της Μάχης Γεωργακοπούλου, οικονομολόγου, Προέδρου του Hellenic Female Leaders UK
Κι όμως η κυβέρνηση της ΝΔ μετά από χρεωκοπία, τρία μνημόνια και διεθνή επιτήρηση κατάφερε να κάνει την Ελλάδα πρωταθλήτρια σε αριθμό υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών ανά κάτοικο στην Ευρώπη και τον ΟΟΣΑ.
Ας δούμε τι λένε οι αριθμοί.
Ελλάδα 60, Ολλανδία (17,5εκ.) 20, Πορτογαλία 24, Αυστρία 14, Γαλλία (68 εκ.)42.
Η Σιγκαπούρη, πρότυπο αποδοτικής διακυβέρνησης, λειτουργεί με 19 υπουργικά στελέχη και ένα πανίσχυρο επιτελικό σχήμα, χωρίς κομματικό κατακερματισμό ενώ παραμένει η πιο αδιάφθορη χώρα παγκοσμίως όπως η Δανία και η Φινλανδία.
Η Ελβετία, με μόλις 7 υπουργούς (Federal Councillors), λειτουργεί με συλλογική λήψη αποφάσεων και αριστοτεχνική θεσμική ισορροπία.
Ειναι φανερό ότι για την ΝΔ το κράτος παραμένει λάφυρο κομματικού μηχανισμού με τεράστιο διοικητικό κοστος χωρίς μετρήσιμη απόδοση αντί για στρατηγικό εργαλείο αποτελεσματικής διακυβέρνησης και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
Αυτο το παλαιοκομματικό μοντέλο διακυβέρνησης δεν προκύπτει από ανάγκες ή πολυπλοκότητα πολιτικών, αλλά από την ανάγκη “τακτοποίησης” κομματικών ισορροπιών και εξυπηρέτησης πολιτικών ερεισμάτων.
Γνωρίζουμε όλοι καλά ότι αυτό το μοντέλο διακυβέρνησης δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα καλείται να επιλύσει όπως
-Υπονομεύει την αξιοκρατία
-Αποθαρρύνει τη διοικητική καινοτομία και λογοδοσία
-Ενισχύει την πολιτική ανασφάλεια του πολίτη καθώς οι θεσμοί παραμένουν εξαρτημένοι από προσωποπαγείς δομές εξουσίας
-Κατακερματίζει αρμοδιότητες χωρίς λογοδοσία δημιουργώντας σύγχυση, αδιαφάνεια, καθυστερήσεις, αναξιοπιστία
Η διόγκωση του κυβερνητικού σχήματος δεν είναι τεχνικό ζήτημα. Είναι πολιτική δήλωση για το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση της ΝΔ τον ρόλο της: ως μηχανισμό εξυπηρέτησης του πολίτη ή ως εργαλείο συντήρησης του πελατειακού συστήματος.
Τι μπορεί να γίνει για να δημιουργηθεί ένα νέο Μοντέλο Λιτής και Λειτουργικής Διακυβέρνησης;
Η Ελλάδα χρειάζεται ένα λειτουργικό, ευέλικτο, διαφανές κυβερνητικό σχήμα.
Δυο τρεις προτάσεις:
-Μέγιστο 20 υπουργικά στελέχη (υπουργοί & αναπληρωτές) με ξεκάθαρες, νομοθετικά οριοθετημένες αρμοδιότητες.
-Κατάργηση “διακοσμητικών” υφυπουργείων.
-Ανεξάρτητη Επιτροπή Αξιολόγησης για τη δομή της κυβέρνησης μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση.
-Θεσμική κατοχύρωση της λογοδοσίας μέσω ετήσιων απολογισμών δράσης κάθε υπουργείου.
Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να διοικείται σαν φέουδο.
Μετά τη χρεοκοπία, η αξιοπιστία της δημόσιας διοίκησης είναι εθνικός πλούτος. Αν θέλουμε να επενδύσουμε σε ένα μέλλον σταθερό, αναπτυξιακό, σύγχρονο και ευρωπαϊκό, οφείλουν τα δημοκρατικά κόμματα να δομούν την κυβέρνηση όχι με βάση την κομματική γεωγραφία, αλλά με κριτήριο την αποτελεσματικότητα, τη λογοδοσία και τη θεσμική ωριμότητα.