Προφυλακίστηκαν οι τρεις από τους 5 συληφθεντες για την υπόθεση της λαθρανασκαφης στους Καμενιάνους των Καλαβρύτων , μετά την απολογια τους χθες στον Ανακριτή Καλαβρυτων. Οι αλλοι δυο αφεθηκαν ελευθεροι με περιοριστικούς όρους.
Υπενθυμίζεται ότι τέσσερις άνδρες και μια γυναίκα από Πάτρα και Αγρίνιο συνελήφθησαν την Κυριακή το απόγευμα στους Καμενιάνους Καλαβρύτων από άνδρες της Ασφάλειας Πατρών. Η δράση των συλληφθέντων είχε γίνει αντιληπτή από την αστυνομία και βρισκόντουσαν υπό παρακολούθηση. Επρόκειτο για λαθρανασκαφείς που είχαν αποκομίσει σημαντικά οφέλη.
Σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ εκτιμάται η αξία του ενός μόνο αρχαίου νομίσματος που βρέθηκαν στην κατοχή των πέντε Ελλήνων αρχαιοκαπήλων που συνελήφθησαν από κλιμάκιο αστυνομικών της Ασφαλείας Πατρών στους Καμενιάνους Καλαβρύτων. Οι συλληφθέντες διέμεναν σε Πάτρα, Φαρραί Τριταίας, Νεοχώρι Μεσολογγίου και Κεράσοβο Αγρινίου, τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα, ηλικίας 54, 38, 36, 32 και 32 , συνελήφθησαν στους Καμενιάνους και συγκεκριμένα στο κοιμητήριο του χωριού, ύστερα από στενή παρακολούθηση των Αστυνομικών οργάνων.
Σε έρευνες που ακολούθησαν στα σπίτια και τα οχήματα των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δέκα αρχαία νομίσματα, το πιο πολύτιμο από τα οποία είναι ένα σπάνιο αργυρό αθηναϊκό δεκάδραχμο του 4ου π.Χ. αιώνα, η αξία του οποίου ξεπερνά τα 300.000 ευρώ! Σημαντικά είναι και τα υπόλοιπα, που είναι ένας Φίλιππος χρονολογούμενος περίπου το 315 ή 314 π.Χ. που είχε κοπεί από το νομισματοκοπείο της Αμφίπολης, δύο τετρώβολες Ιστιαίες μεταξύ 3ου και 2ου π.Χ. αιώνα, μία Σικύων των Ελληνιστικών χρόνων, ένα χάλκινο νόμισμα του Κοινού Ακαρνάνων του 3ου π.Χ. αιώνα, ένα χάλκινο νόμισμα των Βυζαντινών χρόνων, ένα Τορνήσιον χρονολογούμενο τον 13ο μ.Χ. αιώνα, ένας Αχτσές της οθωμανικής αυτοκρατορίας του 17ου μ.Χ. αιώνα, ένα λεπτόν του Ιονικού κράτους με έτος κοπής πιθανότατα το 1821, ενώ κατασχέθηκε και ένα χρυσό νόμισμα με λατινικούς χαρακτήρες στο οποίο αναγράφεται το έτος 1922.
Στην κατοχή των δραστών βρέθηκαν βιβλία με φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες για αρχαία νομίσματα, αλλά και έξι ψηφιακοί δίσκοι και μια βιντεοκάμερα στα οποία ήταν αποθηκευμένο φωτογραφικό υλικό και βίντεο από αρχαία αντικείμενα. Μάλιστα, στο κινητό του 36χρονου βρέθηκε οπτικό υλικό από λαθρανασκαφή στην παραποτάμια περιοχή Χρυσοπηγή στην Χαλανδρίτσα Αχαΐας, που είχε καταγραφεί στις 26 Μαρτίου και απεικονίζει πιθανότατα έναν αρχαίο τάφο.
Ακόμη, κατασχέθηκαν ένας ανιχνευτής μετάλλων, ένα ραντάρ εδάφους, γεωργικά και σκαπτικά εργαλεία, γάντια, φακοί, μάσκες προσώπου, μια κουκούλα full face, 40 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και ένα ζευγάρι χειροπέδες, ενώ στο σπίτι του 36χρονου βρέθηκε μια χασισοφυτεία από 43 δενδρύλλια κάνναβης σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, τα οποία καλλιεργούσε μέσα σε πλαστικές κυψελίδες.
