H Φοιτητική Εστία των Πατρών- Πόσους και πως φιλοξενεί- Από πού προέρχονται- Προβληματισμός για τον υπερδιπλασιασμό του ποσού ενώ χρωστάνε ακόμη στα ξενοδοχεία…

Μια εστία που δεν θυμίζει και πολύ χώρα του δυτικού κόσμου, ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους νεοεισερχόμενους φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ενόψει της νέας σπουδαστικής περιόδου και να τους κάνει να εμπεδώσουν το εν Ελλάδι σύστημα δωρεάν διαμονής στους έχοντες την οικονομική ανάγκη φοιτητές, με το γνωστό τρόπο που το έχουν εμπεδώσει και τα μεγαλύτερα έτη.
Άλλωστε μόνο τυχαίο δεν είναι που η φοιτητική εστία αλλά και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια σε ξενοδοχεία πρωταγωνίστησαν την προηγούμενη φοιτητική σεζόν στην ειδησεογραφία, όχι απαραίτητα με θετικό πρόσημο.

Ένας φαύλος κύκλος γραφειοκρατικής εμπλοκής και σύγχυσης αρμοδιοτήτων λόγω της διπλής «πατρότητας» της Εστίας, είναι η αιτία που οι μεν εγκαταστάσεις της έχουν πέσει στο βασίλειο της φθοράς, οι δε ξενοδόχοι έμειναν με τα δωμάτιά τους απλήρωτα επί μήνες φτάνοντας στις αρχές του χρόνου στο σημείο της εξώσεως, ανεβάζοντας τους φοιτητές στα …κεραμίδια.

 740 τα κρεβάτια- Οι υπόλοιποι στο ξενοδοχείο
Η φοιτητική εστία της Πάτρας έχει 710 κρεβάτια. Τα υπόλοιπα 140 κρεβάτια ενοικιάζονται σε ξενοδοχεία και είναι δίκλινα.
Πέρυσι οι φοιτητές φιλοξενούνταν στο «Δελφίνι» και στον «Άδωνι» ενώ φέτος η φιλοξενία τους θα γίνει στο Rio Beach. Συνολικά οι φιλοξενούμενοι είναι 850 άτομα με βάση εισοδηματικά κριτήρια.
Κάθε χρόνο γίνονται περί τις 400 νέες αιτήσεις από φοιτητές που πληρούν τις προδιαγραφές. Από αυτούς καλύπτονται συνήθως περί τα 180-200 άτομα. Τα υπόλοιπα μένουν εκτός. Και βεβαίως δεν μιλάμε για υψηλά εισοδήματα, αλλά για παιδιά που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και μάλιστα σοβαρά. Το 90% των νέων θέσεων κάθε χρόνο καλύπτεται από τους πρωτοετείς και το υπόλοιπο από φοιτητές άλλων ετών.
Η φοιτητική εστία σιτίζει περί τους 8.000 δικαιούχους φοιτητές που επίσης πληρούν τα κριτήρια τα οποία σε ό,τι αφορά τη σίτιση είναι πολύ πιο χαλαρά από αυτά της στέγασης.

Μειώθηκαν όσοι έρχονταν από μακριά αυξήθηκαν οι «γείτονες»

Τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός ότι αναμενόταν λόγω της κρίσης να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που έκαναν αίτηση για μια θέση στην φοιτητική εστία, αυτό δεν συνέβη. Ο λόγος είναι ότι οι φοιτητές επέλεξαν εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας σχολές που βρίσκονται στην πόλη όπου διαμένουν ή κοντά σε αυτή «θυσιάζοντας» ακόμη και τη σχολή της αρεσκείας τους.
Αποτέλεσμα ήταν να μειωθούν οι αιτήσεις φοιτητών από πόλεις που βρίσκονται μακριά από την Πάτρα και να αυξηθούν οι αιτήσεις από περιοχές γειτονικές και όμορους νομούς, όπως η Ηλεία, η Αιτωλοακαρνανία , η Αρκαδία κλπ.

Σε δύο βάρκες
Η φοιτητική Εστία της Πάτρας τελεί υπό το περιπεπλεγμένο καθεστώς της «πατρότητάς» της. Πληρώνεται από το ίδρυμα νεολαίας και δια βίου μάθησης, αλλά διοικείται από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες Εστίες της χώρας. Αυτό επί της ουσίας οδηγεί τη λειτουργικότητά της σε τέτοιο σημείο ώστε να πλησιάζει συχνά το σημείο… μηδέν. «Αν δεν λυθεί το πρόβλημα του ποιος έχει την ευθύνη των εστιών και άρα τον πρώτο λόγο, τότε δεν υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει φως», λένε όσοι γνωρίζουν.

Χωρίς ζεστό νερό
Η Εστία των Πατρών είναι σε απαράδεκτη κατάσταση, τόσο σε ό,τι αφορά τις εγκαταστάσεις της, καθώς δεν διατίθενται χρήματα για τη συντήρησή των κτιρίων, όσο και σε ό,τι έχει να κάνει με τον εξοπλισμό. Το γεγονός και μόνο ότι όλο το καλοκαίρι δεν λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης του νερού καθώς δεν υπάρχει πετρέλαιο, αλλά και το ότι συχνά πυκνά ακόμη και το χειμώνα οι φοιτητές μένουν χωρίς ζεστό νερό επειδή δεν έχει επισκευαστεί στο σύστημα θέρμανσης, είναι ενδεικτικό της κατάστασης.

 Όλα ξεκίνησαν από ένα σεισμό
Κάποτε η φοιτητική Εστία της Πάτρας ήταν υπόδειγμα. Διέθετε σύγχρονα μονόκλινα δωμάτια, εξαιρετικούς κοινόχρηστους χώρους, κολυμβητήριο, θέατρο κ.α.
Το πρόβλημα δημιουργήθηκε μετά τον σεισμό του 2008 οπότε και κρίθηκαν ακατάλληλα δύο κτίρια. Αποτέλεσμα ήταν το 1/3 των δωματίων να βγουν εκτός και μαζί με αυτά και τα όνειρα για άνετη και αξιοπρεπή στέγαση των φοιτητών.
Από τότε μέχρι σήμερα, δέκα ολόκληρα χρόνια, καμία κυβέρνηση δεν κινήθηκε στην κατεύθυνση της αποκατάστασης των ζημιών. Η λύση που βρέθηκε ήταν η ενοικίαση δίκλινων δωματίων σε ξενοδοχεία έτσι ώστε δι΄αυτής της οδού να καλυφθεί το κενό στη στέγαση των φοιτητών. Αποτέλεσμα; Να δαπανάται ποσό το οποίο αν είχε διατεθεί για την αποκατάσταση και συντήρηση της υπάρχουσας εστίας, αυτή τη στιγμή δεν θα υπήρχαν τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν και σίγουρα δεν παραπέμπουν σε φοιτητική εστία σε μια χώρα του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Ακόμη χρωστάνε στα ξενοδοχεία
Το τραγικό με τη μίσθωση των ξενοδοχείων είναι ότι το ίδρυμα Νεολαίας και δια Βίου μάθησης, βάζει… μέσα μήνες πολλούς τους ξενοδόχους που φιλοξενούν τους φοιτητές. Τη σεζόν που πέρασε ζήσαμε την απειλή έξωσής τους την οποία ακολούθησαν κινητοποιήσεις.
Θα περίμενε κανείς μετά από όλα αυτά το πρόβλημα να έχει λυθεί, αλλά δυστυχώς το Ίδρυμα χρωστάει ακόμη 250.000 ευρώ από πέρυσι.

Ενώ δεν πληρώνουν, υπερδιπλασίασαν το ποσό
Προβληματισμό, ο οποίος έφτασε και μέχρι τη Βουλή με την ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου, προκαλεί και το γεγονός ότι το Ίδρυμα Νεολαίας (που πέρυσι δεν πλήρωνε και φέτος ακόμη χρωστάει), προχώρησε σε διαγωνισμό για ενοικίαση 70 δωματίων, με ποσό δαπάνης 542.000 ευρώ, παρά το γεγονός ότι η εισήγηση της Φοιτητικής Εστίας Πατρών ήταν για 230.000 ευρώ για τα ίδια δωμάτια. Τελικά ο διαγωνισμός κατοχυρώθηκε έναντι 498.036 ευρώ σε τουριστικό πρακτορείο, με υπόνοιες σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν στον υπερδιπλασιασμό του ποσού. Οι σχετική ερώτηση δεν έχει ακόμη απαντηθεί.

Γιώτα Κοντογεωργοπούλου

Τζούλιαν ΜακΜάχον: Η γενναία μάχη με τον καρκίνο, οι τρεις γάμοι και ο «Κρίστιαν Τρόι»

Επίδομα άδειας 2025: Πώς υπολογίζεται και πότε δίνεται στους δικαιούχους

Συγκλονίζει η Δέσποινα Μοιραράκη: «Ο χωρισμός μου από τον πρώτο μου γάμο ήταν επώδυνος, υπήρχε ξύλο, βωμολοχία»

Δίκη Φιλιππίδη: «Ο εισαγγελέας έβγαλε τρίτη εκδοχή δική του, είναι πρωτάκουστο» λέει ο δικηγόρος της δεύτερης καταγγέλλουσας

Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρότεινε τον Στέργιο Καλπάκη για γραμματέα του κόμματος

O Άρης Μουγκοπέτρος συναντήθηκε με τον Άδωνη Γεωργιάδη στο ΚΑΤ

Αγία Παρασκευή: Η στιγμή που αστυνομικοί της Ομάδας Ζήτα σπεύδουν στο σημείο της δολοφονίας

Μαρινάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Το πρόστιμο δεν θα το πληρώσουν οι πολίτες