Πέθανε ο σπουδαίος έλληνας ηθοποιός Νίκος Γαλανός

19/05/2025 | 19:03

Ένα από πλέον γνώριμα κι αγαπημένα πρόσωπα του παλιού ελληνικού κινηματογράφου που συνέχιζε επί δεκαετίες και μέχρι προσφάτως να γίνει το δυναμικό παρών μέσα από τη συμμετοχή του σε δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές, ο Νίκος Γαλανός, δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας. Έφυγε από τη ζωή, στα 80 του χρόνια, μετά από σκληρή μάχη του έδινε τον τελευταίο χρόνο με τον καρκίνο.

Πρόλαβε τη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου στη δύση του σχεδόν, κάνοντας το πρωταγωνιστικό ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη, το 1970, στο πλευρό της Εθνική Σταρ, Αλίκης Βουγιουκλάκη, στην ταινία «Ένα αστείο κορίτσι». Οι δυο τους ξαναβρέθηκαν ως κινηματογραφικό ζευγάρι, δύο χρόνια αργότερα, στην ταινία, « Αλίκη Δικτάτωρ».

Τα επόμενα χρόνια είχε την ευκαιρία να παίξει και με άλλους μεγάλους πρωταγωνιστές, όπως ο Νίκος Κούρκουλος στο «Ορατότης μηδέν» και τον «Αστραπόγιαννο», η Μπέτυ Λιβανού στο «Η αμαρτία της ομορφιάς», τη Ρένα Βλαχοπούλου στο «Η Ρένα είναι οφ -σάιντ» κ.α.

Ο κομψός μελαχρινός νεαρός με τα σκούρα εκφραφστικά μάτια και το γλυκό χαμόγελο είχε όλα τα φόντα να καθιερωθεί ως ένας φρέσκος ζεν πρεμιέ: ήταν όμορφος, διέθετε θέληση αλλά το ταλέντο. Όλα αυτά ήταν αποτέλεσαν τα βασικά του όπλα για να χτίσει μια καριέρα που διήρκεσε περισσότερα από πενήντα χρόνια.

Όπως στον κινηματογράφο, έτσι και στο θέατρο είχε την τύχη να βρεθεί, στα πρώτα του βήματα, στους κόλπους δημοφιλών θιάσων της εποχής και να συνεργαστεί με αξιόλογους ηθοποιούς και σκηνοθέτες. Στις αρχές του ΄70, άλλωστε έλαβε το θεατρικό του βάπτισμα από την Τζένη Καρέζη και τον Κώστα Καζάκο στα «Η κυρία δεν με μέλει» για να συνεχιστεί η συνεργασία τους και την επόμενη χρονιά με το «Μια ιστορία απ’ το Ιρκούτσκ».Την καλλιτεχνική περίοδο 1972 -1973 συνεργάστηκε με τον θίασο Βουγιουκλάκη – Παπαμιχαήλ στην παράσταση «Κόκαλα και ρόπαλα». Μια δεκαετία περίπου αργότερα, αρκετά πιο ώριμος υποκριτικά πλέον, θα παίξει για πρώτη φορά στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, ενσαρκώνοντας τον ρόλο του Κουρτ στην παράσταση «Πλαίη Στρίνμπεργκ».

Τις περισσότερες δουλειές του ωστόσο ο Νίκος Γαλανός τις έκανε στην τηλεόραση καθώς το ξεκίνημά του συνέπεσε με την είσοδο της μικρής στην ελληνική πραγματικότητα η οποία θα την δεχόταν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό.

Η παρθενική τηλεοπτική του εμφάνιση έγινε το 1974 στην σειρά «Οι Δίκαιοι», ένα αστυνομικό – δικαστικό δράμα με πρωταγωνιστή τον Θάνο Λειβαδίτη. Ακολούθησε το «Ταξίδι», που ξεκίνησε να προβάλλεται το 1976 στην ΥΕΝΕΔ, και περιελάμβανε 12 διαφορετικές ιστορίες με πρωταγωνιστή τον ίδιο.

Από τότε και για τις επόμενες δεκαετίες συμμετείχε σε δεκάδες ακόμη τηλεοπτικές σειρές τόσο της δημόσιας όσο και της ιδιωτικής τηλεόρασης. μεταξύ των οποίων οι “Έρωτας και Επανάσταση”, “Η μάχη των πελαργών”, “Οι φρουροί της Αχαΐας”, ” Μαρίνα Αυγέρη ” ” Το δίχτυ ” “Αθάνατες Ιστορίες Αγάπης ” “Ένας Πυγμαλίων ” “Η μενεξεδένια πολιτεία ” “Λέσχη μυστηρίου ” , ” Ο κόσμος και ο Κοσμάς”, “Μαντώ Μαυρογένους ” ,”Τα σκληρά καρύδια “, ” Οι Ιερόσυλοι ” ” Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα ” “Καφενείο Εμιγκρέκ ” “Η βεντέτα ” “Ο Άγνωστος” “Αντίζηλες” “Το Τραστ ” “Ανατολικός Άνεμος” ” Τμήμα Ηθών” “Κάζα ντι μακαρόνι” ” Η Ελίζα και οι άλλοι” “Πάθος” “Η οργή των θεών ” “Χαραυγή” “Τολμηρές Ιστορίες” ” Η Λάμψη” “Έκπτωτος Άγγελος” ” Το κλειδί ” “Κάτω από την Ακρόπολη” “Αν μ’ αγαπάς” ” Μη μου λες αντίο ” “Απαγορευμένη Αγάπη ” “Τα χρυσά κορίτσια” ” 1 μήνας και κάτι” “Ποιος μας πιάνει!” ” Οι ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα ” ” 4 ” ” Κλεμμένα Όνειρα ” “9 Μήνες” “Έρωτας Μετά” “Η Γη Της Ελιάς”

Αιτωλοακαρνανία: Επικίνδυνη πυρκαγιά, τι γίνεται στην Ιόνια Οδό (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ) – ΝΕΟΤΕΡΑ

Αχαΐα: Στο νοσοκομείο τετραμελής οικογένεια μετά από σοβαρό τροχαίο (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Ο 21χρονος οδηγός της μηχανής πήγε να καταθέσει υπέρ του 25χρονου, αλλά συνελήφθη για εμπρησμό – Είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης – Επιβεβαιώνει η ΕΛ.ΑΣ

Ένας από τους κορυφαίους Αχαιούς αθλητές είναι ο άνδρας που βρέθηκε νεκρός στην Πλαζ

Πάτρα: “Έφυγε” ένας υπέροχος άνθρωπος – Συγκίνηση για τον συνταξιούχο υπάλληλο και παλιό αθλητικογράφο Νίκο Νικολάου

Πάτρα: Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά σε δασική έκταση κοντά στο Σούλι (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ) – ΝΕΟΤΕΡΑ

Πάτρα: Η πόλη έχασε τον μηχανοδηγό της! Θρήνος για τον ξαφνικό θάνατό του

Nέα απόφαση: Ποιες περιοχές της Πάτρας και της Δυτ. Αχαΐας κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – ΛΙΣΤΑ