Οι ιδιώτες «σώζουν» τις Καρέτα – Καρέτα – Οι προσπάθειες του Φορέα Διαχείρισης Στροφυλιάς – Κοτυχίου - Ποιοι έδωσαν χρήματα για το "ορφανό" πρόγραμμα της Πολιτείας

αναλυτικά τα στοιχεία

Το καλοκαίρι του 2015 για πρώτη φορά από την ίδρυση και λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Στροφυλιάς – Κοτυχίου, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία πρόγραμμα παρακολούθησης καταγραφής της αναπαραγωγικής δραστηριότητας και προστασίας φωλιών της θαλάσσιας χελώναςCaretta caretta.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τον εξωτερικό συνεργάτη Περιβαλλοντολόγο Διονύση Μαμάση, ειδικό σε θέματα αειφορικής διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και την ομάδα του, στα πλαίσια του χρηματοδοτικού προγράμματος «Στήριξη Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών» του Πράσινου Ταμείου έτους 2014.

Όπως μας αναφέρει η Συντονίστρια του Φορέα Γεωργία Καραμπέρου, καταγράφηκαν 45 φωλιές κατά μήκος της ακτογραμμής του Εθνικού Πάρκου ενώ 2.757 χελωνάκια κατάφεραν να ξεκινήσουν το μεγάλο και δύσκολο ταξίδι τους προς τη θάλασσα.

[ΚΑΡΕΤΑ ΝΕΚΡΗ] Για το 2016 ενώ ο ΦΔ υπολόγιζε ότι θα «ανοίξει» το πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου του ΥΠΕΝ ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει και τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το Πράσινο Ταμείο δεν εξέδωσε αντίστοιχη πρόσκληση για διαχειριστικές δράσεις των ΦΔ αλλά χρηματοδότησε μόνο μισθοδοσίες και λειτουργικά έξοδα των ΦΔ.

Έτσι το τελευταίο τρίμηνο ο ΦΔ σε συνεργασία με τον περσινό ανάδοχο κ. Μαμάση, κατέφυγαν και ήρθαν σε επικοινωνία με αρκετούς φορείς, δημόσιες υπηρεσίες και ιδιώτες ώστε να μπορέσει ο ΦΔ να επιχορηγηθεί για να υλοποιήσει και αυτό το καλοκαίρι το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Η κ. Γεωργία Καραμπέρου

Οι φορείς στους οποίους απευθύνθηκε ήταν: ηΠΔΕ  και συγκεκριμένα οι αντίστοιχες Αντιπεριφέρειες Αχαΐας και Ηλείας, οι Δήμοι Δυτ. Αχαΐας και Ανδραβίδας-Κυλλήνης, ιδιωτικές επιχειρήσεις, ΜΚΟ. Έγιναν ταυτόχρονα μέσα στο Μάιο και Ιούνιο συναντήσεις με τους δύο Αντιπεριφερειάρχες Αχαΐας και Ηλείας κ.κ. Αλεξόπουλο και Γεωργιόπουλο καθώς και με τον Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας και Περιβάλλοντος κο Υφαντή. Επίσης έγιναν συναντήσεις με τους δύο Δημάρχους.

«Όσο αφορά στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας και στον Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης, παρότι υπήρχε  η πρόθεση να καλυφθεί ένα μέρος του ποσού που ζητούσε ο ΦΔ η απάντηση ήταν ότι λόγω μη εγγραφής της συγκεκριμένης δράσης στους  προϋπολογισμούς τους η συγκεκριμένη δαπάνη θα ήταν μη επιλέξιμη από τον επίτροπο», συμπληρώνει η κ. Καραμπέρου.

 Το συνολικό κόστος της δράσης ανέρχεται στα 20.000,00€ και περιλαμβάνει:

Καθημερινή πεζή παρακολούθηση παραλιών ερευνητών πεδίου
Ειδικές σημάνσεις απαγόρευσης οχημάτων εντός παραλιών
Ειδικές σημάνσεις σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις παραλίες (κατασκηνώσεις-καντίνες κτλ.)
Κατασκευή-σήμανση-χαρτογράφηση φωλιών προστασίας
Μετακινήσεις-μεταφορές φωλιών
Προετοιμασία φωλιών εξόδου νεοσσών
Κατασκευές βοηθητικών διαδρόμων προστασίας νεοσσών
Καταγραφή νεοσσών
Καταγραφές: εκθαλασσωμένες νεκρές χελώνες
Καταγραφές: τραυματισμένες χελώνες
Μεταφορά διάσωσης τραυματισμένων χελωνών στο Κέντρο Περίθαλψης στην Γλυφάδα Αττικής
Ειδικός Επιστημονικός Εξοπλισμός Καταγραφών
Εκπαιδεύσεις Εθελοντών
Συναντήσεις με τοπικούς Φορείς
Περιβαλλοντικές ημερίδες σε τοπικές κοινότητες
Περιβαλλοντικές ενημερώσεις σε ψαράδες
Εθελοντικούς καθαρισμούς παραλιών
Δράσεις ανοιχτών δημόσιων εκσκαφών φωλιών
Περιβαλλοντική δράση απελευθέρωσης τραυματισμένων χελωνών με σχολικές μονάδες
Προβολή-δημοσιότητα προγράμματος & παραλιών  σε τηλεοπτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς (Αθηναϊκούς-Τοπικούς) και σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο

Από το σύνολο των ιδιωτικών επιχειρήσεων και ΜΚΟ, ο ΦΔΥΚΣ είχε ανταπόκριση από τους εξής: ΤΙΤΑΝ ΑΕ με το ποσό των 1.500,00€, την ΟΙΚΙΠΑ με το ποσό των 500,00€, τον ΟΛΠΑ ΑΕ με το ποσό των 300,00€ και τη GREENCAMP AE με το ποσό των 300,00€ ήτοι σύνολο 2600,00€. 

Σε συνεννόηση του ΦΔ με τον κ. Μαμάση Διονύση και λόγω της αναγκαιότητας να μην χαθούν δεδομένα και για τη φετινή περίοδο αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας,  αποφασίστηκε έστω  και υποτυπωδώς, να υλοποιηθεί, με τις συγκεκριμένες χορηγίες, το φετινό πρόγραμμα παρακολούθησης της ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς, με απευθείας ανάθεση στον Περιβαλλοντολόγο κ. Μαμάση και στον συνεργάτη του, ερευνητή πεδίου  Τζώρα Ηλία.

Η ανάθεση ξεκίνησε στις 5 Ιουλίου 2016.

«Δυστυχώς, η μη έγκαιρη έναρξη του προγράμματος παρακολούθησης δημιουργεί την πεποίθηση, σύμφωνα και με τη περσινή εμπειρία, ότι έχουν «χαθεί» ίχνη με αποτέλεσμα να μην έχουν καταγραφεί αρκετές ενεργές φωλιές. Υπενθυμίζουμε ότι για τη σωστή διεξαγωγή του προγράμματος παρακολούθησης, καταγραφής-σήμανσης αλλά και προστασίας των ενεργών φωλιών, απαιτούνται καθημερινές πεζές περιπολίες στις παραλίες της περιοχής, σε μήκος πάνω από 20 χλμ., καθώς και υλικά για τη σήμανση και προστασία τους», εξηγεί η κ. Καραμπέρου.

Επιπλέον, είναι πολύ σημαντική η παραγωγή ενημερωτικού υλικού και η διοργάνωση εκδηλώσεων για τη σχετική ενημέρωση-ευαισθητοποίηση του κοινού, της τοπικής κοινωνίας, και των επισκεπτών του Εθνικού Πάρκου. Μέχρι σήμερα (28/7) έχουν καταγραφεί 32 ενεργές φωλιές.

Όλο αυτό το διάστημα οι εργαζόμενοι του ΦΔΥΚΣ με την ομάδα του κ. Μαμάση, ξεκίνησαν από τη Μ. Δευτέρα 25/04,  εθελοντική καταγραφή για τις νεκρές εκθαλασσωμένες χελώνες Caretta caretta στις βορειοδυτικές ακτές της Πελοποννήσου. Και συγκεκριμένα από τις παραλίες από Καυκαλίδα Κυλλήνης (Π.Ε. Ηλείας) μέχρι και το Κάστρο Ρίου (Π.Ε. Αχαΐας). Την ακτογραμμή του Εθνικού Πάρκου ανέλαβαν οι εργαζόμενοι του ΦΔ. Η μεγάλη ανησυχία επιβεβαιώθηκε εντοπίζοντας 24 νεκρές από τις οποίες οι 19 εντοπίστηκαν εντός της ακτογραμμής του Εθνικού Πάρκου (από τον Άραξο μέχρι και τις Αλυκές Λεχαινών).

Στη συνέχεια με τακτικές σαρώσεις μέσα στον Μάιο και Ιούνιο άρχισαν να καταγράφονται τα πρώτα αποτελέσματα της παρακολούθησης αποδεικνύοντας ότι το φετινό καλοκαίρι η φωλεοποίηση της θαλάσσιας χελώνας (Caretta caretta) ξεκίνησε 2 εβδομάδες νωρίτερα από το 2015,  τέλη Μαΐου.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΔΥΚΣ ευχαριστεί τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις και την ΟΙΚΙΠΑ που συνέβαλαν στην υλοποίηση του φετινού προγράμματος αλλά και τους κ.κ.  Μαμάση και Τζώρα για την ευγενική & ουσιαστική προσφορά τους, που με τόσο μικρό προϋπολογισμό, συμβάλουν στη νέα αυτή προσπάθεια  του ΦΔ για τη παρακολούθηση και καταγραφή της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta με απώτερο στόχο την προστασία του συγκεκριμένου είδους», καταλήγει η κ. Καραμπέρου.

Διαβάστε επίσης