Πάτρα: Τριπλασιάζονται οι αποποιήσεις κληρονομιάς - Γιατί οι πολίτες σπεύδουν στο Ειρηνοδικείο

οι κληρονόμοι τρέχουν να γλιτώσουν από φορο κληρονομιασ ενφια και χρεη

Σχεδόν σε καθημερινή βάση πολίτες απευθύνονται στο Ειρηνοδικείο της Πάτρας με σκοπό να αποποιηθούν ακίνητα μικρής και μεγάλης αξίας που κληρονομούν από τους γονείς και τους συγγενείς τους. Αντίστοιχη είναι η εικόνα σε όλη τη χώρα, ενώ ανάλογα με το πόσο μεγάλη είναι μια πόλη, τόσο μεγαλύτερη είναι και η προσέλευση στα Ειρηνοδικεία.  Για παράδειγμα στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, το μεγαλύτερο της χώρας, οι αιτήσεις φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τις 10.000 όταν πριν από τρία χρόνια ήταν μόλις 6.000. Στη Θεσσαλονίκη οι αιτήσεις για αποποίηση κληρονομιάς αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος τις 5.000, όταν πριν από την κρίση το αντίστοιχο νούμερο ήταν στα επίπεδα των 2.000 αιτήσεων.

Στην Πάτρα, στο ξεκίνημα της κρίσης, δηλαδή το 2000, οι αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς έφταναν τις 500-600 τον χρόνο, ενώ οι εκτιμήσεις για το 2016 κάνουν λόγο ακόμη και για τριπλασιασμό, καθώς αναμένεται να πλησιάσουν τις 1.600. Ανάλογη είναι η εικόνα και στο Ειρηνοδικείο της Καλαμάτας, καθώς από 131 αιτήσεις που ήταν καταγεγραμμένες το 2011, πέρυσι η χρονιά έκλεισε με 356 αιτήσεις, ενώ και φέτος αναμένεται αύξηση.

Σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, ο κληρονόμος μπορεί να αποποιηθεί την κληρονομιά μέσα σε προθεσμία τεσσάρων μηνών που αρχίζει από τότε που έμαθε την επαγωγή (ότι δηλαδή κατέστη προσωρινός κληρονόμος) και τον λόγο της κληρονομιάς, διαφορετικά θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος Παραδιάς επισημαίνει ότι η αποδοχή κληρονομιάς είναι μια δύσκολη υπόθεση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «στην περίπτωση που ένα ακίνητο κληρονομείται από θείους, η φορολόγηση μπορεί να φθάσει μέχρι και στο 40% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, αγγίζοντας ουσιαστικά, λόγω της πτώσης των αξιών, την εμπορική του αξία. Με λίγα λόγια, ο ενδιαφερόμενος καλείται να αγοράσει ξανά το ακίνητο που κληρονομεί». Γυρίστε σελίδα

ΜΕ ΧΡΕΗ 2 ΣΤΙΣ 3 ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΕΣ
Πότε το ακίνητο περνά οριστικά στο Δημόσιο

Δυο στις τρεις κληρονομιές - όπως έγαρψε το "Έθνος"  είναι με παθητικό, όπως προκύπτει από εκτιμήσεις συμβολαιογράφων, γεγονός που προκαλεί τεράστια οικονομικά βάρη σε όσους κληρονόμους αποφασίζουν να κάνουν αποδοχή. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, μάλιστα, κατά τις οποίες δημιουργούνται μεγάλα οικογενειακά προβλήματα, τα οποία συνδέονται με τις αποποιήσεις κληρονομιάς.

Και αυτό επειδή, εάν κάποιος από τους συγγενείς δεν ενημερωθεί και δεν κάνει αποποίηση εντός τεσσάρων μηνών, τότε γίνεται, αυτόματα, σιωπηρή αποδοχή.

Εάν πάντως κάνουν αποποίηση κληρονομιάς όλοι οι συγγενείς, τότε το ακίνητο περνάει στην κατοχή του ελληνικού Δημοσίου.

Διαβάστε επίσης