσιεύτηκε μερικές εβδομάδες πριν τη φωτιά, η Emily Fairfax, υδροοικολόγος από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, βρήκε ότι οι λίμνες και τα κανάλια που φτιάχνουν οι κάστορες αρδεύουν το τοπίο τόσο σχολαστικά, που τα ξερά και εύφλεκτα φυτά γίνονται πυρίμαχα, δημιουργώντας πράσινα καταφύγια στα οποία μπορούν να κρυφτούν τα άγρια ζώα και τα ζώα παραγωγής ώστε να σωθούν από την πυρκαγιά.

Στο Yellow Creek της Βόρειας Καλιφόρνια, μια μη κυβερνητική οργάνωση συνεργάζεται με ειδικούς μηχανικούς κι ένα μέλος της φυλής του Βουνού Maidu για να χτίσουν τεχνητά φράγματα που μοιάζουν με αυτά των καστόρων, τα οποία θα δημιουργήσουν οικοτόπους για άλλα ζώα, και θα γεμίσουν το τοπίο με νερό.
Η Fairfax μελέτησε 5 πυρκαγιές από το 2000 μέχρι το 2018 για να καταλήξει στα συμπεράσματά της. Η φωτιά East Troublesome, όμως, ήταν πολύ μεγαλύτερη από τις υπόλοιπες, και θυμίζει περισσότερο τις πυρκαγιές που βλέπουμε πλέον. Οι πυρκαγιές που πυροδοτούνται πλέον από την υπερθέρμανση του πλανήτη βγαίνουν όλο και περισσότερο εκτός ελέγχου, και τα οικοσυστήματα δεν μπορούν πλέον να επανέλθουν.
Κάστορες: Οι σωτήρες των οικοσυστημάτων;
Η Fairfax αμφέβαλλε για το αν οι κάστορες θα μπορούσαν να προστατεύσουν μεγάλα κομμάτια του τοπίου από τόσο ισχυρές πυρκαγιές. Παρόλα αυτά, όταν επισκέφτηκε τα κατεστραμμένα δάση που είχε αφήσει πίσω της η φωτιά East Troublesome, ανακάλυψε ότι οι μικρές οάσεις που είχαν δημιουργήσει οι κάστορες με τα φράγματά τους είχαν διατηρηθεί.

“Υπάρχουν ολόκληροι ποταμοί που έχουν μείνει άθικτοι από τη φωτιά, γιατί κατά μήκος τους είναι γεμάτοι με φράγματα από κάστορες”, είπε. “Όλα είναι γεμάτα ζωή: Οι καλαμιές μεγαλώνουν, οι πευκοβελόνες είναι ακόμα πάνω στα δεντρα”. Οι λιμνούλες των καστόρων δεν βοηθούν απλά στην πρόληψη μιας πυρκαγιάς, αλλά μπορούν και να προστατεύσουν ολόκληρα οικοσυστήματα από τις επιπτώσεις της, σταματώντας τη σκόνη και τις στάχτες και προφυλάσσοντας τα ψάρια και το πόσιμο νερό. Σε μια έρευνα που δημοσίευσε το 2024, η Fairfax και οι συνεργάτες της κατέληξαν ότι οι κάστορες “μπορούν να γίνουν κομμάτι μιας διεξοδικής στρατηγικής αντιμετώπισης της φωτιάς”.
Οι κάστορες έχουν κυνηγηθεί σκληρά για τη γούνα τους, και επειδή για αιώνες θεωρούνταν ενοχλητικοί. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια, οι πληθυσμοί τους έχουν επανέλθει, και πλέον μπορεί να θεωρηθούν απαραίτητοι για να σώσουν έναν κόσμο που πλήττεται από την κλιματική αλλαγή. Μπορούν να το πετύχουν αυτό σταματώντας τις φωτιές, χτίζοντας φράγματα που επιβραδύνουν τη ροή των ποταμών, και δημιουργώντας έτσι καταφύγια που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ξηρασίας, σώζοντας άλλα ζώα.
Ας ελπίσουμε η συγκεκριμένη έρευνα να ανοίξει τον δρόμο για την προστασία των δασών από τις φωτιές, καθοδηγώντας μας να αντιμετωπίζουμε τα υπέροχα αυτά ζώα με τον σεβασμό και την εκτίμηση που άξιζαν από πάντα.
Με πληροφορίες από National Geographic