Κυκλώνας στην Κρήτη: Λιμενικός τραυματίστηκε, άνδρας παρασύρθηκε στη θάλασσα

Έως και 100 χλμ/ώρα η ταχύτητα των ανέμων

Δύο τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από το χτύπημα του κυκλώνα στην περιοχή της Κρήτης, ο οποίος έχει προκαλέσει πολλά και σοβαρά προβλήματα τόσο στο λιμάνι του Ηρακλείου, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της πόλης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τρία πλοία αντιμετώπισαν δυσκολίες κατά την παραμονή τους στο λιμάνι με ένα από αυτά να αγκυροβολεί τελικώς στο λιμάνι των Λινοπεραμάτων. Πρόκειται για το Blue Horizon ο πλοίαρχος του οποίου έκρινε ότι υπάρχει κίνδυνος αν το πλοίο παραμείνει στο Ηράκλειο υπό αυτές τις συνθήκες. Ωστόσο, λίγο πριν τις 5 το απόγευμα το πλοίο ήταν και πάλι καθ'οδόν για το λιμάνι του Ηρακλείου.

Το δεύτερο περιστατικό έχει να κάνει με το επιβατικό τουριστικό "Καλιδόνα" το οποίο προσέκρουσε στην προβλήτα του λιμανιού με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές. Από το περιστατικό, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες δεν σημειώθηκε ούτε τραυματισμός ούτε θαλάσσια ρύπανση. 

Το τελευταίο περιστατικό ήταν αυτό που δυσκόλεψε περισσότερο τους Λιμενικούς καθώς υπήρξε τραυματισμός ενός Λιμενικού, ενώ ένας άνθρωπος έπεσε στη θάλασσα! Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα συνέβησαν όταν το προσωπικό του Λιμεναρχείου Ηρακλείου χρειάστηκε να επέμβει, καθώς σκάφος στη Μαρίνα αντιμετώπιζε δυσκολίες λόγω των θυελλωδών ανέμων. Την ώρα που το προσωπικό προσπαθούσε να προσδέσει το σκάφος, ένας 62χρονος άνδρας που επέβαινε σε αυτό, προσπάθησε να βοηθήσει με αποτέλεσμα να πέσει στο νερό! Η επέμβαση ήταν άμεση και έτσι ο 62χρονος διασώθηκε πολύ γρήγορα. Επίσης, από το ίδιο περιστατικό, τραυματίστηκε στο μάτι ένας Λιμενικός. Να σημειωθεί ότι στο λιμάνι του Ηρακλείου σήμερα, καταγράφηκαν ριπές ανέμων άνω των 60 μιλίων/ώρα. 

Το Κεντρικό Λιμεναρχείου Ηρακλείου απευθύνει έκκληση σε όλους όσοι έχουν δεμέν σκάφη να μεριμνήσουν άμεσα καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, από το πρωί μέχρι και τώρα, το Λιμεναρχείο έχει επέμβει σε περισσότερα από 25 περιστατικά, όπως τονίζει στο ekriti.gr ο Γενικός Περιφερειακός Διοικητής ΛΣ στην Κρήτη, Δημήτρης Σαϊτάκης. 
 

Έως και 100 χλμ/ώρα η ταχύτητα των ανέμων



Με ριπές ανέμων να ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα και με ισχυρές βροχοπτώσεις οι οποίες αν και διαρκούν  λίγα λεπτά φέρνουν ποσότητες νερού που αντιστοιχούν στο 1/3 το βροχών που σημειώνονται ετησίως στην Αθήνα είναι οι τρομακτικες δυνάμεις του κυκλώνα που από το πρωί της Δευτέρας...χτυπά τη Νότια Ελλαδα.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν τις τελευταίες ώρες οι μετεωρολόγοι το τύπο τροπικού κυκλώνα που πλήττει τη Μεσόγειο και ιδιαίτερα τη νησιωτική Ελλάδα. 
Πρόκειται για ενα φαινόμενο το οποίο στη χώρα μας είχε να εμφανιστεί από το 1995. Πριν από εικοσιένα χρόνια ένας ανάλογο φαινόμενο είχε πλήξει τότε το Ιόνιο Πέλαγος. Με τη μόνη διαφορά οτι ο τότε κυκλώνας δεν είχε περάσει από κατοικημένες περιοχές σε αντίθεση με το σημερινό όπου διασχίζει ήδη την στεριά της Κρήτης και το αμέσως χρονικό διάστημα θα περάσει πάνω απο νησιά των Δωδεκανησων και ιδιαίτερα απο την Κάρπαθο. 

Οι επιστήμονες που από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε το φαινόμενο να κινείται εντός των ελληνικών εδαφικών Ορίων έσκυψαν πάνω απο τα είδικα μηχανήματά τους, ενώ ανά διαστήματα λίγων λεπτών λαμβάνουν νέα στοιχεία από τους κατά τόπους μετεωρολογικούς σταθμούς. «Πρόκειται για έναν τύπο τροπικού κυκλώνα ο οποίος εμφανίζεται στη Μεσόγειο μια με δυο φορές το χρόνο. Δεν εχει καμία σχέση με τους κυκλώνες πέραν του Ατλαντικου, καθώς ειναι πολύ μικρότερης έντασης και έκτασης» λέει στο protothema.gr ο μετεωρολόγος και ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και συνεχίζοντας αναφέρει: «Πρόκειται για ενα χαμηλό βαρομετρικό που θυμίζει κυκλώνα, καθώς στη μέση του δημιουργείται αυτό που λέμε μάτι και γύρω γύρω από αυτό νεφικές  μάζες».

Συμφωνα με τους μετεωρολόγους το φαινόμενο αυτο θα μείνει στη χώρα μας για περίπου ένα 24ωρο ενώ στη συνέχεια θα κατευθυνθεί προς την Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα στην Κύπρο. Μέχρι στιγμής έχει περάσει από τη Νότια Πελοπόννησο, από τα Κύθηρα και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Κρήτη. Οι ταχύτητες των ανέμων άγγιξαν σε σημεία της θαλάσσιας περιοχής των Αντικυθήρων τα 100 χιλιόμετρα, ενώ στό λιμάνι του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου κινήθηκαν με 70 χιλιόμετρα.
«Είχαμε πολλές ισχυρές βροχοπτώσεις με τα χιλιοστά της βροχής να ξεπερνούν σε κάποια σημεία τα 160. Δηλαδή έπεσαν 160 τόνοι βροχής σε μια έκταση ενός στρέμματος. Μιλάμε για πολυ μεγάλες ποσότητες καθώς ισοδυναμούν με το 1/3 των συνολικών βροχοπτώσεων που σημειώνονται ετησίως στην Αθήνα» τονίζει ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος.

Συμφωνα με τους σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπίου που καταγράφουν ανά λεπτό τις καιρικές συνθήκες, στην περιοχή Ασκύθου Χανίων το ύψος της βροχής έφτασε τα 167 χιλιοστά, στη Φαλάσαιρνα του ίδιου νόμου τα 148 χιλιοστά, ενώ ακολούθησαν με 101 χιλιοστά βροχής η περιοχή του Καβου Μαλιά στην Νότια Πελοπονησσο. Όσον αφορά τώρα στις μεγαλεία πόλεις της Κρήτης τα μηχανήματα του Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψαν 86 χιλιοστά βροχής στο κέντρο των Χανίων και 76 στο Ρέθυμνο.
 

Ακυρώσεις πτήσεων, κατολισθήσεις και τραυματισμοί


Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τις τελευταίες ώρες την Κρήτη είχαν σαν αποτέλεσμα να ακυρωθούν αεροπορικές πτήσεις, ενώ πτήση του εξωτερικού που δεν κατάφερε εξαιτίας της ισχυρής βροχόπτωσης να προσγειωθεί στο αεροδρομίου των Χανίων μετέφερε τους οι επιβάτες της στη Ρόδο. Στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις στις αφίξεις και στις αναχωρήσεις των αεροσκαφών, ωστόσο το αεροδρόμιο παραμένει ανοιχτό χωρίς κάποια ιδιαίτερα προβλήματα. Εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων έχουν σημειωθεί κατολίσθησης σε ορεινούς δρόμους της Κρητης, ενω οι ισχυροί άνεμοι έχουν σαν αποτελέσματα να ξεριζωθούν πολλά δέντρα.
Οι ισχυροί άνεμοι παρέσυραν ενα ιστιοφόρο που βρίσκονταν στο λιμάνι του Ρεθύμνου και να πέσει στα κάγκελα της προβλήτας.
Στα Χανιά το δίκτυα ύδρευσης εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων υπερφορτώθηκαν με αποτέλεσμα να έχουν αναφερθεί αρκετά προβλήματα, ενώ συζητήθηεκ και η αναβολή του ποδοσφαιρκού αγώνα του Κισα'αμου με το ΟΦΗ για το πρωτάθλημα της Β Εθνικής, καθώς στο γήπεδο του Μάλεμε έχουν συγκεντρωθεί μεγάλες ποσότητες νερού. Τελικά οι δύο ομάδες συμφώνησαν και ο αγώνας έγινα κανονικά.

 

Η εξέλιξη του φαινομένου - Τι είναι ο κυκλώνας


Μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης ο καιρός θα σημειώσει σταδιακή βελτίωση χωρίς να παρατηρηθούν ακραία φαινόμενα.
 
Αυτό δηλώνει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διευθυντής του Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος, ο οποίος διευκρινίζει ότι για σήμερα Δευτέρα σημειώνεται στην Ελλάδα ένα χαμηλό βαρομετρικό, το οποίο έχει τροφοδοτηθεί με υδρατμούς καθώς κινείται πάνω από τη θάλασσα και δημιουργεί προϋποθέσεις ισχυρών καταιγίδων και περιμετρικών ισχυρών ανέμων κυρίως πάνω από την Κρήτη.
 
«Να ξεκαθαρίσουμε όμως ότι όταν αναφερόμαστε σε κυκλώνες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, αυτοί είναι διαφορετικού τύπου, με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους κυκλώνες που παρατηρούνται στην Αμερική, στις Φιλιππίνες, στην Καραϊβική, στην Κούβα. Οι κυκλώνες της Μεσογείου είναι πιο ήπιοι, πιο ρηχοί» τονίζει ο κ. Λάλος.
 
Και ο ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος έκανε λόγο για «τροπικού τύπου κυκλώνα κι όχι τροπικό, ο οποίος έχει οριζόντια έκταση με διάμετρο όχι πάνω από 200 χιλιόμετρα. Δεν έχει καμία σχέση με κύκλωνες όπως της Αμερικής, Κούβας για παράδειγμα. Μια ή δυο φορές τον χρόνο μπορεί να παρατηρηθούν τέτοια φαινόμενα στην περιοχή της Μεσογείου, αυτός ο κυκλώνας κινείται πάνω από την θάλασσα και τροφοδοτείται από αυτήν και προκαλεί ισχυρούς ανέμους. Ο κυκλώνας κινείται ανατολικά της Κρήτης, την οποία και πλήττει σήμερα με έντονες βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους και από αύριο, Τρίτη τα φαινόμενα θα είναι ηπιότερα».
 
Ειδικότερα, ο καιρός για αύριο Τρίτη προβλέπεται στα ανατολικά και νότια ότι θα παρατηρηθούν νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές και μέχρι το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο νότιο Αιγαίο 7 και τοπικά 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση στα βόρεια.
 
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά.

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ