Καταρρέουσα Ελληνική Οικονομία

του παναγιώτη ζαφειροπουλου , οικονομολογου – MBA

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βυθίζει την ελληνική οικονομία σε ένα διαρκές και αέναο τέλμα, η πολυπόθητη ανάπτυξη δεν έρχεται και ο Έλληνας φτωχοποιείται.

Ο προϋπολογισμός  του 2017 είναι άκρως φορομπηχτικός πνίγοντας τις επιχειρήσεις και υφαρπάζοντας και το τελευταίο ευρώ από την τσέπη του πολίτη αυτής της χώρας.

Πλειάδα παραδειγμάτων αποδεικνύει γλαφυρότατα όλα τα ανωτέρω, όπως ότι φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωληθεί δέκα λεπτά ακριβότερα από πέρυσι φτάνοντας σε πολλές περιοχές της χώρας το ένα ευρώ. Οι κοινωνικές δομές αντιμετώπισης της φτώχειας από 1η Νοεμβρίου κλείνουν βυθίζοντας στην απόγνωση 118.000 πολίτες, οι οποίοι τα τελευταία τέσσερα χρόνια λάμβαναν βοήθεια από τα κοινωνικά συσσίτια, παντοπωλεία, υπνωτήρια και φαρμακεία όπως και τους 800 εργαζομένους σε αυτές τις δομές που οδηγούνται στην ανεργία. Επιπλέον οι δαπάνες για τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία είναι ήδη εκτός στόχων , ο ΟΑΕΕ στο 9μηνο έχει υπερβεί την ετήσια  πίστωσή του και το ΙΚΑ έχει φτάσει στο 83,9 % της δαπάνης του βάσει προϋπολογισμού. Με αποτέλεσμα για να πληρωθούν οι συντάξεις να σπάσουν τον κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ παίρνοντας αυθαίρετα 370 εκ. ευρώ, υποθηκεύοντας με αυτό τον τρόπο το μέλλον των επόμενων γενεών. Χιονοστιβάδα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για χρέη στο Δημόσιο, ακόμα και αναξιοπαθούντων ανθρώπων που ζούν κάτω από το όριο της φτώχειας, έχει ξεκινήσει με εντολή του Υπουργείου Οικονομικών  αποδεικνύοντας ξεκάθαρα ότι  αυτή η κυβέρνηση έχει απολέσει το κοινωνικό της πρόσωπο εδώ και καιρό. Και τέλος η κατάρρευση της οικονομίας φαίνεται ολοκληρωτικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους όπου επί κυβερνήσεως Τσίπρα έχουν αυξηθεί κατά 63 % στραγγαλίζοντας την αγορά.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω γίνεται σαφές ότι η Ελλάδα χρειάζεται αλλαγή δημοσιονομικής πολιτικής, μιας πολιτικής με όραμα και στρατηγικό σχέδιο ώστε να δώσει πνοή και ανάπτυξη στην δοκιμαζόμενη οικονομία μας.

Ακριβώς σε αυτό το πνεύμα το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έχει προτείνει μια σειρά από αναπτυξιακές λύσεις που θα δώσουν ώθηση και ανάκαμψη στα εισοδήματα τόσο των επιχειρηματιών όσο και των νοικοκυριών.

Αυτές τις ημέρες η τελευταία πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφορούσε τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις καθώς και τα κόκκινα δάνεια. Η πρόταση αυτή ρυθμίζει με άμεσο τρόπο το ιδιωτικό χρέος απέναντι σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.  Επιταχύνεται η διαδικασία διευθέτησης καθυστερούμενων οφειλών, παρέχεται η δυνατότητα ουσιαστικής ελάφρυνσης χρεών, αντιμετωπίζονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και τέλος τονώνεται η ρευστότητα στην αγορά με προτεραιότητα όσους παραμένουν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Η ΝΔ προτείνει διαχωρισμό των υπερχρεωμένων νοικοκυριών σε τρεις κατηγορίες : α) οφειλέτες χωρίς περιουσιακά στοιχεία, β) οφειλέτες με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο την κύρια κατοικία τους και γ) οφειλέτες με επιπλέον περιουσιακά στοιχεία πέραν της κύριας κατοικίας τους.

Μια ακόμα σημαντική πτυχή της πρότασης είναι η ενίσχυση των Ειρηνοδικείων των μεγάλων αστικών κέντρων με Ειρηνοδίκες από γειτονικές περιοχές, ώστε να υπάρχει ταχύτερη εξέταση των εκκρεμών υποθέσεων που λιμνάζουν εδώ και χρόνια.

Σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτή η πρόταση δίνει μια μεγάλη ευκαιρία στα νοικοκυριά να διαπραγματευτούν με καλύτερους όρους τα δάνεια τους με τις τράπεζες και επιπρόσθετα δίνει μια δεύτερη χρυσή ευκαιρία στις επιχειρήσεις να επιστρέψουν στην οικονομική τους δραστηριότητα ακολουθώντας τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές  χωρίς καμία  δημοσιονομική επιβάρυνση.

Εν κατακλείδι, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η χώρα μας πρέπει άμεσα να αλλάξει στρατηγικό οικονομικό προσανατολισμό. Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση που θα προωθήσει τις κατάλληλες διαρθρωτικές αλλαγές ώστε να δημιουργήσει το πρόσφορο έδαφος για προσέλκυση υγειών επενδυτών. Επενδυτές που θα ρίξουν ζεστό χρήμα στην αγορά δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας, και να μπορέσουμε επιτέλους σαν χώρα να νικήσουμε τον εφιάλτη της ανεργίας

Για να συμβούν όμως όλα τα παραπάνω πρέπει άμεσα να προκηρυχθούν εθνικές εκλογές για να απομακρυνθεί η επικίνδυνη και ανίκανη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, και επιτέλους να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας μια παράταξη που θα έχει όραμα και κυρίως εφαρμόσιμο στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο, βγάζοντας  την πατρίδα μας από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ