Πατρών - Κορίνθου: Πρόστιμα από 1.000€ στα φορτηγά που κινούνται στο παράπλευρο οδικό δίκτυο - Ποιοι εξαιρούνται

αντιδρούν οι μεταφορείς στο "εισπρακτικό μέτρο"

Βαριές καμπάνες άρχισαν να πέφτουν στους οδηγούς φορτηγών που χρησιμοποιούν το παράπλευρο οδικό δίκτυο Π.Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου, Π.Ε.Ο. Κορίνθου – Πατρών. Οδηγοί ήρθαν αντιμέτωποι με πρόστιμα - φωτιά τις προηγούμενες ημέρες, δεδομένου ότι η βεβαίωση της παράβασης ισοδυναμεί με 1000 ευρώ για τον οδηγό και άλλα τόσα για τον ιδιοκτήτη.

Πληροφορίες του tempo24.gr αναφέρουν ότι από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας οι έλεγχοι εντατικοποιήθηκαν και ξεκίνησε η επιβολή των προστίμων στο τμήμα της Πατρών - Κορίνθου, γεγονός που προκαλεί την αντίδραση των μεταφορέων, οι οποίοι θεωρούν το μέτρο εισπρακτικό που λειτουργεί  υπέρ των ιδιωτών ώστε  εισπράττουν τα διόδια στις εθνικές οδούς. 

Μάλιστα, με βάση το νόμο τα πρόστιμα καταβάλλονται επιτόπου. Σε αντίθετη περίπτωση και μέχρι απόδειξης καταβολής του προστίμου, το όχημα ακινητοποιείται.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την απόφαση κάθε όχημα άνω των 3,5 τόνων θα πρέπει να φέρει ειδική άδεια διέλευσης διάρκειας 4 ετών για να κινηθεί στις παράπλευρες οδούς. Σε αντίθετη περίπτωση, ισχύουν τα πρόστιμα.

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, εξαιρούνται της απαγόρευσης τα οχήματα επαγγελματικής χρήσης, βαρέα οχήματα, για μηχανήματα έργων, φορτηγά και λοιπές κατηγορίες οχημάτων, όταν αυτά υπερβαίνουν μικτό βάρος άνω των 3,5 τόνων, ύστερα από χορήγηση σχετικής άδειας διέλευσης.

Η άδεια εκδίδεται όταν ο ιδιοκτήτης τους, φυσικό ή νομικό πρόσωπο:

α) είναι μόνιμος κάτοικος δήμου που είναι όμορος του οδικού άξονα για την διέλευση του οποίου απαιτείται καταβολή τέλους διοδίων (εφάπτονται ή τέμνονται τα όρια του δήμου με τον οδικό άξονα).

β) είναι δημότης δήμου που είναι όμορος του οδικού άξονα για την διέλευση του οποίου απαιτείται καταβολή τέλους διοδίων (εφάπτονται ή τέμνονται τα όρια του δήμου με τον οδικό άξονα).

γ) εκτελεί δημόσιο έργο σε δήμο που είναι όμορος του οδικού άξονα για την διέλευση του οποίου απαιτείται καταβολή τέλους διοδίων (εφάπτονται ή τέμνονται τα όρια του δήμου με τον οδικό άξονα).

δ) εκτελεί ιδιωτικό έργο σε δήμο που είναι όμορος του οδικού άξονα για την διέλευση του οποίου απαιτείται καταβολή τέλους διοδίων (εφάπτονται ή τέμνονται τα όρια του δήμου με τον οδικό άξονα).

ε) έχει την έδρα της επιχείρησης σε δήμο που είναι όμορος του οδικού άξονα για την διέλευση του οποίου απαιτείται καταβολή τέλους διοδίων (εφάπτονται ή τέμνονται τα όρια του δήμου με τον οδικό άξονα).

στ) εκτελεί αγροτοκτηνοτροφικές δραστηριότητες σε δήμο που είναι όμορος του οδικού άξονα για την διέλευση του οποίου απαιτείται καταβολή τέλους διοδίων (εφάπτονται ή τέμνονται τα όρια του δήμου με τον οδικό άξονα).

Τέλος, εξαιρούνται ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία και φορτηγά, όταν πρόκειται για μεταφορά προϊόντων, δομικών υλικών ή οικοσκευών, μηχανημάτων και κάθε είδους διανομή και τροφοδοσία, αλλά μόνο στο τμήμα του παράπλευρου παραλλαγμένου οδικού δικτύου που ορίζεται από τους δύο πλησιέστερους στη διεύθυνση αποστολής κόμβους εισόδου-εξόδου προς τον οδικό άξονα για την διέλευση του οποίου απαιτείται καταβολή τέλους διοδίων.

Διαβάστε επίσης