Δήμος Πατρέων: Άρχισε η υποβολή των αιτήσεων για δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη - ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Δείτε τα δικαιολογητικά

Από την Αντιδημαρχία Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής & Πρόνοιας ανακοινώνεται ότι, από την Δευτέρα 1/8/2016 ξεκίνησε η υποβολή  των αιτήσεων για τους δικαιούχους του προγράμματος δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης, σύμφωνα με την υπ΄αρ. Κ.Υ.Α. Α3(γ)/ΓΠ/οικ. 25132 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 908/04-04-2016 τ.Β΄), «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφαλίστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας».

Με τη νέα ρύθμιση η πρόσβαση των δικαιούχων σε ιατρική και νοσηλευτική περίθαλψη στις υπηρεσίες του Ε.Σ.Υ. γίνεται απευθείας με τη χρήση ΑΜΚΑ ή με η χρήση της κάρτας υγειονομικής περίθαλψης αλλοδαπού και η φαρμακευτική περίθαλψη γίνεται απευθείας σε ιδιωτικά φαρμακεία σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 6 παρ. 1, δηλαδή με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους ασφαλισμένους.

Οι  κατηγορίες οι οποίες δικαιούνται δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη είναι οι εξής:

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ

ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

1.

 Άτομα με αναπηρία, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Γνωμάτευση από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας ή σε ισχύ γνωμάτευση εφόρου ζωής ή αορίστου χρόνου από Α/βάθμια ή Β/βάθμια Υγειονομική Επιτροπή με ποσοστό 67% και άνω

2.

Ανήλικοι έως 18 ετών που φιλοξενούνται σε δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας ή άλλα ιδρύματα ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή είναι ασυνόδευτα παιδιά  ή τοποθετούνται σε ανάδοχες οικογένειες ή είναι υπό Επιτροπεία ή η επιμέλειά τους έχει ανατεθεί με δικαστική απόφαση σε τρίτους.

Βεβαίωση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ή άλλου ιδρύματος ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που φιλοξενεί ή έχει κάνει την αναδοχή ή της  πράξης εισαγγελέα για τον ορισμό Επιτρόπου ή της απόφασης διορισμού Επιτρόπου ή της δικαστικής απόφασης ανάθεσης της επιμέλειας ανηλίκου αντίστοιχα

3.

Άτομα που φιλοξενούνται σε όλες τις θεραπευτικές δομές των εγκεκριμένων οργανισμών θεραπείας του Ν. 4139/2013 ή παρακολουθούνται στους ίδιους οργανισμούς ως εξωτερικοί ασθενείς.

Βεβαίωση ή πιστοποιητικό από τον αρμόδιο φορέα που αναπτύσσει τα εν λόγω προγράμματα (ΚΕΘΕΑ ή ΟΚΑΝΑ ή Ψ.Ν.Α. ή Ψ.Ν.Θ.)

4.

Κρατούμενοι σε φυλακές και οι φιλοξενούμενοι σε ιδρύματα αγωγής ανηλίκων και σε στέγες φιλοξενίας ανηλίκων των εταιριών ανηλίκων (ΝΠΔΔ).

Βεβαίωση του οικείου σωφρονιστικού καταστήματος, του ιδρύματος αγωγής ή της στέγης φιλοξενίας ανηλίκων.

 

5.

Δικαιούχοι διεθνούς προστασίας (αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και δικαιούχοι επικουρικής προστασίας) και οι ανιθαγενείς και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα).

«Άδεια Διαμονής Ενιαίου Τύπου» με την ένδειξη «Δικαιούχος Διεθνούς Προστασίας ή Μέλος Οικογένειας Δικαιούχου Διεθνούς Προστασίας» ή «Δελτίο Ταυτότητας Ανιθαγενούς» ή βεβαίωση κατάθεσης  αιτήματος χορήγησης ή ανανέωσης.

6.

 Όσοι διαμένουν στην Ελλάδα με καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς ή εξαιρετικούς λόγους και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα).

«Άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς ή εξαιρετικούς λόγους» ή βεβαίωση κατάθεσης  αιτήματος χορήγησης ή ανανέωσής της.

7.

Θύματα των εγκλημάτων των άρθρων 323, 323Α, 349, 351 και 351Α του Ποινικού Κώδικα (σύμφωνα με το Π.Δ. 233/2003), και αλλοδαποί που εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν.3875/2010 (Α΄ 158) «Κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά του Διεθνικού Οργανωμένου Εγκλήματος».

Βεβαίωση  από την οικεία Αστυνομική Διεύθυνση κατά τις διατάξεις του άρθρου 7 Π.Δ. 233/2003 (ΦΕΚ 204 τ.Α΄).

8.

 Άτομα με αναπηρία, με ποσοστό αναπηρίας κάτω από 67%.

Γνωμάτευση από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας με ποσοστό κάτω από 67%.

9.

Άτομα που ανήκουν στις κατηγορίες χρόνιων πασχόντων της Κ.Υ.Α. 31102/1870/2013 (ΦΕΚ 2906 τ.Β).

Ιατρική βεβαίωση από Δημόσια Δομή με την οποία πιστοποιείται η χρονιότητα της πάθησης (εφόσον δεν υπάρχει γνωμάτευση από ΚΕ.Π.Α.).

10.

Κάτοχοι βιβλιαρίου ανασφαλίστου με ισχύ την 04-04-2016 ή άτομα που είχαν καταθέσει έως 04-04-2016 αίτημα για βιβλιάριο ανασφαλίστου και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα).

Βιβλιάριο ανασφαλίστου με ισχύ την 04-04-2016 ή αίτηση έκδοσης/ανανέωσης βιβλιαρίου ανασφαλίστου που κατατέθηκε έως 04-04-2016 και δεν εξετάστηκε και με έλεγχο εισοδηματικών κριτήριων.

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι–ανασφάλιστοι, κάτοικοι Δήμου Πατρέων, να προσέλθουν στο Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας (Ν.Ε.Ο. Πατρών-Αθηνών 15 3ος όροφος) για την υποβολή αίτησης με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
Για πληροφορίες οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2610-454609 & 2610-450283.

Η κατάθεση των δικαιολογητικών για την παροχή δωρεάν φαρμακευτικής κάλυψης σε ανασφαλίστους θα γίνεται Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη από 8:30 έως 13:30.

Πέμπτη & Παρασκευή το γραφείο θα παραμένει κλειστό για το κοινό, προκειμένου να πραγματοποιείται ο έλεγχος, η έκδοση αποφάσεων και η καταχώρηση στο ηλεκτρονικό μητρώο ανασφαλίστων-οικονομικά αδυνάτων.                                                        

Διαβάστε επίσης