Πατρών - Πύργου: Σήμερα η τρίτη δημοπράτηση - Από το Σεπτέμβριο θα προχωρήσουν οι διαγωνισμοί και για τα επόμενα τμήματα

Το Υπουργείο θέλει να ολοκληρωθούν μέχρι τέλος 2016

Επιτάχυνση στις υπόλοιπες 5 εργολαβίες του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος "βλέπει" το Υπουργείο Υποδομών, όμως από Σεπτέμβριο και μετά.

Σύμφωνα με πληροφορίες γίνεται προσπάθεια για να τελειώσουν όλες οι δημοπρατήσεις εντός του 2016 και να μην αργοπορήσουν τα έργα, όμως υπάρχουν και αγκάθια σε αυτό.

Το μεγαλύτερο έχει να κάνει με την εξέταση της εναλλακτικής χάραξης στο πρώτο τμήμα του αυτοκινητόδρομο από την έξοδο της Περιφερειακής Πάτρας και μέχρι την Κάτω Αχαγιά, με το Υπουργείο να εξετάζει αν μέσα στα στενά οικονομικά πλαίσια που έχει μπορεί να αλλάξει την σημερινή χάραξη του δρόμου.

0807fb086c1c9f421bb98a4490367fbc_l.jpg

Αυτό που εξετάζεται είναι αν οι απαλλοτριώσεις που θα απαιτηθούν και πιθανά αρχαιολογικά ευρήματα κάνουν απαγορευτική ή όχι την επιλογή της εναλλακτικής χάραξης.

Πάντως άνθρωποι πολύ κοντά στο έργο, μιλούν για ένα δύσκολο σενάριο καθώς σε περίπτωση επιλογής της εναλλακτικής χάραξης θα χρειαστούν 2-3 χρόνια για να συντελεστούν οι απαλλοτριώσεις, για την έγκριση νέων περιβαλλοντικών όρων ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να τορπιλιστεί η χρηματοδότηση όλου του έργου από το ΕΣΠΑ 2014-2020 βάζοντας σε κίνδυνο όλον τον άξονα ενώ η αύξηση του κόστους θα είναι απαγορευτική.

ΣΤΙΣ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ Η ΤΡΙΤΗ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 2 εργολαβίες (Δουναίικα-Αμαλιάδα και Αμαλιάδα-Κυλλήνη) με προσωρινό μειοδότη τον Όμιλο Καλογρίτσα.

Στις 12 Ιουλίου έχουμε τη δημοπράτηση του πρώτου τμήματος Πύργος-Δουναίικα, όπως γράφει το ypodoes.com και από εκεί και έπειτα, αναμένουμε τις νέες προκηρύξεις των υπόλοιπων 5 τμημάτων που αποτελούν τον αυτοκινητόδρομο των 75χλμ από την Πάτρα μέχρι τον Πύργο.

Αυτή την επόχή προετοιμάζεται ο Φάκελος Μεγάλου Έργου που εκτιμάται ότι θα καταταθεί μέχρι το τέλος Φθινοπώρου και η έγκριση θα επιχειρηθεί μέσα στο 2016.

Τα έργα εφόσον και στις 8 εργολαβίες εφόσον δεν έχουν εμπλοκές αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017 και να ολοκληρωθούν το 2021.

Στις 2 πρώτες εργολαβίες δεν είχαμε ιδιαίτερες ενστάσεις και μία που υπήρξε, ήδη απορρίφθηκε. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ηγετικών στελεχών του ΥΠΟΜΕΔΙ δεν αναμένεται να έχουμε σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις που θα φρέναραν την εξέλιξη των έργων ενώ και στο πεδίο των απαλλοτριώσεων έχουμε σχεδόν τελειώσει.

Διαβάστε επίσης