“Ευθυτενής στάση και κίνηση»

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ 2016

Ο Σύλλογος Ελλήνων Χειροπρακτών μας υπενθυμίζει οτι η 16η Οκτωβρίου είναι η παγκόσμια μέρα Σπονδυλικής Στήλης (www.worldspineday.org). Είναι μια μέρα κατα την οποία γίνεται προσπάθεια απο διάφορους διεθνείς αλλά και εθνικούς φορείς, οπως ο Σύλλογος των Ελλήνων Χειροπρακτών, προκειμένου να ενημερωθεί η κοινωνία σχετικά με τις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης ως μέρος της παγκόσμιας δράσης BoneandJointDecadeActionWeek. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη υποφέρουν απο παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, οι οποίες είναι πολυάριθμές. Ανάμεσα στις πιό συχνές και γνωστές στο ευρύ κοινό είναι η οσφυαλγία (πόνος στη μέση), αυχεναλγία (πόνος στον αυχένα), σκολίωση και δισκοπάθεια. Πόνος και περιορισμένη κινητικότητα στη σπονδυλική στήλη μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη ζωή του ασθενούς, αρκετές φορές κρατώντας τον μακριά αποτην εργασίακαθώς και τις καθημερινές του δραστηριότητες του.

Κλινικές έρευνες έχουν αποδείξει οτι η κακή στάση και η έλλειψη άσκησης συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη πόνου στη μέση και άλλων σπονδυλικών παθήσεων. Βάσει στοιχείων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ) 1 στους 4 ενήλικες δεν γυμνάζεται αρκετά ενώ για τουε εφήβους το ποσόστο εκτοξεύεται στο 80%.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Σπονδυλικής Στήλης για το 2016 είναι «Ευθυτενής Στάση και Κίνηση» ή πιό απλά «Στάσου Ίσια και Κινήσου»! Είναι μια προσπάθεια να ανδειχθεί η σημασία της σωματικής άσκησης και δραστηριότητας και να βελτιώσει την στάση του σώματος ως μέρος της καλής υγείας της σπονδυλικής στήλης και της πρόληψης τραυματισμών. 

Η Χειροπρακτική, βάσει του ορισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ), είναι «ένα επάγγελμα υγείας που ενασχολείται με την διάγνωση, θεραπεία και πρόληψη παθήσεων του νεύρο-μυοσκελετικού συστήματος και τις επιπτώσεις αυτών των παθήσεων στη γενικότερη υγεία. Δίνεται έμφαση σε τεχνικές που γίνονται με τα χέρια, συμπεριλαμβανομένων ανατάξεων και χειρισμούς  αρθρώσεων με ιδιαίτερη επικέντρωση στα υπεξαρθήματα».Είναι λογικό λοιπόν η συγκεκριμένη μέρα να είναι σημαντική για μας, δηλώνει ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Βασίλης Γκολφινόπουλος. Είναι μιαεξαιρετική ευκαιρία για ενημέρωση του κοινού σε θέματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας, που αποτέλουν πρώτη προτεραιότητα για τον Σύλλογο μας. Ολα τα μέλη μας είναιικανότατοι επιστήμονες υψήλης πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που ασχολούνται καθημερινά με θέματα σπονδυλικής στήλης, οπότε για μας η 16η Οκτωβρίου δεν αποτελεί παρα μια γιορτή της καθημερινής μας δραστηριότητας.Στο www.chiropractic.grμπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με θέματα Χειροπρακτικής καθώς και να  βρείτε τον κοντινότερο σε σας Χειροπράκτη. 

Διαβάστε επίσης