Προβολή και συζήτηση με επίκαιρους προβληματισμούς με αφορμή την προβολή της ταινίας ‘‘Κοριτσάκι’’

24/05/2025 | 11:14

Από Γυμνό Οφθαλμό και Κοινο_Τοπία

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr στα πλαίσια του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προαγωγής του πολιτισμού συνδιοργάνωσε με το Γυμνό Οφθαλμό προβολή της ταινίας τεκμηρίωσης Κοριτσάκι (Petite fille / Little girl) του Σεμπαστιάν Λιφσίτς στον πολυχώρο της οργάνωσης. Η προβολή έγινε σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα& το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

Τη συγκλονιστική ταινία ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση πάνω στη θεματική της αφού ο Νίκος Καββαδίας παρουσίασε στοιχεία σκηνοθετικής προσέγγισης -αυτής της τόσο ιδιαίτερης παραγωγής- αναδεικνύοντας τον προβληματισμό που θέλει να μας μεταδώσει παρουσιάζοντας ένα θέμα τόσο επίκαιρο και πλέον ορατό.

Ο Ανδρέας Σπηλιώτης διάβασε αποσπάσματα από το Νόμο 4491/2017 σύμφωνα με τον οποίο το πρόσωπο έχει δικαίωμα στην αναγνώριση της ταυτότητας φύλου του ως στοιχείου της προσωπικότητάς του και δικαίωμα στο σεβασμό της προσωπικότητάς του με βάση τα χαρακτηριστικά φύλου του.

Σχετικά με την ταινία

Η «φυλετική δυσφορία» αφορά στην περίπτωση ατόμων που κατονομάστηκαν φυλετικά στη γέννησή τους διαφορετικά από αυτό που αισθάνονται. Στο ντοκιμαντέρ μας η 7χρονη Σάσα είναι αυτή η περίπτωση. Γεννήθηκε στο σώμα ενός αγοριού, όμως ήδη από τα 3 της χρόνια δείχνει την απαρέγκλιτη τάση ενός κοριτσιού. Μαζί με τη μητέρα της, και με τη βοήθεια ειδικής κλινικής του Παρισιού, ξεκινούν το μαραθώνιο έργο της αποδοχής σε τοπικό επίπεδο (σε ένα ιδιαίτερα διστακτικό σχολείο) και της σθεναρής διαδρομής της Σάσα σε έναν κόσμο που δεν προμηνύεται θαυμάσιος, όμως κάποτε θα πρέπει να αλλάξει.

Φωτογραφημένο σε «επικό» σινεμασκόπ και με σαφώς κερδισμένη την εμπιστοσύνη της μικρής, ιδού ένα ντοκιμαντέρ που αποδεικνύει κρυστάλλινα ότι η κόλαση είναι οι άλλοι, ενώ η απλότητα της φυσικής παραδοχής θα έλυνε κάθε πρόβλημα.

 Σε ερώτηση στον σκηνοθέτη Σεμπαστιάν Λιφσίτς… Πώς σας ήρθε η ιδέα για μια ταινία για τη Σάσα; Ανέφερε: Πριν από μερικά χρόνια, έκανα μια ταινία για τον Bambi, έναν από τους πρώτους τρανσέξουαλ της Γαλλίας, ο οποίος γεννήθηκε το 1935. Μου είπε ότι, ήδη από 3-4 ετών, αισθάνθηκε βαθιά μέσα της ότι ήταν κοριτσάκι. Αυτό με έκανε να σταματήσω γιατί συνήθως, όταν έρχεται το θέμα της τρανς ταυτότητας, αφομοιώνεται με την εφηβεία, με την εφηβεία, τη στιγμή που αλλάζει το σώμα. Η αφήγηση του Μπάμπι μου άνοιξε τα μάτια στο γεγονός ότι θα μπορούσε να συμβεί πολύ νωρίτερα στη ζωή ενός τρανς ατόμου.

Συνειδητοποίησα επίσης ότι το ζήτημα της ταυτότητας ήταν εντελώς ξεχωριστό από τα ζητήματα της σεξουαλικότητας που εμφανίζονται στην εφηβεία. Ένιωσα ότι ήταν απαραίτητο να πω την ιστορία ενός σύγχρονου παιδιού που βιώνει αυτά τα ζητήματα ταυτότητας για να κατανοήσω καλύτερα αυτά τα ερωτήματα.

Αχαΐα: Η οικιακή βοηθός «ξάφρισε» 30.000 ευρώ από 90χρονη

Οι νέες «ύπουλες απολύσεις»: Πώς επιχειρήσεις ξεφορτώνονται εργαζόμενους στα μουλωχτά

Πάτρα: Αναστάτωση από πυροβολισμούς

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ζήτησε κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για αναφορά του ονόματός του σε υπόθεση εμπορίας ανθρώπων

Νταμπλ η ΑΕΚ, 2-0 τον Παναθηναϊκό στον τελικό Κυπέλλου ποδοσφαίρου γυναικών ΦΩΤΟ

Αυτοκίνητο έπεσε σε στάση, παρέσυρε τρία άτομα, αυτοτραυματίστηκε και εξαφανίστηκε από το σημείο

Το νέο βιβλίο του Νταν Μπράουν «The Secret of Secrets» γίνεται σειρά στο Netflix

Σοκ στην Πάτρα: Άνδρας απειλούσε να πηδήσει από μπαλκόνι μαζί με το παιδί του