Νοσοκομείο Αγρινίου – Κορονοϊός: Οι οικογένειες των θυμάτων ζητούν δικαίωση και απαντήσεις

Ποινική δίωξη για την πολύνεκρη υπόθεση των θανάτων ασθενών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Αγρινίου, οι οποίοι κατέληξαν λόγω επιπλοκών του κορονοϊού την περίοδο της πανδημίας, άσκησε ο εισαγγελέας της πόλης.

Οι κατηγορίες αφορούν στο κακούργημα της έκθεσης σε κίνδυνο και στρέφονται εναντίον στελεχών της διοίκησης και της νοσηλευτικής υπηρεσίας του νοσοκομείου, καθώς και εναντίον όποιων άλλων προσώπων ενδεχομένως προκύψουν κατά τη διάρκεια της ανάκρισης. Συνολικά, 41 ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ Αγρινίου, με τραγικό αποτέλεσμα: οι 40 από αυτούς –ηλικίας 40 έως 67 ετών– έχασαν τη ζωή τους μέσα στο νοσοκομείο, ενώ ένας ακόμη κατέληξε μόλις μία ημέρα μετά το εξιτήριό του. Τα γεγονότα αυτά αποτελούν τη βάση για τις ποινικές διώξεις που κινούνται τώρα.

Η υπόθεση έχει ήδη περάσει στη φάση της τακτικής ανάκρισης και οι εμπλεκόμενοι θα κληθούν να λογοδοτήσουν ενώπιον του ανακριτή, ενώ θα εξεταστούν και καταθέσεις συγγενών των θυμάτων αλλά και πραγματογνωμόνων ιατρών.

«Κλειδί» οι εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης

Η υπόθεση βρισκόταν ένα βήμα πριν το αρχείο, όμως καθοριστικό ρόλο στην ανατροπή της πορείας της έπαιξαν τα ευρήματα από τις ιατροδικαστικές γνωματεύσεις δύο γιατρών, οι οποίοι ανέλαβαν να εξετάσουν εξονυχιστικά τους ιατρικούς φακέλους των θανόντων. Οι συγκεκριμένοι γιατροί –που υπηρετούν σε νοσοκομείο της Αθήνας– κατέληξαν σε συμπεράσματα που έδωσαν νέα πνοή στην έρευνα και οδήγησαν στο άνοιγμα ποινικής δίωξης για το κακούργημα της έκθεσης σε κίνδυνο.

Αρχικά, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που είχε διαταχθεί από τον Εισαγγελέα Εφετών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, είχαν ζητηθεί πραγματογνωμοσύνες από εννέα γιατρούς σε Πάτρα και Αττική. Ωστόσο, όλοι δήλωσαν αδυναμία να ανταποκριθούν επικαλούμενοι υπερβολικό φόρτο εργασίας, γεγονός που οδήγησε σε διετή καθυστέρηση της έρευνας.

Κατόπιν εισαγγελικής παρέμβασης και της σοβαρότητας των ευρημάτων, ο τότε διοικητής του νοσοκομείου Αγρινίου υπέβαλε την παραίτησή του, έπειτα από πίεση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας εκείνης της περιόδου, Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Ευθύνες στη Διοίκηση; Τι θα υποστηρίξει ο Διοικητής

Το επίμαχο χρονικό διάστημα των αλλεπάλληλων θανάτων, όπως έχει γίνει γνωστό από τα στοιχεία που περιλαμβάνει η δικογραφία, δεν υπήρξε αίτημα από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Αγρινίου για ενίσχυση της ΜΕΘ Covid-19 με εξειδικευμένο προσωπικό.

Αντίθετα, παρότι αποτελούσε το πιο νευραλγικό Τμήμα, στέλνονταν επικουρικοί και ανειδίκευτοι γιατροί.

Από την άλλη πλευρά, ο τότε Διοικητής του Νοσοκομείου Ανδρέας Τσώλης,  -σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr- στο πλαίσιο της υπερασπιστικής του γραμμής αναμέται να καταθέσει έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν πως στις 11 Μαρτίου 2020, κατέθεσε αίτημα προς την 6η ΥΠΕ για πρόσληψη 4 ιατρών ειδικότητας ΜΕΘ και 16 νοσηλευτών ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν 8 κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο, ενώ στις 14 Απριλίου, η διεύθυνση της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου τον ενημέρωσε πως η ΜΕΘ έχει δυνατότητα ανάπτυξης 12 κλινών, αλλά λόγω της υποστελέχωσης λειτουργούσαν μόνο οι τέσσερις.

Το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς, ωστόσο, επιμένει ξεκάθαρα σε διοικητικές και ποινικές ευθύνες της Διοίκησης του Νοσοκομείου Αγρινίου, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενα αδικήματα κακουργηματικής φύσης.

Επίσης, στο ίδιο πλαίσιο υποστηρίζεται ότι η διευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας διαχειρίστηκε το νοσηλευτικό και επικουρικό προσωπικό με κριτήρια προσωπικών σκοπιμοτήτων. Περιλαμβάνει, επιπλέον, δημοσιεύματα που αφορούν σε σοβαρότατες ευθύνες και παραλείψεις της διοίκησης του ΓΝ Αγρινίου και επί λέξει σημειώνεται: «… τίθεται εν αμφιβόλω, τόσο η υλικοτεχνική υποδομή του Νοσοκομείου αυτού, καθώς και η επιστημονική επάρκεια του Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού».

Μαρτυρίες συγγενών θυμάτων: «Ποιος ετοιμοθάνατος τρώει πρωινό;»

Οι μαρτυρίες των συγγενών των θυμάτων είναι χαρακτηριστικές. Η σύζυγος του 58χρονου Γιώργου Τσούνη από το Παναιτώλιο, που κατέληξε στη ΜΕΘ Covid-19 του Νοσοκομείου Αγρινίου, δήλωσε:

«Ο άνδρας μου πέθανε 11 Μαΐου του 2021. Πέντε ημέρες πριν εισήχθη στη ΜΕΘ και του χορηγήθηκε οξυγόνο μέσω μάσκας. Μέχρι την τελευταία στιγμή το οξυγόνο του ήταν υψηλό, πώς ξαφνικά τον διασωλήνωσαν; Είναι δυνατόν να μιλάω το πρωί μαζί του, να τρώει πρωινό και μετά από δυο ώρες να μου τον πεθάνουν; Ποιος είναι αυτός ο ετοιμοθάνατος που τρώει πρωινό;».

Η Βίκυ Γιαννοπούλου, μητέρα δύο αγοριών, ανέφερε:

«Είναι σαν να ήρθε ένα αρπακτικό και τον πήρε μέσα από το σπίτι μας και δεν καταλάβαμε τι μας έγινε, η ΜΕΘ δεν ήταν αυτή που πήγε ο Γιώργος, ούτε ΜΑΦ δεν θα το χαρακτήριζα με αυτά που γνωρίζω σήμερα. Ήταν ένας άνθρωπος υγιέστατος, χωρίς υποκείμενο νόσημα, ποτέ δεν είχε νοσηλευθεί, δεν είχε προβλήματα υγείας, ένα θηρίο ήταν. Δεν κάπνιζε, δεν έπινε, ήταν ένας άνθρωπος που έστυβε την πέτρα. Ήταν πάρα πολύ γερός άνθρωπος».

«Το χαρτί θανάτου του δεν γράφει ότι έφυγε από κορονοϊό, αλλά από ενδονοσοκομειακό μικρόβιο», αναφέρει επίσης και αναρωτιέται: «40 στους 40 ασθενείς χάθηκαν, οκτώ κρεβάτια άδειαζαν καθημερινά και άνθρωποι τους πέθαιναν, ένας από όσους εργάζονταν στη ΜΕΘ δεν διερωτήθηκε πως κάτι δεν πάει καλά; Πώς πήγαιναν ήσυχοι στα σπίτια τους; Καταλαβαίνετε πόσες αμέλειες υπάρχουν εκεί; Αυτοί είναι δολοφόνοι…».

Πυροδότηση διασποράς από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Η υποστελέχωση του Νοσοκομείου Αγρινίου ήταν διαχρονική, καθώς οι εργαζόμενοι είχαν εδώ και χρόνια (ακόμη και πριν από την πανδημία) κατήγγειλαν τα προβλήματα του νοσοκομείου.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο τραγικο αποτέλεσμα ήταν απόρροια και άλλων τοπικών προβλημάτων στο Αγρίνιο. Όπως για παράδειγμα, την έξαρση της πανδημίας στην περιοχή που μετέφερε ακόμη περισσότερη πίεση στο νοσοκομείο.

Σε αυτό -σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής- είχε συμβάλλει και η Εκκλησία, με τον τότε δεσπότη Αιτωλοακαρνανίας, Μητροπολίτη Κοσμά -αρνητή του κορονοϊού- να προτρέπει επανειλημμένα τους πιστούς να βγάλουν τις μάσκες, χωρίς να του έχει ασκηθεί καμία δίωξη. Να σημειωθεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κοσμάς κατέληξε χτυπημένος από την COVID-19 στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» σε ηλικία 76 ετών μετά από πολυήμερη νοσηλεία. Ήταν ανεμβολίαστος.

Ο πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας, Κώστας Μπακόπουλος, είχε δηλώσει στα ρεπορτάζ εκείνης της εποχής: «Είχαμε έναν μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων σε αυτούς που πέθαναν στη ΜΕΘ. Η καθυστέρηση αναζήτησης υπηρεσιών υγείας από τους ασθενείς είναι ένας ακόμη λόγος. Το παρατηρούμε από τους λεγόμενους αρνητές. Όταν πια έρχονται στα επείγοντα δεν μπορούν καν να ανασάνουν. Συνεπώς αν θέλουμε να αποκτήσει κάποιο νόημα αυτό το 100% θνησιμότητας θα πρέπει να αναλυθεί με βάση αυτούς τους παράγοντες και όχι να το πετάμε έτσι απλά».

ΠΗΓΗ NEWSIT

See-through για φέτος – Θα το τολμήσεις;

Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν το σκάκι στο Αφγανιστάν – Θα θεωρείται πλέον τυχερό παιχνίδι

Σουηδία: Μια σύλληψη στη Στοκχόλμη για υπόθεση κατασκοπείας

Ισραηλινά ΜΜΕ: Βασικός στόχος του Ολυμπιακού ο Γουόρντ

Γιατί οι άντρες που βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού έχουν καλύτερη σεξουαλική ζωή

Ο Μαχμούντ Αμπάς αίρει την απαγόρευση λειτουργίας του Al Jazeera στα παλαιστινιακά εδάφη

Κυρανάκης για τη συμφωνία στη Ρώμη: Στόχος μας να έρθουν 23 νέα τρένα μέχρι το 2027

Περιοδεία στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου