του Αθ. Χ. Παπανδρόπουλου
Πολύ σωστά ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) κ. Γιώργος Δουκίδης, αντιπρόεδρος επίσης του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας, επισημαίνει ότι επιχειρηματικότητα και καινοτομία επιβάλλουν τη συνεργασία και τη διασύνδεση παιδείας και οικονομίας. Ιδιαίτερα δε στη σημερινή ανταγωνιστική εποχή μας όπου η ταχύτητα και η ευφυΐα αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Στο πλαίσιο αυτό, η πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) να διοργανώνει τα 15 τελευταία χρόνια τον Εθνικό Διαγωνισμό Ecotrophelia, αποτελεί σημαντική δραστηριότητα έρευνας και ανάπτυξης. Ο ΣΕΒΤ, λέει η γενική διευθύντρια του Συνδέσμου κυρία Βάσω Παπαδημητρίου, ως ιδρυτικό μέλος των ευρωπαϊκών κοινοπραξιών SPES GEIE και ECOTROPHELIA EUROPE, χτίζει γέφυρες μεταξύ επιχειρηματικής και ερευνητικής κοινότητας, μέσα από τη συμμετοχή σε ανταγωνιστικά προγράμματα για την υποβολή νέων προτάσεων και μεταφορά τεχνογνωσίας. Το 2024, συμμετείχε σε 14 ευρωπαϊκά έργα (HORIZON, Erasmus+, PRIMA, LIFE) και συνέβαλε ενεργά στον σχεδιασμό της επόμενης γενιάς στρατηγικών έργων.
Φέτος, λοιπόν, ο διαγωνισμός Ecotrophelia πραγματοποιήθηκε στις 17 και 18 Ιουνίου 2025 στην Αθήνα, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή δέσμευση του ΣΕΒΤ να στηρίζει τη νέα γενιά και να προάγει την ανάπτυξη βιώσιμων και καινοτόμων προϊόντων διατροφής.
Από το 2011, ο θεσμός συνδέει την ακαδημαϊκή έρευνα με την αγορά και τη Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών, ενώ η φετινή διοργάνωση ανέδειξε για άλλη μια φορά τη δυναμική των νέων επιστημόνων, που συμβάλλουν καθοριστικά στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων. Οι συμμετοχές αξιολογήθηκαν από την Εθνική Κριτική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν διακεκριμένα μέλη από τον επιστημονικό, ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό χώρο.
Κατά την Τελετή Βράβευσης του διαγωνισμού, ο οποίος φέτος πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, το 1° βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, για το προϊόν Crunchy Grain, μια μοναδική εμπειρία γκρανόλα, φυσικά θρεπτική και γευστική. Όπως κάθε χρόνο, η νικήτρια ομάδα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό ECOTROPHELIA, ο οποίος για το 2025 θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Γερμανία.
Το 2° βραβείο απέσπασε η ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών – Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, για το προϊόν Panacea, ένα κρύο, ζυμωμένο ρόφημα πολτού φρούτων και λαχανικών με ελληνικά βότανα.
Το 3° βραβείο δόθηκε στην ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών – Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, για το προϊόν Carob Crunchies, τα τραγανά vegan κράκερ, από χαρούπι και βρώμη, που διατίθενται σε 3 γεύσεις.
Το βραβείο Καλύτερης Παρουσίασης απονεμήθηκε στην ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών- Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, για το προϊόν Nostos, μια μπάρα από έναν τύπου τραχανά σε δύο γεύσεις, που ενισχύει τη βιωσιμότητα.
Τέλος, το Βραβείο Καλύτερου Πλάνου Μάρκετινγκ & Εμπορίας κατέκτησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης- Τμήμα Χημικών Μηχανικών, για το προϊόν PowerBites, ένα φυσικό σνακ που κάνει την υγιεινή ζωή καθημερινότητα, προσφέροντας τη δύναμη ενός γεύματος σε μία μόνο μπουκιά.
Παράλληλα με τον Εθνικό Διαγωνισμό ECOTROPHELIA, ο ΣΕΒΤ διοργάνωσε πάνελ συζήτησης, με θέμα «Έρευνα & Καινοτομία: Διαμορφώνοντας το μέλλον της Βιομηχανίας Τροφίμων & Ποτών». Στο πάνελ συμμετείχαν ο Δρ. Τάσος Γαϊτάνης, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, ο Γεώργιος Δουκίδης, Καΐηγητης ΟΠΑ και Αντιπρόεδρος του Εβνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας, καθώς και ο Γρηγόρης Αντωνιάδης, Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΤ, με συντονίστρια την Αγνή Σπηλιώτη, Μέλος του Συμβουλίου Καθοδήγησης της Ελληνικής Τεχνολογικής Πλατφόρμας «F4L». Η συζήτηση ανέδειξε τον καθοριστικό ρόλο της έρευνας και της καινοτομίας στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τη Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών και οι ομιλητές τόνισαν τη σημασία των συνεργειών μεταξύ φορέων του οικοσυστήματος και της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και την ανάγκη στήριξης της νεανικής καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα.
Κλείνοντας την Τελετή Βράβευσης, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, Ιωάννης Γιώτης, δήλωσε «Κάθε χρόνο, μέσα από τον διαγωνισμό ECOTROPHELIA, βλέπουμε νέες ιδέες με προοπτική να γεννιούνται από τη δημιουργικότητα των φοιτητών μας. Είναι σημαντικό για εμάς να δίνουμε χώρο και ευκαιρίες στη νέα γενιά προκειμένου να έρθει πιο κοντά στη Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών και να συμβάλει ουσιαστικά στην εξέλιξη της, με επίκεντρο την καινοτομία και τη βιωσιμότητα».
Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο επισκέπτης της έκθεσης των καινοτόμων προϊόντων δεν μπορούσε να μην εντυπωσιαστεί από τον ενθουσιασμό νέων ανθρώπων να αγκαλιάσουν κάτι καινούργιο στη ζωή τους και να δώσουν περιεχόμενο σε μια ύπαρξη περικυκλωμένη από κενολογίες, παραπληροφόρηση, μίσος και αποστροφή στη σκέψη.