Συνάντηση Τασούλα – Μητσοτάκη: «Σκοπός των συνταγματικών αναθεωρήσεων να χτίσουν γέφυρες και να μην ανοίξουν νέα ρήγματα»

23/05/2025 | 12:51

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της οποίας, συζήτησαν εκτενώς για την επικείμενη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

«Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να ξεκινήσουμε τη σημερινή μας συζήτηση από τις δημόσιες δηλώσεις τις οποίες έκανα χθες σε σχέση με την επικείμενη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης», ανέφερε στις πρώτες του κουβέντες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Κώστα Τασούλα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε επ’ αυτού: «Θεωρώ σημαντικό να είναι αυτό αντικείμενο της συζήτησής μας, καθώς η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, η οποία -ως γνωστόν- πρέπει να εξελιχθεί σε δύο διαδοχικές Βουλές και εκ των πραγμάτων για να ολοκληρωθεί απαιτεί σε μία από τις δύο σχετικές ψηφοφορίες τουλάχιστον 180 βουλευτές. Άρα, απαιτείται μία ευρύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση, προκειμένου η διαδικασία αυτή να ολοκληρωθεί.

Χθες μίλησα για την ανάγκη να κριθεί αναθεωρητέο το άρθρο 103 του Συντάγματος, το οποίο αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα και στη συνταγματικά κατοχυρωμένη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Και θέλω να είμαι σαφής ότι αυτή η πρωτοβουλία αφορά πρωτίστως τη θεσμική κατοχύρωση της έννοιας της αξιολόγησης και της δυνατότητας αφενός να μπορούμε να επιβραβεύουμε τους συνεπείς και εργατικούς δημόσιους υπαλλήλους, αλλά αφετέρου, αν υπάρχουν περιπτώσεις υπαλλήλων οι οποίοι συστηματικά, επίμονα και επί μακρό χρόνο δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές της θέσης τους, να μην υπάρχει συνταγματικό κώλυμα προκειμένου να απομακρύνονται από το Δημόσιο.

Πιστεύω ότι αυτή είναι μία σημαντική πρωτοβουλία, η οποία είναι και ένα μήνυμα ωρίμανσης για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις ευθύνες, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις συνολικά της δημόσιας διοίκησης, η οποία πρέπει να τίθεται πάντα στην υπηρεσία των πολιτών.

Δεν είναι προφανώς το μόνο άρθρο για το οποίο έχουμε μιλήσει και το οποίο θέλουμε να κρίνουμε αναθεωρητέο. Αναφέρω ενδεικτικά την ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω τροποποίηση του άρθρου 86 περί ευθύνης Υπουργών, του άρθρου 16, το οποίο αφορά στην ανώτατη εκπαίδευση, τροποποιήσεις στο άρθρο 24 χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις από την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος -όμως νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα να μπορέσουμε να εκσυγχρονίσουμε κυρίως ζητήματα που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο συνταγματικά κατοχυρώνουμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη χωροταξία και την πολεοδόμηση- και άλλα άρθρα για τα οποία θα μιλήσουμε στη συνέχεια.

Η διαδικασία αυτή θα ήθελα να ξεκινήσει στην επόμενη Κοινοβουλευτική Σύνοδο και νομίζω ότι είναι σημαντικό από τώρα να αναπτύσσεται ένας δημόσιος διάλογος και να τοποθετούνται και τα υπόλοιπα κόμματα πάνω στο ζήτημα αυτό, καθώς η πρώτη Βουλή θα κριθεί να αποφασίσει καταρχάς για το ποια άρθρα πρέπει να κριθούν αναθεωρητέα, έτσι ώστε η επόμενη Βουλή να προσδιορίσει στη συνέχεια το περιεχόμενό τους.

Και επειδή ζούμε σε ένα περιβάλλον πολύ μεγάλης πόλωσης και έντασης, νομίζω όχι με ευθύνη της κυβέρνησης αλλά με επιλογή πολλών κομμάτων της αντιπολίτευσης, θέλω να επαναλάβω και να επικαλεστώ και την προηγούμενη ιδιότητά σας, ότι οι συνταγματικές αναθεωρήσεις ήταν πάντα μια ευκαιρία για συζητήσεις οι οποίες είχαν σκοπό να χτίσουν γέφυρες και όχι να ανοίξουν καινούργια ρήγματα. Ακριβώς γιατί αυτό επιβάλλει το ίδιο το Σύνταγμα, οπότε ελπίζω τα κόμματα να προσέλθουν σε αυτή τη συζήτηση με την απαιτούμενη θεσμική υπευθυνότητα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε όσα γίνονται στον τομέα της υγείας. Συγκεκριμένα είπε τα εξής: «Θα ήθελα, επίσης, να αναφερθώ εν τάχει, γιατί ξέρω ότι είναι ένα θέμα το οποίο σας απασχολεί ιδιαίτερα, στις σημαντικές αλλαγές οι οποίες γίνονται στον χώρο της υγείας. Και το λέω αυτό διότι βρισκόμαστε πια σε μια φάση όπου πολλά από τα έργα τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης ωριμάζουν και παραδίδονται πια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και κατά προέκταση στους πολίτες.

Αναφέρομαι σε πολλές παρεμβάσεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών πολλών νοσοκομείων, σε πάρα πολλά κέντρα υγείας. Αύριο, παραδείγματος χάρη, θα βρεθώ στα Μέγαρα για να εγκαινιάσω ένα κέντρο υγείας το οποίο επισκευάστηκε εξ ολοκλήρου με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αλλά και σε πολλά έργα τα οποία έχουν να κάνουν με την ψηφιακή υγεία και τις προληπτικές εξετάσεις, στις οποίες αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία. Παραπάνω από 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν προβεί σε κάποιου είδους προληπτική εξέταση στα πλαίσια του προγράμματος “Προλαμβάνω”, μέσα στο οποίο εντάσσεται και το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά” για τον καρκίνο του μαστού.

Είναι μια τεράστια καινοτομία. Δεν θεραπεύουμε πια μόνο την ασθένεια όταν αυτή εκδηλωθεί, φροντίζουμε και αγωνιζόμαστε για να την προλάβουμε, να την αντιμετωπίσουμε σε πρόωρο στάδιο. Και για εμένα αυτή είναι μια πρωτοβουλία η οποία αλλάζει τελείως τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε συνολικά τη θεώρηση της υγείας.

Εξάλλου, το υπουργείο Υγείας είναι υπουργείο Υγείας και όχι υπουργείο Ασθένειας. Άρα, το να παραμένουμε υγιείς και να προλαμβάνουμε την ασθένεια είναι μια κεντρική προτεραιότητα των πολιτικών μας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας παίρνοντας το λόγο σημείωσε τα εξής: «Ευχαριστώ για τον πρόλογό σας αυτό κ. πρόεδρε. Είναι και τα δύο σημαντικά θέματα και για να τα γεφυρώσω, σκεφτόμουν την ώρα που σας άκουγα, ότι ακόμη και το θέμα της Υγείας είναι και θέμα Συντάγματος.

Υπάρχει άρθρο στο Σύνταγμα, το άρθρο 21, το οποίο επιτάσσει το κράτος να μεριμνά για την υγεία των πολιτών, ιδιαίτερα των ασθενέστερων τάξεων, των απόρων, της νεότητας, του γήρατος και της αναπηρίας. Και το λέω αυτό για την Υγεία και τη συσχετίζω, όχι μόνο με την προγραμματική θέση ενός κόμματος ή όλων των κομμάτων, αλλά και με το Σύνταγμα για να δείξω ότι μία συνταγματική αναθεώρηση στα μάτια των πολιτών δεν πρέπει να φαίνεται σαν μία επιστημονική άσκηση ή μία άσκηση πολιτειολογίας, αλλά σαν μία απόπειρα βελτιώσεως της ζωής τους προς το καλύτερο. Γιατί όλα αυτά τελικά αν μπουν στο Σύνταγμα, θέματα ιδιοκτησίας, περιβάλλοντος, θέματα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, θέματα βελτίωσης της αποδόσεως του δημοσίου τομέα, όλα αυτά, τελικά, καταλήγουν και στο να βελτιώνεται η ζωή των πολιτών.

Θα τολμούσα να πω, κύριε Πρόεδρε, ότι το Σύνταγμα ως κείμενο είναι μία θεσμική προγραμματική υπαγόρευση προς τα κόμματα για τα δικά τους προγράμματα, γιατί μπορεί τα προγράμματα των κομμάτων να έχουν διαφορές ή να έχουν μία ποικιλία, αλλά το φάσμα του Συντάγματος είναι κάτι από το οποίο δεν μπορεί κανείς να ξεφύγει, γιατί σε αυτό ορκιζόμαστε.

Ένα από τα προτερήματα του ισχύοντος Συντάγματος, το οποίο πλέον είναι το μακροβιότερο όλων, ήταν το Σύνταγμα του 1864 που “έζησε” 47 χρόνια, τώρα το σημερινό Σύνταγμα, πρωτομάστορας του οποίου υπήρξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, συμπληρώνει μισό αιώνα ζωής, ένα λοιπόν από τα προτερήματα αυτού του Συντάγματος είναι ότι ήταν προσαρμοσμένο στο λαό, στη χώρα και στην εποχή του. Οπότε, τώρα, πρέπει η εποχή να καθορίσει τις αλλαγές.

Θυμάμαι πως πάντα μας ένοιαζε κάθε αλλαγή να συμβαδίζει με την εποχή και το κλίμα της, ώστε να είναι ώριμη η αλλαγή για να υιοθετηθεί. Και πιστεύω και εγώ ακράδαντα και από τον ρόλο μου, ότι ακόμη κι αν η συγκυρία η πολιτική έχει εντάσεις και όξυνση, θα πρέπει η συναινετική διάσταση της συνταγματικής αλλαγής να παρασύρει το πολιτικό κλίμα και όχι το πολιτικό κλίμα να παρασύρει τη συνταγματική συζήτηση και το συνταγματικό διάλογο.

Συνεπώς αξίζει τον κόπο, μια και θέσατε το εναρκτήριο λάκτισμα της συνταγματικής αναθεώρησης, αξίζει τον κόπο η συζήτηση να είναι συναινετική. Συναινετική δεν σημαίνει απαραιτήτως συμφωνούμε σε όλα, αλλά το ύφος και το στυλ της συζήτησης να είναι συναινετικό, το οποίο αποτελεί πιστεύω και επιταγή του ίδιου του Συντάγματος όσον αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση.

Και μια λεπτομέρεια, που πρέπει να ξέρουν οι πολίτες, το εξηγήσατε σε γενικές γραμμές, η Συνταγματική Αναθεώρηση στην Ελλάδα γίνεται με αυστηρό τρόπο, με καθορισμένο. Και είναι επίτευγμα του παρόντος Συντάγματος το γεγονός, ότι μόνο με αυτό το Σύνταγμα, που σήμερα υπηρετούμε όλοι, οι αναθεωρήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα και οι τέσσερις, τώρα πάμε προς την πέμπτη, έγιναν με βάση την πρόβλεψη του Συντάγματος. Ποτέ πριν αναθεώρηση δεν έγινε με τόση τάξη συνταγματική.

Τώρα λοιπόν η παρούσα Βουλή, η οποία θα είναι προτείνουσα, θα καταλήξει στα άρθρα τα οποία θα στείλει στην επόμενη Βουλή, που θα είναι αναθεωρητική και ανάλογα με το τι πλειοψηφία θα τα στείλει, θα κριθεί και η πλειοψηφία που χρειάζεται για να ψηφιστούν. Αν τα στείλει με 180 και πάνω, αρκεί απλή πλειοψηφία. Αν τα στείλει με λιγότερο από 180, θα απαιτηθούν τα 3/5. Συνεπώς και τα μαθηματικά του Συντάγματος επιβάλλουν τη συναίνεση. Άρα Υγεία και Αναθεώρηση του Συντάγματος είναι και τα δύο σχετιζόμενα με το Σύνταγμα και είμαι στη διάθεσή σας για να μου δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες για αυτές τις σημαντικές πρωτοβουλίες».

Μητσοτάκης στο CNBC: «Ξένοι επενδυτές έρχονται στην ελληνική οικονομία – Νέα μείωση φόρων και αύξηση μισθών οι στόχοι»

Συνέντευξη στην τηλεοπτική εκπομπή “Europe Early Edition” του αμερικανικού δικτύου CNBC παραχώρησε ο πρωθυπουργός Kυριάκος Μητσοτάκης, εστιάζοντας στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και στις μεταρρυθμίσεις. Στη συνέντευξη που είχε ως τίτλο «η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας» και είχε αναφορές στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας, ο Πρωθυπουργός τοποθετήθηκε, μεταξύ άλλων, για τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση, την αποπληρωμή του χρέους και τη μείωση της ανεργίας. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορές και για την ευρωπαϊκή άμυνα ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να πετύχει μια συμφωνία με τις ΗΠΑ για τους δασμούς.

«Στα τέσσερα χρόνια μεταξύ του 2015 και του 2019, υποφέραμε από τις συνέπειες της καταστροφικής διαπραγμάτευσης από την αριστερή κυβέρνηση. Εκείνο το διάστημα μέχρι το 2019 είχαμε τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη. Tώρα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Από το 2019, στον πυρήνα της οικονομικής μας επιτυχίας ήταν το γεγονός ότι εγκαθιδρύσαμε την αυτοπεποίθηση στις βασικές αρχές της ελληνικής οικονομίας. Τίποτα από αυτά δεν θα είχε συμβεί αν δεν είχαμε λάβει δύσκολες αποφάσεις για να βάλουμε σε σειρά το φυσικό μας σπίτι» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας για την ελληνική οικονομία ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Ήμασταν αρκετά τολμηροί να εφαρμόσουμε μέτρα για την ανάπτυξη, με σημαντικές δομικές μεταρρυθμίσεις που βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Θεωρώ πως έχουμε μία ελκυστική ιστορία για ξένους επενδυτές και ξένες επενδύσεις που συνεχίζουν να έρχονται στην ελληνική οικονομία. Φυσικά, ήμουν εκείνος που διαπραγματεύτηκε για λογαριασμό της Ελλάδας το πρόγραμμα Next Generation Eu. Η Ελλάδα θα λάβει 36 δισ. ευρώ πάνω από αυτό που θα λάβει από το ταμείο, αγροτικές χρηματοδοτήσεις μέχρι το 2026».

Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε στο δίκτυο CNBC: «Αυτή δεν ήταν μόνο μια ιστορία ευρωπαϊκής στήριξης. Λάβαμε τολμηρές αποφάσεις και καταφέραμε και κερδίσαμε δεύτερες εκλογές, αφού αποδείξαμε πως μπορούμε να φέρουμε αποτελέσματα με υγιείς πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης».

Όσον αφορά την κριτική που του ασκεί η αντιπολίτευση σημείωσε: «Ζούμε σε μία εποχή που οι λαϊκιστές αμφισβητούν την ικανότητα των πιο παραδοσιακών κομμάτων και στην Ελλάδα αψηφήσαμε αυτή την ιστορία. Το 2023 αυξήσαμε τα ποσοστά μας σε διπλές εκλογές, πείθοντας τους ψηφοφόρους ουσιαστικά πως μπορούμε να υλοποιήσουμε τις εκλογικές μας δεσμεύσεις και μπορούμε να τους προσφέρουμε ένα καλύτερο μέλλον. Αυτή θα είναι και πάλι η πρόκληση το 2027. Θα είμαστε συνεπείς; Μπορούμε να χτίσουμε εμπιστοσύνη;  Μπορούμε να επικεντρωθούμε σε αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες; Το νούμερο ένα ζήτημα στην Ελλάδα είναι ακόμη ο πληθωρισμός και το διαθέσιμο εισόδημα. Ξέρουμε πως πρέπει να βελτιώσουμε τις ζωές των πολιτών».

Όσον αφορά τα εισοδήματα των πολιτών τόνισε: «Ξέρουμε πως πρέπει να προχωρήσουμε σε περαιτέρω μείωση των φόρων, να αυξήσουμε τους μισθούς, να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας. Όμως πρέπει να το κάνουμε με έναν βιώσιμο τρόπο, χωρίς να διακινδυνεύουμε τα βασικά στοιχεία των όσων πετύχαμε».

Αξίζει να δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία στη σχέση;

Γιορτή στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ για την επιτυχία της Klavdia στη Eurovision

Κατοικίδιο και τρίτη ηλικία: Με ποιον τρόπο ένας σκύλος ή μια γάτα μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός ηλικιωμένου

Ερντογάν σε Σάντσεθ: Σημαντικό βήμα οικοδόμησης εμπιστοσύνης οι συνομιλίες για την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη

Γιασικεβίτσιους: «Κάναμε ακριβώς ότι δεν είχαμε κάνει πέρυσι στο Βερολίνο»

Πάτρα: Συνάντηση συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ με τον Κ. Πελετίδη

Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου προς τις μαθήτριες και τους μαθητές που θα διαγωνιστούν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2025

Ο Φουρνιέ έπαιζε μόνος του, ο Σπανούλης έδωσε ρεσιτάλ και πάτησε τον Ολυμπιακό!