ΔΕΘ: Ο Τσίπρας παρουσίασε τον «οδικό χάρτη» για την έξοδο από την κρίση - Τέλος σε κάθε συζήγηση για πρόσθετα μέτρα BINTEO

«Πετύχαμε έναν συμβιβασμό που αφήνει ανοιχτή την πόρτα για το αύριο»

Τον «οδικό χάρτη της εξόδου από τη κρίση» παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην 81η ΔΕΘ, όπως ανέφερε ο ίδιος από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης. «Με την ολοκλήρωση αυτών των βημάτων, στο τέλος της επόμενης διετίας φεύγουμε οριστικά από το πρόγραμμα, καθώς θα έχουμε καταφέρει να αποκτήσουμε σταθερούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης».

«Τώρα δεν επιτρέπεται ευφυσηχασμός αλλά απαιτείται η συγκέντρωση όλων των ζωντανών και υγειών δυνάμεων για να πετύχει η Ελλάδα την ώθηση προς τα μπρος», σημείωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Τώρα απαιτείται να σχεδιάσουμε με ασφάλεια και σιγουριά βήμα - βήμα το δρόμο προς το μέλλον».

Το πρώτο βήμα της αμέσως επόμενης περιόδου, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι να κλείσει σύντομα και με θετικό πρόσημο η 2η αξιολόγηση. «Στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων στη διαπραγμάτευση, έχουμε έναν ακατάβλητο σύμμαχο: το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τίποτα λιγότερο από αυτό. Η κατοχύρωση, λοιπόν, και η εφαρμογή στην πράξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελούν θεμελιώδη προϋπόθεση για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη χώρα μας», ανέφερε.

Το δεύτερο βήμα, «είναι να οριστικοποιηθούν τα μέτρα και οι τρόποι ελάφρυνσης του χρέους, σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων του Eurogroup».

Το τρίτο βήμα, «είναι να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, που θα αποτελέσει καταλυτικό γεγονός για τη μείωση του κόστους δανεισμού, την αποκατάσταση της ρευστότητας, την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την έξοδο στις αγορές».

Το τέταρτο βήμα είναι «να καταφέρει η ελληνική οικονομία να καταγράψει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που όλοι προβλέπουν για το 2017».

Και το πέμπτο και τελευταίο βήμα, είναι «ταυτόχρονα και το άλμα σε μια βιώσιμη και διαρκή ανάπτυξη. Την ανάπτυξη που δε θα καταγράφεται μονάχα στους δείκτες αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών. Να μετατρέψουμε δηλαδή την ανάκαμψη σε Δίκαιη Ανάπτυξη. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα αυτής της κυβέρνησης».

«Βασική προϋπόθεση της Δίκαιης Ανάπτυξης είναι η μετάβαση σε μια εξωστρεφή οικονομία. Που θα βασίζεται στην στήριξη της εργασίας, στην καινοτομία, στην οικοδόμηση δικτύων και στη ρύθμιση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

«Προκειμένου να ενισχύσουμε την επενδυτική δραστηριότητα στο πλαίσιο της Δίκαιης Ανάπτυξης προωθούμε μια σειρά από μέτρα και πρωτοβουλίες.

Συγκεντρώνουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και προωθούμε τη δημιουργία ενός Αναπτυξιακού Ταμείου για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων, την ενίσχυση του δανεισμού προς τις ΜμΕ και τη συμμετοχή στην ανάληψη επιχειρηματικού κινδύνου.
Αξιοποιούμε το πακέτο Γιούνκερ και αυξάνουμε τις δημόσιες επενδύσεις για 2η συνεχόμενη χρονιά στο μεγαλύτερο επίπεδό τους από την αρχή της κρίσης.
Με το νέο αναπτυξιακό νόμο, δίνουμε έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ για πρώτη φορά οι ενισχύσεις παρέχονται κυρίως μέσω φοροαπαλλαγών που συνδέονται με την απόδοση.
Σπάει το καθεστώς των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων όπου το 44% των ενισχύσεων πήγαν μόλις στο 4% των επιχειρήσεων, ενώ το 95% ήταν επιχορηγήσεις για δαπάνες που δεν γνωρίζαμε το τελικό αποτέλεσμα.
Επιπλέον, για τις μεγάλες ξένες και εγχώριες επενδύσεις, άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ, παρέχεται 12ετές σταθερό φορολογικό περιβάλλον.
Οι κοινωνικές επιχειρήσεις συμμετέχουν για πρώτη φορά στα προγράμματα του ΕΣΠΑ και στον Αναπτυξιακό Νόμο, ενώ σύντομα συστήνεται ειδικό Ταμείο για την Κοινωνική Οικονομία.
Επίσης, απλοποιούμε τις διαδικασίες αδειοδότησης μέσα από τη μείωση των γραφειοκρατικών και ρυθμιστικών βαρών, δίνοντας προτεραιότητα σε τομείς με σημαντική συμμετοχή στο ΑΕΠ της χώρας.
Στηρίζουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, μέσω της παροχής ενός σύγχρονου και φιλικού πλαισίου λειτουργίας.
Εστιάζουμε στους κλάδους που διαθέτουμε συγκριτικό πλεονέκτημα: την αγροτική παραγωγή, τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, την ενέργεια, το περιβάλλον, τις μεταφορές και τον πολιτισμό και τον τουρισμό.
Προστατεύουμε και αξιοποιούμε την δημόσια περιουσία αποφεύγοντας λογικές ξεπουλήματος που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

[ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΕΘ]

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι άμεσα η κυβέρνηση προχωρά στην ψήφιση του νόμου για την διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος στα πρότυπα όλων των προηγμένων κρατών.

Παράλληλα, για τους επιχειρηματίες, θεσπίζεται λογαριασμός αποκλειστικής χρήσης για πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσίας και ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, χωρίς δυνατότητα κατάσχεσης.

Επίσης άμεσα κατατίθεται ο νόμος για την οικιοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων (VDI) με τον οποίο πλέον δίνεται η τελευταία ευκαιρία σε όσους απέκρυπταν χρήματα στο εξωτερικό, να τα δηλώσουν πληρώνοντας το νόμιμο φόρο που τους αναλογεί, αποφεύγοντας όμως τις εκκρεμότητες τους με το νόμο.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «με τα χαμηλότερα-εφικτά πλεονάσματα, λοιπόν, και την ουσιαστική διεύρυνση της φορολογικής βάσης, θα έχουμε σε δυο χρόνια τον κατάλληλο δημοσιονομικό χώρο, ώστε να μειώσουμε αισθητά τα φορολογικά βάρη.

Πρώτον: Τους έμμεσους φόρους που επιβαρύνουν αδιακρίτως πλούσιους και φτωχούς, έχοντες και μη έχοντες.
Και δεύτερον: Να μειώσουμε την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας ώστε να κατανεμηθούν πιο δίκαια τα βάρη. Να αντικατασταθεί δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ από έναν δικαιότερο φόρο. Σε πρώτη φάση, όμως, μέσα στο 2017, προσανατολιζόμαστε στην επέκταση των απαλλαγών ώστε να ελαφρυνθούν τα πιο ευάλωτα στρώματα».

«Υπάρχει φως στο βάθος και είναι πια ορατό. Είμαστε προς το τέλος μιας δύσκολης διαδρομής. Έχουμε πυξίδα, έχουμε οδικό χάρτη, έχουμε σχέδιο. Πρέπει να αντέξουμε και με πείσμα και επιμονή σύντομα θα βρεθούμε σε πιο ήρεμα νερά, σε πιο βατά μονοπάτια», τόνισε.

Παράλληλα, από το βήμα της έκθεσης, ο κ. Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα στους εγχώριους και στους ξένους επενδυτές: «Εκμεταλλευτείτε τις επιχειρηματικές ευκαιρίες και το ευνοϊκό πλαίσιο που προσφέρουμε στην υγιή επιχειρηματικότητα. Επενδύστε χωρίς δισταγμό στην ελληνική οικονομία. Θα είναι αμοιβαία επωφελές και για εσάς και για την οικονομία».

Μπορείτε να δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την ομιλία του πρωθυπουργού

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε επίσης