Τί θα γίνει με τη δραματική σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας - Επιστολή των καθηγητών

ώρες αγωνίες

Σε σχέση με τις καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, από τους καθηγητές της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας εστάλη η ακόλουθη επιστολή:

«Ως μέχρι πρότινος καθηγητές της Δραματικής Σχολής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας -καθώς κανείς από τους υπογράφοντες δεν έχει ενημερωθεί αν καλείται να διδάξει κατά το επόμενο σπουδαστικό έτος- ενημερωθήκαμε από την Διευθύντρια Σπουδών κ. Ελένη Μποζά, καθώς και από τον Τύπο, για την πλειοψηφική απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Οργανισμού στη συνεδρίαση της 6ης Ιουλίου 2016, παρουσία του Δημάρχου, κ. Πελετίδη. Βάσει της απόφασης και με αιτιολογία την οικονομική δυσπραγία του Οργανισμού (για την οποία καθ' ομολογίαν του κ. Καζάκου φέρει ευθύνες ο ίδιος), παύεται η παρούσα διεύθυνση της Σχολής και αντικαθίσταται από τριμελές όργανο, αποτελούμενο από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Καζάκο και δύο υπαλλήλους του Θεάτρου. Επίσης, καταργείται το προπαρασκευαστικό έτος και το πρόγραμμα συρρικνώνεται στις 31 (sic) διδακτικές μονάδες (ώρες εβδομαδιαίως), που προβλέπει ως ελάχιστο η ισχύουσα νομοθεσία. Παράλληλα, πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο (επιστολή των μελών του Δ.Σ., κυριών Καρλιαύτη, Μπίρμπα και Σταματιάδου) ότι στην ίδια συνεδρίαση ανακοινώθηκε ότι "σταματά για το εκπαιδευτικό έτος 2016-2017 η εισαγωγή νέων σπουδαστών".
Παράλληλα, ο Δήμαρχος, με την επιστολή του (11/07/2016) προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, την Αναπληρώτρια Υπουργό και την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, ζητά την ίδρυση στην Πάτρα "Ανώτατης Καλλιτεχνικής Σχολής, στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου Πατρών, με τμήματα μουσικής, θεάτρου, χορού κ.α.".
Σε αντίθεση με την εισήγηση που υπερψήφισε η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Οργανισμού, όπου προτείνεται να "αναβαθμιστεί και να ενταχθεί στο Πανεπιστήμιο της πόλης" η Σχολή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., η επιστολή του Δημάρχου προτείνει την παραχώρηση της "υλικοτεχνικής υποδομής" του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και όχι την αξιοποίηση της ήδη υπάρχουσας δομής της Σχολής. Είναι προφανές ότι το αίτημα παραπέμπει σε μία άνωθεν διευθέτηση, ανεξάρτητη από τον τρόπο λειτουργίας της Σχολής, αποτέλεσμα της οποίας θα είναι η κατάργηση της υπάρχουσας Σχολής, που φιλοδοξούσε να αποτελέσει πρότυπο. Επιπλέον, στην ψηφισθείσα εισήγηση του προέδρου του Δ.Σ. κ. Τερζή αναφέρεται ότι το Δ.Σ. δεσμεύεται "να μην διαταραχθεί η εκπαιδευτική διαδικασία και η διδακτική μέθοδος για τους σπουδαστές που ήδη φοιτούν". Στο βαθμό που μια Σχολή και οποιοδήποτε εκπαιδευτικό πρόγραμμα δεν αποτελεί απλώς περιγραφή μαθημάτων, αλλά στηρίζεται στον τρόπο που μετέχουν σ' αυτό διδάσκοντες και διδασκόμενοι, η συγκεκριμένη πρόταση απλώς τους παρακάμπτει. Τέλος, ο κ. Δήμαρχος φαίνεται να αγνοεί ότι η διεκδίκηση δεν σημαίνει και επίτευξη του στόχου -πόσο μάλλον όταν η κατεύθυνση προς την οποία κινούνται ήδη τα Υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας, με την ανακοίνωσή τους περί Δραματικών Σχολών, δεν είναι η ίδρυση νέων στα πανεπιστήμια, αλλά η αναβάθμιση των υπαρχουσών σχολών (Εθνικού Θεάτρου και Κ.Θ.Β.Ε.).
Γιατί η Πάτρα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει την πρώτη Δραματική Σχολή εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης, με προοπτική την ανωτατοποίηση; Γιατί η Πάτρα δεν μπορεί να λειτουργήσει ως ζωντανό παράδειγμα, που θα ανοίξει το δρόμο για την αναβάθμιση του ρόλου των περιφερειακών θεάτρων στο θεατρικό χάρτη της χώρας, ενάντια στην προσπάθεια συρρίκνωσης και απομόνωσής τους, που τα οδηγεί στη μετατροπή τους σε χώρους φιλοξενίας και όχι δημιουργίας;
Όλα τα παραπάνω μας οδηγούν στα εξής συμπεράσματα:
Η πραγματική, αλλά υποκρυπτόμενη, πρόθεση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και της δημοτικής Αρχής είναι η σταδιακή υποβάθμιση και η περαιτέρω οριστική κατάργηση της Σχολής, με προειλημμένη απόφαση και όχι η ανωτατοποίησή της. Στο εύλογο αυτό συμπέρασμα οδηγεί η μείωση του χρόνου φοίτησης και των ωρών διδασκαλίας, καθώς και ο αποκλεισμός νέων σπουδαστών.
Επιπλέον, η επιστολή του Δημάρχου είναι αποκαλυπτική ως προς τον προσχηματικό χαρακτήρα που έχουν οι τελευταίες αποφάσεις της δημοτικής Αρχής και της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.:
Αίφνης, απευθύνουν το αίτημα ανωτατοποίησης σε θεσμικά όργανα τα οποία εμπράκτως απαξίωναν μέχρι πρότινος. Το μεν ΥΠ.ΠΟ., έχοντας αρνηθεί το δικαίωμα εποπτείας του στη Δραματική Σχολή (επανειλημμένες δηλώσεις του κ. Καζάκου στους σπουδαστές της Σχολής, αυθαίρετος ορισμός του προπαρασκευαστικού έτους ως κανονικού Α΄ έτους, παρά τη μη συμβατότητα προς τη νυν νομοθεσία κ.λπ.), το δε Πανεπιστήμιο έχοντας κατά το παρελθόν αρνηθεί τη δυνατότητά του να κρίνει για ζητήματα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.
Ως δάσκαλοι που σέβονται το λειτούργημά τους και φέρουν ευθύνη απέναντι στους μαθητές τους, τους οποίους αρνούνται να εξαπατήσουν, δεν διανοούμαστε την παρουσία μας σε μια Σχολή απαξιωμένη, η οποία καταργεί την ουσία της εκπαιδευτικής πολιτικής και του προγράμματος σπουδών που οι ίδιοι υποστηρίξαμε εμπράκτως επί τέσσερα χρόνια. Να σημειωθεί ότι αυτό έγινε με προσωπικό κόστος, δεδομένου ότι κανείς μας δεν είναι ανεπάγγελτος, όπως φαντάστηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της δημοτικής Αρχής κ. Αντωνόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι "δεν πρέπει να συνεχιστεί το βόλεμα ορισμένων".
Άραγε, ποιους εννοεί; Όλους εμάς; Μήπως τους εκ Πατρών καθηγητές, που αυτονοήτως προσελήφθησαν στη Σχολή, υπηρετώντας τη φιλοσοφία και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των προηγουμένων ετών; Ή μήπως τους εξ Αθηνών, οι οποίοι, με αμοιβή αντίστοιχη με αυτή των αθηναϊκών σχολών, στις οποίες διδάσκουν ούτως ή άλλως, μετακινούνταν στην Πάτρα, αφήνοντας μεγάλο μέρος αυτής της αμοιβής στην οικονομία της πόλης;
Ενάντια σε κάθε λογική "βολέματος", όλοι συμμετείχαμε σε μια κοινή προσπάθεια, διότι εμπνευστήκαμε:
α) από το όραμα αποκέντρωσης της θεατρικής εκπαίδευσης, παλαιό αίτημα της πόλης των Πατρών, το οποίο υλοποιήθηκε τελικά από τον προηγούμενο Καλλιτεχνικό Διευθυντή Θ. Αμπαζή,
β) από την ελπιδοφόρα διαμόρφωση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος, το οποίο συγκροτήθηκε με πρώτο στόχο τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της θεατρικής εκπαίδευσης, μέσω ενός πιλοτικού προγράμματος, που ολοκληρώθηκε στα τέσσερα χρόνια της Σχολής, δίνοντας τους πρώτους αποφοίτους, και
γ) από το γεγονός ότι ο σχεδιασμός είχε ως απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός μοντέλου που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πρόπλασμα που αποκρυσταλλώνει τους προβληματισμούς και τις εκπαιδευτικές προτάσεις επαγγελματιών του θεάτρου/εκπαιδευτών, για την επιβεβλημένη και αιτούμενη εδώ και χρόνια ανωτατοποίηση της εκπαίδευσης των επαγγελματιών του θεάτρου.
Θεωρούμε, λοιπόν, εμπαιγμό, τόσο προς εμάς όσο και προς τους σπουδαστές της Σχολής, τις διαβεβαιώσεις για τη μη διατάραξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μετά την απομάκρυνση της Διευθύντριας Σπουδών, κ. Μποζά. Η καθοριστική συμβολή της, τόσο στην ανάδειξη της συλλογικής εκπαιδευτικής μας αντίληψης όσο και στην κατάθεση γόνιμων προτάσεων, στην αιχμή της σύγχρονης θεατρικής εκπαίδευσης, είχε ως αποτέλεσμα η Σχολή να διαμορφώσει την ταυτότητά της.
Αντ' αυτής, στη θέση της ανέλαβαν άνθρωποι που οι ίδιοι ομολογούν ότι δεν γνωρίζουν τη φιλοσοφία της σύγχρονης εκπαιδευτικής διαδικασίας. Με ανησυχία πληροφορηθήκαμε ότι ο επικεφαλής της υποτιθέμενης "συλλογικής διεύθυνσης" -κατά νόμον αρμόδιος και κατ' ουσίαν ο πλέον σχετικός με το αντικείμενο- κ. Καζάκος, στο Δ.Σ. της 29ης Μαρτίου, παρουσία των σπουδαστών, αποποιήθηκε την ευθύνη υλοποίησης του υπάρχοντος προγράμματος, δηλώνοντας άγνοια της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής διαδικασίας. Αυτό το γεγονός δεν μπορεί παρά να μας προβληματίζει. Πόσο μάλλον όταν οι παρεμβάσεις του διατάραξαν σοβαρότατα κατά τον τελευταίο χρόνο τη λειτουργία της Σχολής, επιβάλλοντας καθηγητές με εντελώς άλλη εκπαιδευτική αντίληψη στην αρχή του έτους, απαιτώντας αλλαγές καθηγητών μετά το μέσον του σπουδαστικού έτους, για να κάνουν 4-5 μαθήματα σε σπουδαστές που συναντούσαν για πρώτη φορά τον Απρίλιο!!!
Αναρωτιόμαστε, επίσης, πώς είναι δυνατόν να γίνεται λόγος για διατήρηση της διδακτικής μεθόδου, από τη στιγμή που καταργείται το προπαρασκευαστικό έτος, η ύπαρξη του οποίου επέτρεπε να αναπτυχθεί ακριβώς αυτή η μέθοδος, ενώ συγχρόνως έθετε τις βάσεις για τη διεκδίκηση της ανωτατοποίησης της Σχολής, στο χρόνο που οι συνθήκες θα ήταν ώριμες και η Πολιτεία θα έδινε τη δυνατότητα να προχωρήσει με αυτή τη διεκδίκηση.
Δεδομένου ότι, ολοκληρώνοντας ένα πρώτο κύκλο, έχουμε φτάσει σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα, εκτεθειμένο στην κρίση ειδικών και μη (το οποίο η σημερινή διεύθυνση απαξίωσε να δει και να αξιολογήσει), πιστεύουμε ότι η στιγμή είναι πρόσφορη και κρίσιμη για το μέλλον της Δραματικής Σχολής. Ακόμη και αν καμία από τις πρόσφατες αποφάσεις δεν είχε ληφθεί από τα διοικητικά όργανα του θεάτρου, θεωρούμε πως σε αυτή τη φάση το πρόγραμμα σπουδών θα έπρεπε να επανεξεταστεί, στο πλαίσιο της ίδιας εκπαιδευτικής φιλοσοφίας, να συστηματοποιηθεί και να επέλθουν οι απαραίτητες βελτιώσεις, διορθωτικές κινήσεις και αλλαγές. Αντιστοίχως, θεωρούμε πως αυτή είναι η στιγμή που τα διοικητικά όργανα οφείλουν να επιλέξουν και να δεσμευτούν δημόσια για το τι ακριβώς επιθυμούν.
Εάν το Δ.Σ. του Θεάτρου, η δημοτική Αρχή και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής, επιθυμούν πράγματι -και δεν πρόκειται για παρελκυστική πολιτική, με απώτερο στόχο τη διάλυση της Σχολής- να συνεχιστεί η λειτουργία της και να μην αλλάξει η μεθοδολογική της κατεύθυνση -και με δεδομένο ότι το νυν προτεινόμενο "συλλογικό (;) Διευθυντήριο" δεν γνωρίζει τη μεθοδολογία την οποία υπόσχεται στους σπουδαστές-, τότε οι υπογράφοντες είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε συλλογικά σε αυτή την προσπάθεια. Ανεξαρτήτως της διατήρησης των προσωπικών μας θέσεων εργασίας, εάν και εφόσον εξασφαλιστούν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις επί των οποίων δομήθηκε η έως τώρα λειτουργία της Σχολής, προτιθέμεθα να βοηθήσουμε τη νέα διεύθυνση ως εξής: Να παράσχουμε την τεχνογνωσία που διαθέτουμε συλλογικά και ατομικά, αποτιμώντας την έως τώρα εμπειρία, που μόλις ολοκληρώθηκε, και σχεδιάζοντας την επόμενη μέρα της Σχολής.
Ως εκ τούτου, οι αποφάσεις ανήκουν πλέον στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας. Οι αρμόδιοι, με προεξάρχοντα τον μόνο καθ' ύλην αρμόδιο, τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Καζάκο, ο οποίος επιμελώς έως τώρα έχει αποφύγει να λάβει δημόσια θέση που να τον δεσμεύει, οφείλουν να διευκρινίσουν τι μέλλει γενέσθαι με τη Σχολή. Εάν το πράξουν, θα μας βρουν αρωγούς. Εάν όχι, τους εγκαλούμε δημόσια για τον εμπαιγμό των σπουδαστών της Σχολής, οι οποίοι, συστηματικά, ένα χρόνο τώρα, ζητούν απαντήσεις και βρίσκονται αντιμέτωποι, όχι μόνο με τη διάλυση της Σχολής, αλλά και με τη χαρακτηριστική επίδειξη αναισθησίας των ιθυνόντων. Τα όνειρα και τις προσδοκίες των νέων ανθρώπων, που επιθυμούν την ενασχόληση τους με την Τέχνη, οφείλουμε όλοι να τα σεβόμαστε, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού λειτουργήματος.
Οι Υπογράφοντες Καθηγητές:
Θοδωρής Αμπαζής, Έλσα Ανδριανού, Αντώνης Βολανάκης, Νίκος Γιαλελής, Ανδρομάχη Δημογιαννοπούλου, Δημήτρης Ήμελλος, Σίμος Κακάλας, Τατιάνα Λοβέρδου, Κωνσταντίνα Μάντζαρη, Ελένη Μποζά, Παρθενόπη Μπουζούρη, Κωνσταντίνα Πιτσιάκου, Ορέστης Τάτσης, Ειρήνη Τζανετουλάκου, Παναγιώτης Φαφούτης».

 

Διαβάστε επίσης