Α. Τσίπρας: Πάμε καλά, δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα - Τι είπε για συντάξεις, εκλογές, Κυριάκο Μητσοτάκη και Κώστα Καραμανλή ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ

Τι εκνεύρισε τον πρωθυπουργό

Αρκετή δόση από... εκνευρισμό και μπόλικη επίθεση στον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη είχε η συνέντευξη τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός έδειξε έναν βαθμό ενόχλησης από τις ερωτήσεις για τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ σε κάθε ευκαιρία επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ διαχώρισε τη σημερινή ΝΔ, από αυτή του Κώστα Καραμανλή.

«Η Ελλάδα δικαιούται λύση για το χρέος και αυτό δεν μπορεί να είναι συνάρτηση εκλογών σε άλλες χώρες», υπογράμμισε μεταξύ άλλων τονίζοντας ότι deadline στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές είναι το τέλος του έτους.

«Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές, χρειάζεται σταθερότητα», σημείωσε σχολιάζοντας το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για πρόωρες κάλπες.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπό την πίεση εξωθεσμικών παραγόντων και υπό την πίεση των αδειών στα κανάλια άλλαξε γραμμή και προσχώρησε στην άποψη ότι πρέπει να γίνουν εκλογές πριν την πρώτη αξιολόγηση αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα είχε αυτό για τη χώρα.

Αδιαφόρησε παρότι το ΔΝΤ ζητούσε αίμα και πόνταρε στη λογική της παρένθεσης, όπως ο Σαμαράς. Η πρώτη αξιολόγηση έκλεισε και η παρένθεση δεν πραγματοποιήθηκε αλλά ξεχείλωσε». «Ο Μητσοτάκης εγκλωβίστηκε στην παρένθεση και δεν μπορεί να κανει οτιδήποτε άλλο», σημείωσε.

«Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές, χρειάζεται σταθερότητα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Αν δείτε την εικόνα στα σύνορά μας, τι συμβαίνει στην Τουρκία, την αστάθεια στη Μέση Ανατολή, θα καταλάβετε ότι η Ελλάδα είναι μια όαση σταθερότητας», υπογράμμισε.

«Πρέπει να εξηγηθεί τι θα χάσουμε και τι θα κερδίσουμε αν δεν υλοποιήσουμε το χάρτη για έξοδο έξοδο από την κρίση», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι θα υπάρξει μεγάλη ανάπτυξη το 2017 μετά από επτά χρόνια συμπίεσης της οικονομίας.

Το θέμα είναι να είναι διαρκής και αυτό θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση και τη λήξη της διαμάχης της Ευρώπης με το ΔΝΤ.

Σε ερώτηση για τη ρύθμιση των οφειλών ο κ. Τσιπρας ξεκαθάρισε ότι «το πάγωμα των χρεών των προηγούμενων ετών δεν σημαίνει και διαγραφή των χρεών. Όποιος έχει ένα πάκο οφειλές δεν θα έχει ασφαλιστική ενημερότητα.

«Δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις στις συντάξεις» διαβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας λόγο για μια μεταρρύθμιση που βάζει στην τροχιά το ασφαλιστικό σύστημα. «Το 90% των συνταξιούχων δεν θα έχει μειώσεις» συμπλήρωσε.

«Υπάρχει μείωση στο 20% των επικουρικών συντάξεων και μόνο το 10% αυτών έχει μειώσεις πάνω από 40%. Άρα μόνο το 5% έχει μειώσεις σημαντικές. Αλλά όλα είναι θέμα οπτικής» είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στα δημοσιεύματα για το ψαλίδι στις συντάξεις.

Νέα μέτρα δεν θα υπάρξουν, πάμε καλά

Νέα μέτρα δεν θα υπάρξουν, πάμε καλά, ήταν το σχόλιο του πρωθυπουργού για την εικόνα των εσόδων και το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του «κόφτη».

«Κάποιοι λένε 30% έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ και θα δώσουν και τα λεφτά στους καναλάρχες. Πάνω από 1 δισ. το συνολικό κόστος. Πώς θα το κάνουν; Με απολύσεις στο Δημόσιο ή από την υγεία και την Παιδεία. Γιατί δεν το λένε;», σημείωσε αναφορικά με την δέσμευση της ΝΔ για έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ.

Τα κανάλια και ο εκνευρισμός

«Μας ενδιαφέρουν όλες οι θέσεις εργασίας, όχι μόνο οι θέσεις εργασίας στον Alpha» απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση δημοσιογράφου του σταθμού που όπως είπε, οδεύει στην ανεργία. «Δεν είστε οι μόνοι, χάθηκαν 2.000 εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης τα χρόνια της κρίσης αλλά για αυτούς δεν έκλαψε κανείς. Τώρα χύνονται κροκοδείλια δάκρυα», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ στάθηκαν δίπλα στους εργαζόμενους στα κανάλια, αλλά οι εργαζόμενοι στα κανάλια δεν είχαν σταθεί δίπλα στους εργαζόμενους της ΕΡΤ», ανέφερε.

«Το τσάμπα πέθανε», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του Star που επανήλθε στο θέμα ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι κατανοεί την συναισθηματική φόρτιση αλλά αυτό είναι κάτι που αφορά 1,5 εκατομμύρια ανέργους που κληρονομήθηκαν από πέντε καταστροφικά χρόνια.

«Κάποιοι έλεγαν ότι είναι απόφαση να μην πάρει ο ΣΚΑϊ αλλά πήρε την πρώτη άδεια. Δεν δώσαμε άδεια στους φίλους μας και ο διαγωνισμός ήταν έτσι διαμορφωμένος ώστε να εισπράξει το Δημόσιο το μέγιστο δυνατό τίμημα. Το πρόβλημα δεν είναι σημαντικότερο από αυτό άλλων εργαζομένων που έχασαν τη δουλειά τους, όπως αυτοί στο Alter ή την Ελευθεροτυπία», σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε, επιτιθέμενος στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και καλώντας τον να συμβάλει στη σύσταση του ΕΣΡ: «O κ. Mαρινάκης δίνει για να εκπέμψει, όσα για πέντε Champions League και ο κ. Μητσοτάκης λέει "όχι, τζάμπα αγόρι μου", είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Δεν θέλουμε να μας λιβανίζουν ΜΜΕ. Υπάρχει πρόβλημα αντικειμενικής ενημέρωσης. Το δεύτερο και πιο σημαντικό σκέλος να υπάρξει ΕΣΡ. Να σταματήσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Να αναγνωρίσει τον διαγωνισμό και να πάμε μαζί στον ορισμό του ΕΣΡ.»

«Αυτό που θέλουμε είναι να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος. Ποια κυβέρνηση είχε το σθένος τόσα χρόνια να πάει κόντρα σε μία από τις κορυφές του τριγώνου της διαπλοκής. Δεν θέλω να τσουβαλιάσω αλλά το σύστημα σε γενικές γραμμές ίσχυε αυτό. Θαλασσοδάνεια - τραπεζίτες που τους τα έδιναν - κυβερνήσεις που έκαναν τα στραβά μάτια. Ο Μεϊμαράκης είχε υποσχεθεί ότι θα έβγαινε το ΕΣΡ και θα το έκανε αν έβγαινε. Το πρώτο που έκανε ο κ. Μητσοτάκης ήταν να μη βγει το ΕΣΡ», ανέφερε.

Η σύγκριση Μητσοτάκη - Καραμανλή

Κληθείς να σχολιάσει τις διαφορές στη Νέα Δημοκρατία επί Κωστα Καραμανλή και επί Κυριάκου Μητσοτάκη είπε αρχικά ότι τον πρώην πρωθυπουργό όπως και τον ίδιο θα τους κρίνει ο ιστορικός του μελλοντος. Στη συνέχεια είπε ότι η ΝΔ έχει μεγάλες διαφορές επί Καραμανλή και επί Μητσοτάκη. «Η στρατηγική του ήταν ο μεσαίος χώρος αλλά αργότερα υιοθέτησε τον Γεωργιάδη, τον Βορίδη και τον Πλεύρη τα πρωτοπαλλίκαρα του κ. Καρατζαφέρη. Βγαίνει ο Σόιμπλε και χλευάζει τη σύνοδο του Νότου και ο Άδωνις Γεωργιάδης λέει "άπαιχτος". Αυτές είναι απόψεις που προβληματιζουν και στελέχη της συντηρητικής παράταξης».

Στη συνέχεια επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι «είναι ό,τι σηματοδοτεί η συνέχεια ενός παλαιού συστήματος μιας οικογένειας που είναι 70 χρόνια στα πολιτικά πράγματα, ενός συστήματος διαπλεκόμενου. Δεν σημαίνει αυτό ότι δεν μπορούμε να βρούμε κοινές θέσεις σε ορισμένα ζητήματα. Η στάση του όμως αποδεικνύει ότι είναι ο εκφραστής αυτού του συστήματος που καταδίκασε ο λαός τρεις φορές από το 2015».

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ