Γιάννης Αμανατίδης: Αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

«Έχουμε υποχρέωση να μπορούν όλοι οι Έλληνες πολίτες να ασκήσουν, ελεύθερα και σε ασφαλές μέρος, τα θρησκευτικά τους καθήκοντα»

Το σενάριο πρόωρων εκλογών απέκλεισε κατηγορηματικά ο υφυπουργός εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, σε συνέντευξη που έδωσε στην "Εφημερίδα των Συντακτών". Όπως είπε: «Εκλογές δε θα γίνουν, καθώς υλοποιούμε μία συμφωνία που μας έχει εξουσιοδοτήσει ο ελληνικός λαός να τη φέρουμε εις πέρας. Το τρίπτυχο είναι κοινωνία-ανάπτυξη-θεσμικές αλλαγές».

«Στο αναπτυξιακό επίπεδο έγκειται η ολοκλήρωση μεγάλων έργων (όπως το μετρό Θεσσαλονίκης), ο αναπτυξιακός νόμος, και η διαφάνεια στις συμβάσεις. Στο θεσμικό έχουμε τη συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο», προσέθεσε ενώ όπως ανέφερε η κυβέρνηση εστιάζει όλες τις της προσπάθειες στον κοινωνικό τομέα. Επιπλέον, έκανε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός θα πει κάτι νέο στη ΔΕΘ για την ανακούφιση των αδυνάμων.

Όσον αφορά την ανέγερση ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα, ζήτημα ανοιχτό εδώ και μία δεκαετία, ο κ. Αμανατίδης δήλωσε ότι «όπως απορρέει από το Σύνταγμά μας, έχουμε υποχρέωση να μπορούν όλοι οι Έλληνες πολίτες να ασκήσουν, ελεύθερα και σε ασφαλές μέρος, τα θρησκευτικά τους καθήκοντα», προσθέτοντας ότι «η έλλειψη τεμένους ήταν περισσότερο από εμφανής». Όπως είπε, «λειτουργούν τζαμιά που είναι άλλα νόμιμα, αλλά και πολλά παράνομα και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί εις βάρος της προστασίας των πολιτών». Μάλιστα, τόνισε ότι με το που ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση, «το έργο θα ξεκινήσει αμέσως, στον Ελαιώνα, με τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου Αθηναίων, και παράλληλα θα γίνουν και άλλα έργα ανάπλασης του εκεί χώρου». Διευκρίνισε δε, ότι η λειτουργία του τεμένους θα εναπόκειται σε ειδικό ίδρυμα, υπό τον έλεγχο του κράτους, ενώ ο ιμάμης θα προέρχεται σίγουρα από το μετριοπαθές Ισλάμ. Καταλήγοντας στο θέμα ο κ. Αμανατίδης δήλωσε ότι «με την ολοκλήρωσή του θα ενισχυθεί η διεθνής εικόνα της χώρας μας, καθώς θα προβάλλεται ως παράγοντας διαθρησκευτικού και διαπολιτισμικού διαλόγου».

Τέλος, όσον αφορά το ζήτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας, ο υφυπουργός εξωτερικών επεσήμανε ότι «η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και η δικαιοσύνη θα αποφασίσει για το θέμα».

Διαβάστε επίσης