«Μεγάλη απώλεια για το Μεσότοπο, τη Λέσβο, την Αρχαιολογία, την Ελλάδα», ο θάνατος του Πάνου Βαλαβάνη, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ).
Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρει: «Πέθανε ο σπουδαίος αρχαιολόγος και άνθρωπος Πάνος Βαλαβάνης, με καταγωγή το Μεσότοπο Λέσβου. Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή 16 Μαΐου στις 11.30 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Φωτεινής Νέας Σμύρνης.
Ο Πάνος Δ. Βαλαβάνης (Αθήνα, 1954 – Αθήνα, 14 Μαΐου 2025), ήταν Έλληνας ανθρωπολόγος, ιστορικός τέχνης, αρχαιολόγος και ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
“Η ιστορία είναι το έρμα που μας κρατά για να μη βουλιάξουμε. Η γνώση της ιστορίας μας βοηθάει να ξέρουμε πού πατάμε και πού βρισκόμαστε”…!
Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ) εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για την απώλεια του σπουδαίου Λέσβιου καθηγητή αρχαιολογίας, οποίος επί σειρά ετών υπήρξε αρωγός και συνεργάτης για το Μεσότοπο και το σύλλογο Μεσοτοπιτών. Συλλυπητήρια στους οικείους του και σε όλους τους Μεσοτοπίτες.
Πρώτα χρόνια και σπουδές
Ο Πάνος Βαλαβάνης γεννήθηκε στη Αθήνα το 1954 με οικογενειακή καταγωγή από τον Μεσότοπο της Λέσβου.
Μετά την ολοκλήρωση των εγκυκλίων του σπουδών, σπούδασε Κλασική Αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο του Βύρτσμπουργκ (γερμανικά: Julius-Maximilians-Universität Würzburg) στο Βύρτσμπουργκ της Γερμανίας, αποκτώντας επίσης εμπειρία και σε πολλές ανασκαφές, κοντά σε σπουδαίους δασκάλους, όπως οι Έλληνες αρχαιολόγοι: Βασίλειος Λαμπρινουδάκης, Πέτρος Θέμελης, Μιχάλης Τιβέριος, καθώς και τις Γερμανίδες αρχαιολόγους Έρικα Σίμον (Erika Simon) και Χάιντε Φρόνινγκ-Κέλερ (Heide Froning-Kehler). Ήταν επίσης αντεπιστέλλον μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου (γερμανικά: Deutsches Archäologisches Institut).
Σταδιοδρομία – δραστηριότητες
Από το 1980 εργαζόταν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2000 έως την συνταξιοδότηση του διετέλεσε καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής.
Στα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται οι εξής τομείς έρευνας: Αττική κεραμική και αγγειογραφία, Παναθηναϊκοί αμφορείς, κεραμικά εργαστήρια, Τοπογραφία της αρχαίας Αθήνας, Τοπογραφία και Ιστορία της περιοχής Γαλαξιδιού, Αρχαία ελληνική τεχνολογία, Αρχαίος αθλητισμός και Ολυμπιακοί Αγώνες.