«Αν ο Τραμπ ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη, αυτό θα ωθήσει και τον Πούτιν να ταξιδέψει», είναι η τελευταία δήλωση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την ώρα που εξελίσσεται σε διπλωματικό θρίλερ η ιδέα τριμερούς συνάντησης κορυφής Πούτιν – Τραμπ – Ζελένσκι στην Τουρκία για το ουκρανικό ζήτημα κι ενώ τέσσερις Ευρωπαίοι ηγέτες έθεσαν τελεσίγραφο για νέες κυρώσεις στον Πούτιν εάν δεν υπογράψει 30ήμερη εκεχειρία έως τη Δευτέρα. Ο Πούτιν απέρριψε το τελεσίγραφο, προτείνοντας αντ’ αυτού συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη χωρίς εκεχειρία.
Οι ενδείξεις για μετάβαση του προέδρου της Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη είναι προς το παρόν «ελάχιστες». Ο πρόεδρος της Ρωσίας αναφέρθηκε και αργά το βράδυ της Τρίτης από το Κρεμλίνο σε άμεσες διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, αφήνοντας αναπάντητο εάν θα πρόκειται για διαπραγματεύσεις κορυφής ή θα στείλει υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία.Unmute
Remaining Time -0:00Fullscreen
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι θα ταξιδέψει στην Τουρκία την Πέμπτη αλλά τόνισε ότι χωρίς συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των ηγετών, δεν υπάρχει λόγος να ξεκινήσουν συνομιλίες.
«Ο Τραμπ μπορεί πραγματικά να βοηθήσει. Η παρουσία των ΗΠΑ μπορεί να δώσει σημαντικές εγγυήσεις» τονίζει οΟυκρανός πρόεδροςκαι κατηγορεί για μία ακόμη φορά τον πρόεδρο της Ρωσίας:
«Ο Τραμπ πρέπει να καταλάβει ότι ο Πούτιν λέει ψέματα. Και εμείς πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας. Να προσεγγίσουμε αυτό το ζήτημα με σύνεση, για να δείξουμε ότι δεν είμαστε εμείς που επιβραδύνουμε τη διαδικασία»,Θέλω να καταλάβετε γιατί θα συναντιόμουν με τον Πούτιν. Δεν θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε όλα τώρα. Είναι αδύνατο. Έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις στη ζωή, διαφορετικές κοσμοθεωρίες. Αλλά πρέπει με κάποιο τρόπο να βρούμε έναν τρόπο να τερματίσουμε τον πόλεμο», είπε.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βρίσκεται σε επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης με τον Πούτιν και τον Ζελένσκι: «Πιστεύω ότι οι δύο ηγέτες θα είναι εκεί. Σκεφτόμουν να πεταχτώ κι εγώ εκεί».
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και ειδικών συμβούλων.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο έχει επιβεβαιώσει τη δική του παρουσία, ενώ ανεπιβεβαίωτη παραμένει η συμμετοχή του ομολόγου του, Σεργκέι Λαβρόφ.
https://www.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-vod.php?f=2025/tv/202505/20250514-D09-ZELENSKI.mp4&bgimg=https://www.ert.gr/themata/photos/2025/05/20250514-D09-ZELENSKI.jpg
Το Κρεμλίνο
«Η αντιπροσωπεία μας θα είναι εκεί και θα περιμένει την ουκρανική πλευρά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, το βράδυ της Τρίτης. Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, δήλωσε ότι η Ρωσία θέλει να αντιμετωπίσει τις «βασικές αιτίες» της σύγκρουσης όπως τις βλέπει η Μόσχα, συμπεριλαμβανομένης της «αποναζιστικοποίησης» της Ουκρανίας και της ενσωμάτωσης στη Ρωσία των προσαρτημένων εδαφών.
Οι Ευρωπαίοι
Το Κίεβο προσπαθεί να κρατήσει την κυβέρνηση Τραμπ στο πλευρό του, μετά την καταστροφική συνάντηση στον Λευκό Οίκο στα τέλη Φεβρουαρίου ενώ ο Ζελένσκι επισημαίνει ότι η επαφή με τους Ευρωπαίους συμμάχους ήταν στενότερη και πιο συχνή από ποτέ.
Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία σε οποιεσδήποτε συναντήσεις πραγματοποιηθούν στην Τουρκία αυτή την εβδομάδα, το μεγάλο ερώτημα είναι αν οι Ευρωπαίοι μπορούν να πείσουν τον Τραμπ να συμμετάσχει στα σχέδιά τους να εντείνουν την πίεση στη Μόσχα.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του στο TF1 υπερασπίστηκε τον στόχο της επίτευξης εκεχειρίας «τώρα», κυρίως επειδή υπάρχουν χιλιάδες θάνατοι κάθε μέρα και όλο και περισσότεροι από αυτούς είναι άμαχοι, είπε. «Δεύτερον, επειδή είμαστε πεπεισμένοι ότι, αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες διστάζουν να ζητήσουν άμεση κατάπαυση του πυρός, αυτό είναι που θα μας επιτρέψει να ξεκινήσουμε συζητήσεις για εδαφικά ζητήματα». «Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ουκρανία μόνη της. Δεδομένου ότι δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, προτείνουμε δυνάμεις διαβεβαίωσης», δήλωσε επίσης ο Εμμανουέλ Μακρόν.
«Με άλλα λόγια, όλοι οι σύμμαχοι που είναι πρόθυμοι – όπως συμβαίνει με τους Βρετανούς, τους Γάλλους και μερικούς άλλους – να τοποθετήσουν δυνάμεις μακριά από την πρώτη γραμμή, σε καίρια σημεία, για κοινές επιχειρήσεις», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.