Πάστα φλώρα νηστίσιμη

13/05/2025 | 02:26

Όι άφθονες μαρμελάδες της Όρμύλιας που κάνουν οι μοναχές με φρούτα από τα οπωροφόρα δέντρα της μονής, βασισμένες σε πατροπαράδοτες συνταγές χωρίς συντηρητικά, ενισχύουν την πάστα φλόρα, που την απολαμβάνουν ως επιδόρπιο.

30′ προετοιμασία

40′ ψήσιμο

20′ αναμονή

Σύνολο: 1 ώρα και 30′

Υλικά

Μερίδες: για ταρτιέρα διαμέτρου 24-25 εκ.

  •  400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  •  300 γρ. μαργαρίνη, λιωμένη + λίγη επιπλέον, για το άλειμμα
  •  2 κουτ. σούπας κονιάκ
  •  110 γρ. ζάχαρη

Για τη γέμιση

  •  περίπου 400 γρ. μαρμελάδα (π.χ. βερίκοκο, κόκκινων φρούτων, ροδάκινο ή άλλη της αρεσκείας μας)

Διαδικασία

  1. Για τη πάστα φλώρα, ξεκινάμε και στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη και το κονιάκ και ζυμώνουμε με τον γάντζο, γρήγορα και για λίγο, μέχρι απλώς να ενωθούν σε ζύμη. Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε για 20 λεπτά στο ψυγείο.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Αλείφουμε με λιωμένη μαργαρίνη τον πυθμένα και τα τοιχώματα μιας ταρτιέρας διαμέτρου 24-25 εκ.
  3. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε σε 2 ίσα μέρη.
  4. Ανοίγουμε το ένα με τον πλάστη, ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες, σε φύλλο με διάμετρο τέτοια ώστε να καλύψει τον πυθμένα της ταρτιέρας και περίπου 2 εκ. από τα τοιχώματά της.
  5. Το στρώνουμε στο σκεύος και από πάνω αδειάζουμε τη μαρμελάδα, απλώνοντάς την ομοιόμορφα.
  6. Χωρίζουμε σε μπαλίτσες το δεύτερο κομμάτι ζύμης και τις πλάθουμε σε κορδόνια, τα οποία στρώνουμε χιαστί σαν δίχτυ πάνω στη μαρμελάδα (στο χαρακτηριστικό σχέδιο της πάστα φλόρα), κολλώντας τις άκρες κάθε κορδονιού στη ζύμη στην περιφέρεια της τάρτας.
  7. Αλείφουμε τα κορδόνια και τη ζύμη στην περιφέρεια με λιωμένη μαργαρίνη και ψήνουμε την πάστα φλώρα για 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 230.

Αίγιο: Ο 43χρονος που ξυλοκόπησε γιατρό στο νοσοκομείο την Παρασκευή, πέθανε σήμερα στο ίδιο νοσηλευτικό ίδρυμα! (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο – “Έφυγε” ο γνωστός γκαλερίστας Παναγιώτης Ζέρβας – Αύριο η κηδεία του

Αχαΐα: Άνδρας βρέθηκε νεκρός στην άκρη του δρόμου – Μυστήριο με τα αίτια θανάτου, έρευνα της ΕΛ.ΑΣ

«Τι Ψυχή θα Παραδώσεις, Μωρή; – Μέρος Πρώτο» – Έρχεται στη μεγάλη οθόνη

Πάτρα: Στη φυλακή οι δύο από τους τρεις “νταήδες” των πεζόδρομων – Είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος για τους πολίτες

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ-Πάτρα: Άνδρες γνωστοί στη “νύχτα” έδωσαν ραντεβού για να λύσουν τις διαφορές τους-Στη θέα του όπλου ο ένας εμβόλισε μοτοσικλέτα-Συνελήφθησαν τρία άτομα

Τραγωδία στην Αχαΐα: 48χρονος κατέρρευσε στο κυνήγι μπροστά στα μάτια του πατέρα του

Περιτονίτιδα και ισχαιμικό επεισόδιο έδειξε η νεκροψία του 43χρονου μποξέρ που γρονθοκόπησε ορθοπεδικό στο Αίγιο