Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ πρότεινε τη Δευτέρα (12/5) δημοψήφισμα σχετικά με τα σχέδια της χώρας να υιοθετήσει το ευρώ τον επόμενο χρόνο, προκαλώντας έντονη αντίδραση από την κυβέρνηση, με έναν υπουργό να δηλώνει ότι πρόκειται για μια προσπάθεια «σαμποτάζ» της πρωτοβουλίας που η Σόφια προετοιμάζει εδώ και χρόνια, αναφέρει το Reuters.
Το προτεινόμενο ερώτημα δημοψηφίσματος «Συμφωνείτε ότι η Βουλγαρία πρέπει να υιοθετήσει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, το ευρώ, το 2026;» θα δοκιμάσει τη δημοκρατία και θα δώσει την ευκαιρία να ακουστούν όλα τα επιχειρήματα, υπέρ και κατά, κατά αυτού του μέτρου νομισματικής πολιτικής, υποστήριξε ο Ράντεφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων BTA.
Η κυβέρνηση σκοπεύει να εισαγάγει το ευρώ τον Ιανουάριο του 2026, εν αναμονή της επιβεβαίωσης τον Ιούνιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για την ένταξη. Το μέτρο είχε αναβληθεί δύο φορές τα προηγούμενα χρόνια λόγω μη επίτευξης των στόχων για τον πληθωρισμό.
Οι Βούλγαροι είναι διχασμένοι σχετικά με την εισαγωγή του ευρώ, με πολλούς να ανησυχούν ότι θα οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών, όπως συνέβη στην Κροατία όταν υιοθέτησε το ευρώ το 2023.
Ο υπουργός Εσωτερικών Ντάνιελ Μίτοφ δήλωσε ότι το αίτημα για δημοψήφισμα ήταν «μια σαφής πράξη σαμποτάζ κατά της εισαγωγής του ευρώ στη Βουλγαρία», ανέφερε το BTA.
Ο Ράντεφ -ένας αριστερός πρόεδρος που μερικές φορές κατηγορείται ότι είναι φιλορώσος- έχει εκφράσει την ανησυχία του για την αύξηση του πληθωρισμού, την έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και την απουσία σαφών μέτρων για την προστασία της αγοραστικής δύναμης και της οικονομικής ανταγωνιστικότητας κατά τη διάρκεια της σχεδιαζόμενης νομισματικής μετάβασης.
Ζήτησε επίσης μια ξεκάθαρη συζήτηση σχετικά με τον αντίκτυπο του ευρώ, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα παράσχει σαφήνεια σχετικά με την πορεία προς τα εμπρός για την οικονομική και νομισματική πολιτική της Βουλγαρίας.
Το νόμισμα της Βουλγαρίας, το λέβα, είναι από καιρό συνδεδεμένο με το ευρώ και οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος θα φέρει περισσότερες ξένες επενδύσεις στη χώρα και θα προσφέρει βελτιώσεις στις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας που θα μπορούσαν να μειώσουν το κόστος χρηματοδότησης του χρέους.
Η νέα κυβέρνηση, η οποία ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο μετά από μήνες δύσκολων συνομιλιών για τον σχηματισμό συνασπισμού, επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της στο ενιαίο νόμισμα και τον Μάρτιο ενέκρινε έναν προϋπολογισμό για το 2025 που στοχεύει σε έλλειμμα 3% του ΑΕΠ.
Πηγή: Reuters