Δυτική Ελλάδα: «Φωτιά» σε Δήμους και Περιφέρεια «άναψαν» οι τοποτηρητές - Θα αναλάβουν οργανισμούς, εταιρίες και νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ

Έντονες αντιδράσεις

Τον ασκό του Αιόλου σε Δήμους και Περιφέρειες άνοιξε το νέο σχέδιο της κυβέρνησης που προβλέπει την τοποθέτηση των λεγόμενων τοποτηρητών σε όλους τους οργανισμούς, τις εταιρίες και τα νομικά πρόσωπα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Δήμαρχοι και περιφερειάρχες αντιδρούν καλώντας την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις αποφάσεις της. Εκτάκτως συνεδριάζουν αύριο οι Δήμαρχοι όλης της χώρας.

Το σχέδιο της κυβέρνησης αναφέρει πως θα πρέπει να αναλάβουν δημόσιοι υπάλληλοι αφενός προϊστάμενοι και επικεφαλής της διοικητικής ιεραρχίας των ΟΤΑ κι αφετέρου τις διοικήσεις των οργανισμών, των εταιριών και των φορέων της αυτοδιοίκησης.

Με απλά λόγια το σχέδιο προβλέπει ότι αντί να τοποθετείται ο δήμαρχος ή ένας δημοτικός σύμβουλος πρόεδρος ή αντιπρόεδρος σε μια δημοτική επιχείρηση, το μάνατζμεντ θα αναλαμβάνει υψηλόβαθμος ή αυξημένων προσόντων δημόσιος υπάλληλος που θα επιλέγεται μέσα από το εθνικό μητρώο επιτελικών στελεχών δημόσιας διοίκησης ή ακόμα και από τον ιδιωτικό τομέα.

Οι λεγόμενοι τοποτηρητές θα έχουν ενεργό ρόλο και όλα ανεξαιρέτως τα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου των οργανισμών αυτοδιοίκησης.

Πάντως, όσον αφορά στις ίδιες τις περιφέρειες και τους δήμους, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει να συσταθούν θέσεις διοικητικών και αναπληρωτών διοικητικών γραμματέων, οι οποίοι τίθενται επικεφαλής της διοικητικής ιεραρχίας των υπηρεσιών, των οποίων και προΐστανται.
 
Τι σημαίνει αυτό;

Με άλλα λόγια αντί να τοποθετείται ο δήμαρχος ή ένας δημοτικός σύμβουλος πρόεδρος ή αντιπρόεδρος στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), το μάνατζμεντ της εταιρίας θα αναλαμβάνει υψηλόβαθμος ή αυξημένων προσόντων δημόσιος υπάλληλος που θα επιλέγεται μέσα από το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης ή από τον ιδιωτικό τομέα. Αντίστοιχα, αυτό θα γίνεται σε όλα ανεξαιρέτως τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ) των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Όσον αφορά τις ίδιες τις περιφέρειες και τους δήμους, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει να συσταθούν θέσεις Διοικητικών και Αναπληρωτών Διοικητικών Γραμματέων, οι οποίοι τίθενται επικεφαλής της διοικητικής ιεραρχίας των υπηρεσιών, των οποίων και προΐστανται. Σύμφωνα μάλιστα με την πρόταση της κυβέρνησης, οι εν λόγω διοικητικοί γραμματείς «αναλαμβάνουν την εκτέλεση και διοικητική εφαρμογή της πολιτικής του αρμόδιου για διορισμό οργάνου».

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ενώ σήμερα επικεφαλής και προϊστάμενοι της διοικητικής ιεραρχίας των περιφερειών και των δήμων είναι αντίστοιχα οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι, εφ’ όσον θεσμοθετηθεί η πρόταση της κυβέρνησης, η αρμοδιότητα αυτή θα «περάσει» σε διορισμένους δημοσίους υπαλλήλους. Άρα, όπως επισημαίνουν περιφερειάρχες και δήμαρχοι, ουσιαστικά η αυτοδιοίκηση παύει να είναι… αυτοδιοίκηση καθώς τον έλεγχο και τη διοίκηση των ΟΤΑ αναλαμβάνει το ίδιο το Δημόσιο.

Σε... άλλη επιτροπή

Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ έχει συσταθεί επιτροπή για την αναμόρφωση του «Καλλικράτη», στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Εσωτερικών, των περιφερειών και των δήμων, η κυβέρνηση δεν παρουσίασε ευθέως την πρότασή της στην Ένωση Περιφερειών (ΕΝΠΕ) και την Κεντρική Ένωση Δήμων (ΚΕΔΕ) αλλά σε ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί για την τροποποίηση του άρθρου 6 του νόμου Ν.4369/2016 «Εθνικό Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, βαθμολογική διάρθρωση θέσεων, συστήματα αξιολόγησης, προαγωγών και επιλογής Προϊσταμένων και άλλες διατάξεις».

Μόνο ένα μέλος Δ.Σ.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, στις περιφέρειες και τους δήμους συνιστώνται θέσεις Διοικητικών και Αναπληρωτών Διοικητικών Γραμματέων, οι οποίοι αναλαμβάνουν την εκτέλεση και διοικητική εφαρμογή της πολιτικής του αρμοδίου για τον διορισμό οργάνου.

Οι Διοικητικοί και Αναπληρωτές Διοικητικοί Γραμματείς όπως και οι Πρόεδροι, Αντιπρόεδροι, Διοικητές, Αναπληρωτές Διοικητές, Υποδιοικητές, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΔΔ – ΝΠΙΔ) των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού επιλέγονται αποκλειστικά από το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης ή τον ιδιωτικό τομέα ύστερα από δημοσίευση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Ειδικά για τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) των ΟΤΑ το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει ότι μόνο ένα μέλος στο διοικητικό συμβούλιο μπορεί να διορίζεται από το αποφασίζον όργανο, δηλαδή την περιφέρεια ή τον δήμο. Τα υπόλοιπα θα προέρχονται από το Μητρώο ή και από υποψηφίους που δεν υπηρετούν στο δημόσιο τομέα μετά από δημοσίευση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Τρεις επιλογές

Για την πλήρωση των προαναφερθεισών θέσεων θα δημοσιεύεται πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ιστοσελίδα του οικείου δήμου ή περιφέρειας και στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ για τουλάχιστον 10 ημέρες. Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο καθώς και υποψήφιοι που δεν υπηρετούν στο δημόσιο τομέα.

Το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Διοικήσεων (ΕΣΕΔ), στο οποίο μετέχουν μέλη του ΑΣΕΠ, νομικοί και εκπρόσωποι περιφερειών, δήμων και εργαζομένων, αξιολογεί τα προσόντα των υποψηφίων και υποβάλλει στον αρμόδιο περιφερειάρχη ή δήμαρχο εισήγηση με τους τρεις επικρατέστερους υποψηφίους, μέχρι ένας εκ των οποίων θα μπορεί να επιλέγεται από τους υποψήφιους που δεν υπηρετούν στο δημόσιο τομέα.

Ο διορισμός ολοκληρώνεται με απόφαση του περιφερειάρχη ή δημάρχου, ο οποίος επιλέγει υποχρεωτικά έναν από τους τρεις επικρατέστερους υποψηφίους.

Για την επιλογή των τριών επικρατέστερων υποψηφίων, το Ε.Σ.Ε.Δ. λαμβάνει υπόψη του τα βιογραφικά στοιχεία των υποψηφίων και, κυρίως, τα τυπικά τους προσόντα, το εν γένει επιστημονικό και ερευνητικό έργο τους σε συνάφεια με το προβλεπόμενο περίγραμμα της προκηρυσσόμενης θέσης και την πρότερη συνολικά διοικητική εμπειρία τους. Το Ε.Σ.Ε.Δ. συνεκτιμά την εν γένει προσωπικότητα των υποψηφίων, κατόπιν διενέργειας δομημένης συνέντευξης, στην οποία καλούνται υποχρεωτικά, εφόσον υπάρχουν, τουλάχιστον 10 υποψήφιοι για κάθε θέση, εκ των οποίων τουλάχιστον έξι πρέπει να είναι υποψήφιοι - μέλη του Μητρώου.

Αν δεν υποβληθούν υποψηφιότητες ή αν ο περιφερειάρχης – δήμαρχος κρίνει, κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης του ΕΣΕΔ, ότι καμία υποψηφιότητα δεν πληροί τις προδιαγραφές της θέσης που έχει προκηρυχθεί, δημοσιεύεται πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για πλήρωση των ανωτέρω θέσεων από υποψηφίους που δεν υπηρετούν στο δημόσιο τομέα. Και στην περίπτωση αυτή ακολουθείται η προαναφερόμενη διαδικασία επιλογής.

Μητρώο

Επισημαίνεται ότι στο Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης μπορούν, βάσει του Ν. 4369/2016 να εγγραφούν με αίτησή τους τακτικοί πολιτικοί υπάλληλοι, μόνιμοι και υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.) κατηγορίας ΠΕ ή TE, με βαθμό Α΄, του Δημοσίου, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α΄ και β΄ βαθμού, Ανεξάρτητων Αρχών και κρατικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, οι οποίοι, έχουν λάβει στην αξιολόγηση για δύο συνεχείς περιόδους τελική βαθμολογία μεγαλύτερη ή ίση του βαθμού 75 ανά αξιολογική περίοδο, και πληρούν τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

-Είναι κάτοχοι αναγνωρισμένου διδακτορικού διπλώματος.

-Είναι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.).

-Είναι κάτοχοι αναγνωρισμένου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών τουλάχιστον ετήσιας φοίτησης.

-Έχουν διατελέσει προϊστάμενοι Γενικής Διεύθυνσης επί τρία τουλάχιστον έτη ή προϊστάμενοι Διεύθυνσης επί 10 τουλάχιστον έτη.

Στο Μητρώο μπορούν επίσης να εγγραφούν καθηγητές όλων των βαθμίδων ΑΕΙ και ΤΕΙ, το επιστημονικό προσωπικό των Ανεξάρτητων Αρχών, με πενταετή τουλάχιστον προϋπηρεσία σε αυτές κι οι απόστρατοι αξιωματικοί που είναι απόφοιτοι της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (Α.ΔΙ.Σ.ΠΟ.), της Ανώτατης Σχολής Πολέμου (Α.Σ.Π.), της Ναυτικής Σχολής Πολέμου (Ν.Σ.Π.) και της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας/ Ανωτέρων (Σ.Π.Α./Α).

Διαβάστε επίσης