Αχαΐα: Αγιασμός αύριο με φόντο την απεργία εκπαιδευτικών - Δεν αρχίζει η μεταφορά των μαθητών - Κενά στα σχολεία

Με το αριστερό η έναρξη της νέας σχολικής περιόδου

Το πρώτο κουδούνι που θα σημάνει την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, μπορεί να είναι προγραμματισμένο να "χτυπήσει" αύριο 12 Σεπτεμβρίου, όμως και φέτος δεν θα λείψουν τα "παρατράγουδα", στην διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) εξήγγειλε 24ωρη απεργία στις 15 Σεπτεμβρίου, αντιδρώντας για το νέο τύπο ολοήμερου στην προσχολική αγωγή.

Η ΔΟΕ κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου ότι «διαλύει το ολοήμερο νηπιαγωγείο», ότι επιβάλλει 25ωρο χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της λειτουργίας του νηπιαγωγείου και ότι δεν προχωρά σε καμία επίλυση των τεράστιων κτιριακών προβλημάτων, επισημαίνοντας σε ανακοίνωση της "Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΕΘ υποβαθμίζει, δίχως αιδώ, τον παιδαγωγικό και αντισταθμιστικό ρόλο του ολοήμερου νηπιαγωγείου».

Την ίδια ώρα στα Δημοτικά Σχολεία της Αχαΐας, καταγράφονται τουλάχιστον 50 κενά Δασκάλων. Σύμφωνα με δηλώσεις του Πρόεδρου του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας Τάσου Σταυρογιαννόπουλου, στο ΑΝΤΕΝΝΑ ΠΑΤΡΑΣ 105,3 εκτός από τα κενά που καταγράφονται παραμονές της νέας σχολικής περιόδου, θα διδάξουν φετος 300 λιγότεροι εκπαιδευτικοί στην Αχαΐα λόγω της μείωσης ωρών μαθημάτων και αλλαγων στην λειτουργία του ολοήμερου.

Στο δρόμο 15.000 μαθητές - Αποχή οδηγών ταξί Πάτρας από την μεταφορά τους 

Στον "αέρα" βρίσκεται για ακόμα μια χρονιά η μεταφορά των μαθητών στην Αχαΐα, καθώς τα μέλη του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Πατρών και Περιχώρων αποφάσισαν προ ημερών την αποχή τους από το μεταφορικό έργο. Αυτή η εξέλιξη αφήνει στο "δρόμο" τουλάχιστον 15.000 μαθητές, κυρίως των ορεινών περιοχών.

Στο μεταξύ σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Αυτοκινητιστών, με την συμμετοχή εκπροσώπων Σωματείων του κλάδου των ταξί της Περιφέρειας, αποφασίστηκε "Ότι θα ξεκινήσουν κανονικά και θα εκτελούνται τα δρομολόγια μεταφοράς μαθητών με ταξί, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, με βάση την 3μηνη παράταση που δόθηκε στις συμβάσεις του προηγούμενου σχολικού έτους", ωστόσο επισημαίνεται πως μόνο εφόσον συνεδριάσει η Επιτροπή Ενστάσεων του Διαγωνισμού για τη μεταφορά μαθητών, που συστάθηκε πρόσφατα από την Περιφέρεια θα διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή του μεταφορικού έργου. 

Η απάντηση Κατσιφάρα: 

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας με ανοικτή επιστολή προς τους γονείς εξηγεί ότι η Περιφέρεια υποχρεούται να εφαρμόσει κανόνες νομιμότητας και διαφάνειας, δεδομένου ότι καλείται να διαχειριστεί ένα κονδύλι 15,8 εκατ ευρώ που διατίθεται για τη μεταφορά των μαθητών προς τα σχολεία της Δυτικής Ελλάδος.

"Πρόκειται για ένα πολύπλοκο σύστημα, που διέπεται όμως από νομοθετικές ρυθμίσεις και διαδικασίες. Στην Περιφέρειά μας, το ετήσιο κόστος για τις 172 περίπου ημέρες το χρόνο που πραγματοποιείται μεταφορά ανέρχεται περίπου σε 15.800.000 ευρώ, δηλαδή ημερήσιο κόστος περίπου 91.860 ευρώ.

Η ευθύνη της Περιφέρειας είναι μεγάλη, στη διαχείριση ενός τόσο σημαντικού κονδυλίου και, όπως πάντα, θέλουμε να λειτουργούμε απέναντί σας με όρους αποτελεσματικότητας, ασφάλειας στους μαθητές μας, αλλά και διαφάνειας.

Για το σκοπό αυτό, σχεδιάσαμε μία ηλεκτρονική εφαρμογή απογραφής των δικαιούχων μεταφοράς μαθητών. Με καθαρά βήματα, με πλήρη αποτύπωση των πραγματικών δεδομένων, σπίτι μαθητή, σχολείο μαθητή, στάσεις αστικών και υπεραστικών λεωφορείων, σε ηλεκτρονικούς χάρτες. Δηλαδή, ένα σύστημα διαφανές, που στηρίζεται στα στοιχεία που παραδίδονται από τους γονείς στους εκπαιδευτικούς.

Το νέο αυτό σύστημα έχει ήδη πολλά θετικά σημεία, όπως ταχύτητα, μείωση γραφειοκρατίας, πλήρη απογραφή μαθητών, άμεση σύνδεση σχολείων με την Περιφέρεια.

Επειδή όμως κάθε νέο σύστημα έχει και ατέλειες, ξεκινήσαμε διαβούλευση. Επίσης, ορίσαμε και Επιτροπή στην Περιφέρεια για να ελέγχει τις προτάσεις, τις καταγγελίες και κάθε πρόταση που θα υποβάλλεται, αν πληρούνται προϋποθέσεις, ασφάλειας, νομιμότητας, οικονομικότητας.

Ως Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, θέλω να απευθυνθώ σε κάθε πολίτη, να διαβεβαιώσω ότι η υπηρεσία μας θα δει κάθε πρόταση, θα προβεί σε αλλαγές όπου ο νόμος παρέχει δυνατότητα, αλλά θα σεβαστεί απόλυτα και την Απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που πέρυσι απέρριψε το διαγωνισμό και δεν επέτρεψε την υπογραφή σύμβασης.

Η Περιφέρεια θα εξαντλήσει τις δυνατότητες που παρέχει ο νόμος» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Κατσιφάρας

Διαβάστε επίσης