Ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο: Τι θα πρέπει να δηλωθεί - Πως θα γίνεται η συμπλήρωση

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟ «ΣΤΡΩΜΑ»

​Συμμετοχές σε εταιρείες του εξωτερικού, ακίνητα, αλλά και κεφάλαια στο εξωτερικό, καθώς και όλα τα δεδομένα που έχει η εφορία θα δηλωθούν στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή το 2017 από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, το οποίο επικαλείται η «Καθημερινή της Κυριακής», από τα στοιχεία που θα δηλωθούν στην ηλεκτρονική φόρμα της ΓΓΔΕ αποκλείονται τιμαλφή, χρηματικά ποσά στα στρώματα και έργα τέχνης, καθώς είναι δύσκολη η εκτίμηση της αξίας τους.

Επίσης, η ηλεκτρονική φόρμα του περιουσιολογίου θα συμπληρώνεται σε ετήσια βάση και θα ανανεώνεται ανάλογα με τις αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση του φορολογουμένου.

Πώς θα συμπληρώνεται

- Η ΓΓΔΕ θα καταγράψει μέσω των υφιστάμενων βάσεων δεδομένων όλα τα στοιχεία που υπάρχουν στα έντυπα Ε1 και Ε9 και αφορούν ακίνητα, πισίνες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και συμμετοχές σε εταιρείες.

- Όλα τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί θα αναρτηθούν σε ειδική φόρμα στο Taxis.

Με την ενεργοποίησή της οι φορολογούμενοι θα κληθούν να ελέγξουν και να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου τονίζουν πως είναι προς το συμφέρον των πολιτών να δηλώσουν όσα δεν γνωρίζει η εφορία, καθώς οποιαδήποτε αλλαγή των περιουσιακών στοιχείων θα φανεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

- Μετά την υποβολή των στοιχείων θα ξεκινήσει έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν στο παρελθόν οι φορολογούμενοι δήλωναν στην εφορία και συγκεκριμένα στο έντυπο Ε1 εισοδήματα από μισθώσεις ακινήτων στην αλλοδαπή ή εισοδήματα που θα έπρεπε να φορολογηθούν στην Ελλάδα κ.λπ.

Διαβάστε επίσης