Προκαλεί ξανά ο Αυστριακός ΥΠΕΞ για το προσφυγικό

Κατηγορίες και πάλι κατά της Ελλάδας

Στην εκτόξευση, εκ νέου, κατηγοριών εναντίον της Ελλάδας επιδίδεται ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Kurier, ισχυριζόμενος, μεταξύ άλλων, πως η απομόνωση προσφύγων είναι καθημερινότητα στα ελληνικά νησιά, όπως η Λέσβος.

O αρχηγός της αυστριακής διπλωματίας υπεραμύνεται των πρόσφατων προτάσεων του, με τις οποίες ζητούσε σκληρότερη στάση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στοπροσφυγικό και υιοθέτηση από μέρους της του αυστραλιανού μοντέλου, καθώς επίσης τη μετατροπή της Λέσβου και της Λαμπεντούζα σε στρατόπεδα κράτησης προσφύγων.

Απορρίπτοντας τη θέση της αρχηγού των Πράσινων πως «ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας δεν θα έπρεπε να υποδεικνύει σε Ευρωπαίους εταίρους, όπως οι Έλληνες, ότι πρέπει να δημιουργήσουν κλειστούς καταυλισμούς για πρόσφυγες», ο κ. Κουρτς διατείνεται πως ο εγκλεισμός προσφύγων είναι πραγματικότητα στα ελληνικά νησιά, όπως η Λέσβος.

Παρατηρεί δε, πως αυτό για το οποίο επικρίνονται η Αυστραλία και ο ίδιος, «είναι καθημερινότητα εκεί, καθώς σε όποιον καταφθάνει στη Λέσβο δεν επιτρέπεται να συνεχίσει στην ενδοχώρα και κρατείται εκεί έγκλειστος μέχρι να τον δεχθεί πίσω η Τουρκία».

Στην κριτική της αρχηγού των Πράσινων ότι το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων προκάλεσε μεγάλες τριβές με τη Γερμανία και την Ελλάδα και πως ο ίδιος θα έπρεπε να κρατήσει μία πιο εποικοδομητική και ευρωπαϊκή στάση, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε «όταν έκλεισα τη Διαδρομή των Βαλκανίων υπήρξατε από τους κορυφαίους που με επέκριναν για αυτό, ωστόσο μία εβδομάδα αργότερα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών-μελών της ΕΕ αποφάνθηκαν πως το κλείσιμο της Διαδρομής ήταν καλό και σωστό».

Στην επισήμανση, από την εφημερίδα, ότι στην πρότασή του για υιοθέτηση του αυστραλιανού μοντέλου ως πρότυπο υπήρξαν έντονες κριτικές, ακόμη και από το Βατικανό, ο κ. Κουρτς διατείνεται πως υπήρξαν και διαφορετικές, θετικές, αντιδράσεις, ακόμη και από επισκόπους, τους οποίους, όμως, παρά την επιμονή της εφημερίδας, αρνείται να κατονομάσει, διατεινόμενος πως δεν θα κάνει τον εκπρόσωπο Τύπου των συνομιλητών του.

Πρόσφατα, σε συνέντευξή του, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση την υιοθέτηση του «αυστραλιανού μοντέλου» στο προσφυγικό ζήτημα και τη μετατροπή της Λέσβου και της Λαμπεντούζα σε στρατόπεδα κράτησης προσφύγων, κάτι που προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών από πολλές πλευρές.

Αντιδρώντας έντονα ο δήμαρχος της Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, διεμήνυσε στον κ. Κουρτς, με συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Die Presse», πως οι προτάσεις του «συνιστούν για εμάς κήρυξη πολέμου και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Λέσβος ένα δεύτερο Αλκατράζ, αλλά θα αντισταθούμε με όλα τα μέσα». «Οι προτάσεις του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών είναι απαράδεκτες, προσβλητικές και συκοφαντούν το νησί μου, μετατρέπουν τη Λέσβο και την Ελλάδα, συνολικά, σε μία αποθήκη ψυχών, ενώ οι ιδέες του προδίδουν πλήρη άγνοια και λογική ασυναρτησία» ανέφερε ο δήμαρχος, καθώς, όπως σημείωσε ο κ. Κουρτς από τη μία πλευρά προειδοποιεί για εκβιασμό από την Τουρκία και από την άλλη θέλει να στείλει πίσω εκεί τους «παράνομους μετανάστες», όπως τους αποκαλεί.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών επιτίθεται φραστικά εναντίον της Ελλάδας, καθώς φαίνεται να ακολουθεί με εμπάθεια μία πάγια τακτική μέσα στους τελευταίους μήνες, έχοντας κατηγορήσει, μεταξύ άλλων, επανειλημμένα, την Αθήνα για «ανικανότητα» ως προς την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, διατεινόμενος πως «χρειάζεται να ασκηθεί πίεση εκ μέρους της ΕΕ προς την Ελλάδα, για να ανταποκριθεί αυτή στα καθήκοντά της» ή πως «δεν μπορεί να στηρίζουμε την Ελλάδα με δισεκατομμύρια ευρώ και να αφήνουμε αυτό το θέμα στην άκρη, αλλά πρέπει να απαιτήσουμε ποια θα είναι η συνεισφορά της στην κρίση του ασύλου».

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τον δανεισμό της Ελλάδας είχε ζητήσει να τεθούν ως προϋπόθεση, όχι μόνον οι μεταρρυθμίσεις, τις οποίες θα πρέπει να εφαρμόσει η χώρα, αλλά και η κοινή προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Νωρίτερα, είχε χαρακτηρίσει, μεταξύ άλλων, «απόλυτα απαράδεκτη» τη στάση της Αθήνας στο θέμα της κρίσης χρέους και «προβληματικό τον τόνο της ελληνικής πλευράς», από την οποία, κατά την άποψή του, η ΕΕ δεν πρέπει να ανέχεται «εκβιασμούς», ενώ δεν είναι ο σωστός δρόμος η μόνιμη συνέχιση επιδότησης «ενός συστήματος που δεν λειτουργεί».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης