Μουσική εκδήλωση με “Τα παιδιά κάτω στον κάμπο” στα Αγράμπελα Αχαΐας

12/08/2024 | 20:04

Στα πλαίσια των εορτασμών του Δεκαπενταύγουστου θα υπάρξει εκδήλωση με παραδοσιακή μουσική το βράδυ της 14ης Αυγούστου στις 9μμ, στο πλακόστρωτο μπροστά από τη Μονή Πορετσού, στα Αγράμπελα Αχαΐας.

Τη μουσική θα πλαισιώσουν τα “Τα παιδιά κάτω στον κάμπο”με τραγούδι, κιθάρα, βιολί, κρουστά, κλαρίνο, ούτι και πολύ κέφι.

Η εκδήλωση είναι δωρεάν.

Διοργανώνεται από τονΠολιτιστικό, Εξωραϊστικό Σύλλογο Αγραμπέλων “Ο Άγιος Δημήτριος”, με την υποστήριξη της Μητρόπολης Ηλείας και του Δήμου Καλαβρύτων.

Η μουσική βραδιά θα ξεκινήσει με το πέρας του καθιερωμένου εσπερινού και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα.

Θα υπάρχει διαθέσιμη χορτοφαγική κουζίνα, καθώς και ποτά / αναψυκτικά προς πώληση.

Θα χαρούμε να σας δούμε, να γιορτάσουμε μαζί και να χορέψουμε παρέα.

Αγράμπελα Αχαΐας

Τα Αγράμπελα (παλιά ονομασία: Πορετσό) είναι ορεινό χωριό (~900μ.) του Ερυμάνθου και έδρα της ομώνυμης Τοπικής Κοινότητας, της Δημοτικής Ενότητας Αροανίας, του Δήμου Καλαβρύτων. Η Τοπική Κοινότητα περιλαμβάνει και το χωριό Πλατανίτσα (παλιά ονομασία: Γερμοτσάνι).

Ο ναός του χωριού αφιερωμένος στον Άγιο Δημήτριο χρονολογείται από το 1608-1611 μΧ όπως και η Μονή Πορετσού. Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες ανακαίνισης και συντήρησης και των δύο μνημείων.

Τα Αγράμπελα  απέχουν ~10 χλμ. από την πρώην κοινότητα Ψωφίδος και πιο συγκεκριμένα τον οικισμό Τριπόταμα.

Από το χωριό περνάει το ορειβατικό μονοπάτι Ε31 που διασχίζει την ΒΔ Πελοπόννησο, το οποίο ξεκινά από την Πάτρα, περνάει από τις υπώρειες του Παναχαϊκού και του Ερύμανθου, διασχίζει  το μοναδικό δρυόδασος της Φολόης και καταλήγει στην Ολυμπία. Ονομάζεται και μονοπάτι του Παυσανία σε ανάμνηση του αρχαίου περιηγητή.

Μονή Πορετσού ή Παναγία η Πορετριώτισα

Στη σκιά του Ωλενού, στη χαράδρα που σχηματίζει ο ποταμός Ερύμανθος και ανάμεσα στα Αγράμπελα και την Πλατανίτσα υπάρχει η Μονή Πορετσού ή Παναγιά η Πορετσιώτισα, σε υψόμετρο (~800μ).

Η Ιερά Μονή Πορετσού ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Η μονή τιμάται στις 15 Αυγούστου.

Η ίδρυση της μονής οριοθετείται τον 10ο με 11ο αιώνα μΧ.

Την σημερινή της μορφή η Μονή την απέκτησε μεταξύ των ετών 1608-1611 μΧ, όταν ανακαινίστηκε “εκ βάθρων” με την συνδρομή του Βαλή της Τρίπολης και του άρχοντα Σπυλιώτη Κλωκόνη, σύμφωνα και με επιγραφή που υπάρχει στο καθολικό της το οποίο αγιογραφήθηκε την ίδια περίοδο από τους Ναυπλιώτες αδελφούς Μόσχου.

Η Μονή δεν διαθέτει δική της αδελφότητα έπειτα από την αποχώρηση των τελευταίων μοναχών στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Tο συγκρότημα της μονής εντάχθηκε σε πρόγραμμα Προσκυνηματικού τουρισμού του Υπουργείου Ανάπτυξης και αναστηλώθηκε πλήρως και από το 2023 έχει ανοίξει και λειτουργεί στα πλάισια της προώθησης του Προσκυνηματικού Τουρισμού, του Αγροτουρισμού & του Οικοτουρισμού στην περιοχή.

Στις εγκαταστάσεις του Μοναστηριού μπορεί ο επισκέπτης να διανυκτερεύσει με ελάχιστο κόστος.

https://agrampela6.webnode.gr/

https://www.facebook.com/groups/297808596930574

https://moniporetsou.gr/el/

Μουσική εκδήλωση με “Τα παιδιά κάτω στον κάμπο” στα Αγράμπελα Αχαΐας

 

Πάτρα: Στην κυκλοφορία ξανά από την Πέμπτη η Περιμετρική

“Πάτρα Ενωμένη”: Κοσμοσυρροή στην εκδήλωση για την κοπή πίτας της παράταξης – Κ. Σβόλης: “Το 2028 θα είμαι εκ νέου υποψήφιος για το Δήμο” (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: Θρήνος για τον Χρήστο Ελευθερίου που έφυγε νωρίς

Πάτρα: Ένοχοι για τον θάνατο της Δώρας μετά από γέννα η αναισθησιολόγος και ο νοσηλευτής – Kαταδίκη δύο ετών για ανθρωποκτονία

Μυστήριο με την εξαφάνιση της Λόρας: Τι κατέθεσε η μητέρα της

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ στιγμές στον “αέρα” – Ο Θ. Κατερινόπουλος έσωσε σε live μετάδοση τον άνδρα που απειλούσε να πέσει από κτίριο στην Ομόνοια (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Ανεστίδης βρίζει χυδαία τον Μητσοτάκη on camera – Άθλιες αισχρότητες (ΒΙΝΤΕΟ)

Το tempo24 στο σημείο της δολοφονίας – «Με σημάδευε μέσα από το αυτοκίνητο και φοβήθηκα» είπε ο δράστης που σκότωσε τον 51χρονο στην Αιτωλοακαρνανία – ΦΩΤΟ