Πατροκτονία στο Χαλκιόπουλο – ΕΛ.ΑΣ: Εφαρμόστηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες στις καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία

Σχετικά με υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος ηλικιωμένου, θύματος ανθρωποκτονίας, στην Αιτωλοακαρνανία και τις αιτιάσεις που διατυπώνονται για τους χειρισμούς της αστυνομίας, επισημαίνονται τα εξής:

Χωρίς να υπάρχει πρόθεση υποβάθμισης του έργου των συναρμόδιων υπηρεσιών ή απόδοσης ευθυνών, διευκρινίζεται ότι τα καταγγελλόμενα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ανεξαρτήτως της προέλευσής τους, ερευνώνται κατά προτεραιότητα και συνοδεύονται από άμεσες αστυνομικές ενέργειες.

Οι αστυνομικοί εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία και ανταποκρίνονται είτε βάσει των αποτελεσμάτων της προανακριτικής διαδικασίας, είτε σύμφωνα με ειδικότερες εντολές των εισαγγελικών Αρχών.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση εφαρμόστηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη διερεύνηση της καταγγελίας και τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν τέθηκαν άμεσα υπόψη της αρμόδιας εισαγγελικής Αρχής εντός 24 ωρών από τη λήψη της παραγγελίας, για περαιτέρω αξιολόγηση.

Η αστυνομική Υπηρεσία, σε κανένα στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης ή της περαιτέρω διαδικασίας, δεν είχε νομική δυνατότητα να προβεί σε πράξη σύλληψης ή περιορισμού του φερόμενου δράστη, καθώς:

Κατά τον χρόνο υποβολής της αρχικής αναφοράς, είχε ήδη παρέλθει η προθεσμία του αυτοφώρου, σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Το προανακριτικό υλικό υποβλήθηκε άμεσα στην εισαγγελική Αρχή, ωστόσο η νέα εισαγγελική παραγγελία δεν περιελάμβανε εντολή κράτησης ή άλλου περιοριστικού μέτρου, που αποτελεί προϋπόθεση για τέτοιες ενέργειες σε μη αυτόφωρες περιπτώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι αστυνομικές Αρχές, όταν δεν διενεργούν αυτεπάγγελτη προανάκριση και δεν υφίστανται αυτόφωρες αξιόποινες πράξεις, ενεργούν σύμφωνα με το περιεχόμενο της εκάστοτε εισαγγελικής παραγγελίας.

Υπενθυμίζεται ότι, οι αστυνομικές υπηρεσίες, σε συνεργασία με τις εισαγγελικές Αρχές και άλλους συναρμόδιους Φορείς, ανταποκρίνονται σε καθημερινή βάση σε πλήθος περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, παρέχοντας ουσιαστική προστασία σε θύματα και διασφαλίζοντας την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια.

Δικηγόρος Ειρήνης Μουρτζούκου: «Αυτά που θα πει θα προκαλέσουν σοκ – Η δολοφονία του Παναγιωτάκη θα συγκλονίσει περισσότερο από όλες»

Πάτρα: Άνδρας βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του

Πάτρα: Συνελήφθη μεθυσμένος οδηγός αυτοκινήτου που έκανε αναστροφή και τραυμάτισε οδηγό μοτοσικλέτας – Δεν είχε ούτε δίπλωμα!

Αδιανόητη τραγωδία στο Αγρίνιο – Πατέρας παρέσυρε με το όχημά του και σκότωσε το 2χρονο παιδί του

Κ. Αχαΐα: Οδήγηση τέλος για τον 63χρονο που δεν είχε δίπλωμα, παραβίασε STOP και τραυμάτισε σοβαρά εργαζόμενη του “Βοήθεια στο Σπίτι”

Δυτ. Ελλάδα: Σοβαρό επεισόδιο μεταξύ τριών ατόμων – Βγήκαν μαχαίρια!

Στην Πάτρα η Ειρήνη Μουρτζούκου: Πήρε προθεσμία να απολογηθεί την Κυριακή – «Φόνισσα» φώναζαν συγκεντρωμένοι έξω από τα δικαστήρια (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Ραγδαίες εξελίξεις: Σε αναστολή όλη η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας – Είχε εμπλακεί στις υποθέσεις Μουρτζούκου και Πισπιρίγκου