Τα πέντε «Όχι» στην τρόικα για μισθούς, απολύσεις και συμβάσεις

Κοινωνικό μέτωπο μετά την χθεσινή συνάντηση φορέων με Κατρούγκαλο

Πέντε σημεία σύγκλισης θα περιέχει το κείμενο συμφωνίας εργοδοτών και συνδικάτων ενόψει της επικείμενης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για τα εργασιακά. 

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του enikonomia.gr, εντός της εβδομάδας αναμένεται να δημοσιευτεί η κοινή δήλωση των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και του ΣΕΤΕ, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κοινό κοινωνικό μέτωπο κατά των απαιτήσεων κυρίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για μείωση του κατώτατου μισθού μέσω της κατάργησης επιδομάτων και τριετιών, της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, αλλά και της περαιτέρω ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων. 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το κείμενο της συμφωνίας εργοδοτών- εργαζομένων θα επισημαίνει ότι οι «βέλτιστες πρακτικές» που θα εφαρμοστούν στη χώρα από το Σεπτέμβριο θα πρέπει να συμφωνούν με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και την προστασία των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων. 

Όπως δήλωσε χθες και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, οι ευρωπαϊκές οργανώσεις κοινωνικών εταίρων υπέγραψαν στις 27 Ιουνίου κείμενο αρχών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο θα πρέπει να τηρηθεί και στην Ελλάδα. 

Σε άλλο σημείο θα επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να μειωθεί ο κατώτατος μισθός ή να καταργηθούν ο 13ος και 14ος μισθός, καθώς μια τέτοια κίνηση θα ήταν επιζήμια για την οικονομία, εντείνοντας την ύφεση. 

Ακόμη θα επιβεβαιώνουν όσα συμφωνήθηκαν στην τριμερή συνάντηση του Σεπτεμβρίου πριν από δυο χρόνια υπό τη σκέπη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας στη Γενεύη, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος για τη μεταβολή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις και την ανταπεργία. 

Μάλιστα στη κοινή δήλωση θα ενσωματώνεται και το πρωτότυπο κείμενο του 2014. Παράλληλα θα ζητούν την ενδυνάμωση του κοινωνικού διαλόγου και των συλλογικών διαπραγματεύσεων. 

Για άλλη μια φορά θα ζητήσουν την επαναφορά του καθορισμού του ύψους του κατώτατου μισθού μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ενώ θα επιμείνουν και στην επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, εφόσον οι οργανώσεις που τις υπογράφουν καλύπτουν την πλειοψηφία των εργαζομένων στον κλάδο. 

Όπως έχουν πολλάκις τονίσει οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων η μη επέκταση των όρων σε επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ επιχειρήσεων. 

Όσον αφορά τον συνδικαλιστικό νόμο του 1982, οι κοινωνικοί εταίροι θα αποδέχονται την επανεξέταση του, χωρίς ωστόσο να θιγεί το δικαίωμα στην απεργία. 

Μάλιστα οι κοινωνικοί εταίροι θα καλούν την κυβέρνηση να σεβαστεί τη θέση τους κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές το Σεπτέμβριο ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης.
 

Διαβάστε επίσης