F1: Οι προβολείς είναι στραμμένοι στο Πριγκιπάτο του Μονακό

22/05/2025 | 11:20

Του Π. Χαλάτση

Μπορεί το Grand Prix του Μονακό να μην είναι ένας αγώνας που προσφέρει θέαμα. Μπορεί οι προσπεράσεις ακόμη και με το ένα και μοναδικό DRS να είναι δύσκολη υπόθεση, ωστόσο ποτέ ο αγώνας αυτός δεν έλλειψε από το αγωνιστικό καλεντάρι. Είναι ένας από τους πιο ιστορικούς αγώνες που συγκεντρώνει την αφρόκρεμα των επισκεπτών.

Τα πανάκριβα σκάφη γεμίζουν από προσκεκλημένους κυρίως από προσωπικότητες του κινηματογράφου. Τα πολυτελέστατα και πανάκριβα ξενοδοχεία που βρίσκονται κατά μήκος του δρόμου που μετατρέπεται σε «πίστα» είναι κλεισμένα αυτές τις ημέρες από πέρσι. Κάθε φορά που τελειώνει ένας αγώνας, ταυτόχρονα γίνονται και οι κρατήσεις για την επόμενη χρονιά.

Το πιο ξακουστό καζίνο της Ευρώπης βρίσκεται στο Μόντε Κάρλο του Μονακό. Το Μονακό που είναι σαν μια σφήνα ανάμεσα στη Γαλλία και την Ιταλία προσελκύει πάμπλουτους επισκέπτες και κάθε χρόνο φιλοξενεί δύο αγώνες, τους πιο διάσημους στον κόσμο. Στην αρχή της χρονιάς γίνεται ο πρώτος αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος Ραλλυ (WRC) και στα μέσα της χρονιάς γίνεται ο αγώνας της F1.

Οι πιλότοι κάνουν βόλτες

Εκεί όπου τις καθημερινές βλέπεις να οδηγούν με 30 η 40 χιλιόμετρα τις πανάκριβες Bentley, Rolls Royce, Maserati και  Ferrari, τις ημέρες του αγώνα, αυτά τα αυτοκίνητα εξαφανίζονται. Γιατί το Grand Prix Monaco διεξάγεται στους δρόμους του πριγκιπάτου. Τα μονοθέσια από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή δίνουν ένα άλλο χρώμα στην πόλη των εκατομμυριούχων.

Βόλτα στα πάτρια εδάφη. Ο Μονεγάσκος Charles Leclerc μαζί με την Alexandra Saint Mleux

To  8ο Grand Prix της χρονιάς γίνεται στους στενούς -για αγώνες της F1- δρόμους του πριγκιπάτου.  Χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Ένα ατύχημα αρκεί για να βγει η κόκκινη σημαία. Το 2024 στον πρώτο κιόλας γύρο οι Sergio Perez, Kevin Magnussen και Nico Hulkenberg είχαν μια άσχημη …επαφή. Αμέσως οι κριτές έβγαλαν την κόκκινη

Δεν θα λέγαμε ότι ο αγώνας το 2024 εντυπωσίασε. Αντίθετα κούρασε τον κόσμο. Είναι λογικό αφού η προσπέραση μαθηματικά δεν μπορεί να γίνει. Σκεφθείτε ότι σε ένα Grand Prix αρκετές φορές στην Pole Position οι χρόνοι των δέκα πρώτων είναι στο ίδιο δευτερόλεπτο. Οι διαφορές τους μετριούνται στα δέκατα του δευτερολέπτου.  Όταν έχουμε άριστα μονοθέσια που κάνουν τους ίδιους χρόνους, δεν μπορεί να γίνει προσπέραση σ αυτούς τους δρόμους.

Στον αγώνα της Κυριακής ο Oscar Piastri που προηγείται στη βαθμολογία θέλει πάση θυσία να κάνει τον καλύτερο χρόνο και να κερδίσει την Pole Position. Το ίδιο θέλει και ο νικητής της Imola, o Max Verstappen που μείωσε τη διαφορά που είχε με τον Βρετανό. Ας μην ξεχνάμε ότι η σεζόν «απέχει πολύ από το τέλος», όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της McLaren, Zak Brown. Τίποτα δεν έχει κριθεί.

Συνηθίζεται στον αγώνα του Μονακό οι ομάδες να κάνουν αναβαθμίσεις προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις της διαδρομής.

Ο πρώτος αγώνας στο Πριγκιπάτο έγινε το 1950. Η διαδρομή που θα κάνουν οι οδηγοί έχει μήκος 3.337 μέτρα. Την Κυριακή θα γίνουν 78 γύροι και θα καλύψουν  260.286 km.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

23 Μαΐου

FP1: 14:30 ανεπίσημα δοκιμαστικά

FP2: 18:00 ανεπίσημα δοκιμαστικά

24 Μαΐου

FP3: 13:30 ανεπίσημα δοκιμαστικά

17:00 Κατατακτήριες χρονομετρημένες δοκιμές για την Pole Position

25 Μαΐου- Κυριακή

Τα πέντε κόκκινα φώτα θα σβήσουν στις 16.00 και θα έχουμε αγώνα

Σε πρωτοφανή επίπεδα η παγκόσμια απώλεια δασών το 2024

Βασίλης Αϊβαλής: Στο γήπεδο της ΕΑΠ για έναν αγώνα που αγγίζει όλους μας

Opinion Poll: Πάνω από το 30% η ΝΔ, παραμένει στη δεύτερη θέση η “Πλεύση”

ΦΠΑ: Ταχύτερες οι επιστροφές – Άμεσα τα πρόστιμα στους εκπρόθεσμους

Μόντριτς: Τέλος εποχής σύμφωνα με την Cope

Γιατί ο Νίκος Καραθανασόπουλος επιτέθηκε στον Αλέξη Χαρίτση

Χρ. Μενιδιάτης: «Δεν θα είμαι στη συναυλία για τον Βασίλη Καρρά – Δεν μου έγινε πρόταση»

Σουβλάκια κοτόπουλο με λεμόνι και πιπέρι