Γιάννης Στουρνάρας: Δεν φτάνει μόνο το χρέος για να βγούμε από την κρίση

ανάγκη μείωσης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 2%

Για ανάγκη έγκαιρης ρύθμισης του χρέους αλλά και μείωσης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 2%, έτσι ώστε να μειωθεί το φορολογικό βάρος κάνει λόγο ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος εξηγεί ότι έτσι θα ενισχυθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας και θα διευκολυνθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΤτΕ, με δήλωσή του στο liberal.gr, τονίζει πως πρέπει να υπάρξουν και άλλες πρωτοβουλίες, όπως η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, που σε συνδυασμό με τη διευθέτηση του χρέους θα οδηγήσουν τη χώρα σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής και δημοσιονομικής σταθερότητας και σε οριστική έξοδο από την κρίση.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Στουρνάρα:

«Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εντάξει στις προτάσεις της την έγκαιρη ρύθμιση του χρέους στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Eurogroup. Έγκαιρη, προκειμένου ο δανειζόμενος (δηλαδή η Ελλάδα) να επωφεληθεί από τα πολύ χαμηλά επιτόκια που επικρατούν σήμερα στη διεθνή αγορά.

Μάλιστα, στην Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής του περασμένου Ιουνίου, η Τράπεζα της Ελλάδος συνέδεσε συγκεκριμένες προτάσεις ελάφρυνσης του χρέους με την ανάγκη ελάφρυνσης του τελικού δημοσιονομικού στόχου μετά το 2018, από πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ σε 2%, προκειμένου:

Α. Να δημιουργηθεί, μεσομακροπρόθεσμα, δημοσιονομικός χώρος ώστε να μειωθεί το φορολογικό βάρος και να ενισχυθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας,

Β. Να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους σύμφωνα με το νέο ορισμό της ικανότητας ετήσιας εξυπηρέτησης του,

Γ. Να διασφαλιστεί ότι τα ελληνικά ομόλογα θα περιληφθούν στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ (QE) και να διευκολυνθεί έτσι η έξοδος του δημοσίου στις αγορές.

Αυτά, σε συνδυασμό με επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας μέσω της κατάλληλης νομοθεσίας για τις χρήσεις γης, την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν τις υγιείς δυνάμεις του ανταγωνισμού σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και εκσυγχρονίζουν τον δημόσιο τομέα, καθώς και τη μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί, μπορεί να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής και δημοσιονομικής σταθερότητας και για οριστική έξοδο από την κρίση».

Διαβάστε επίσης